Wednesday, December 5, 2012

Red velvet cake recipe

If i'm not mistaken this is my 4th time baking this cake..and i found this recipe is the best and simplest recipe from all..i baked this yesterday to celebrate hubby's birthday..nak buat kek lain tapi since bahan2 tak cukup, this is the only cake yang boleh buat..kek lain tu kite buat 14hb nanti lah..hehe

For my own reference in the future, this is the recipe and the picture will be uploaded later in my next post together with the photos of hubby's small birthday dinner :)

RED VELVET CAKE RECIPE
Source : Teratak Impian


5 biji telur grade B
250g unsalted butter
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu besar serbuk koko
2 cawan gula castor
4 sudu makan pewarna Red Bright
1 cawan buttermilk
1 sudu teh garam
1 sudu besar soda bikarbonat/serbuk penaik
1 sudu besar cuka makan

METHOD :

1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius
2. Ayakkan bahan bertanda dan asingkan di dalam satu mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengandun elektrik sehingga sebati.
4. Masukkan trelur satu persatu perlahan-lahan.
5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna dan kacau.
6.  Masukkan campuran tepung dan buttermilk berselang seli (T,B,T,B,T). Masukkan garan dan pukul sehingga adunan ringan.
7. Larutkan soda bikarbonat ke dalam cuka dan kaup balikkan dalam adunan sehingga sebati.
8. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar sehingga kek masak.


CREAM CHEESE FROSTING
500g cream cheese Philadelphia
1 cawan krim putar
'1/2 cawan icing sugar

1.Pukul cream cheese sehinga lembut dan masukkan krim putar sedikit demi sedikit.
2. Masukkan gula icing dan vanilla essence.

Potong kek kepada 2 bahagian, sapukan sedikit cream cheese frosting di bahagian tengah kek dan sapu selebihnya di sekeliling kek. Hias mengikut kreativiti.

Selamat mencuba!:)

No comments:

Post a Comment