Thursday, December 13, 2012

4days of happiness :)

Last Tuesday Selangor cuti..makanya berderet la 4 hari hubby cuti..on Saturday as usual we went to Bangi and stay there for one night and balik on Sunday..Ahad just lepaks rumah, on Monday pagi2 lagi pegi Pensonic Service Centre kat Jalan 223 Seksyen 15A, PJ hantar oven yang rosak tuh..nasib baik boleh repair and inshaAllah siap esok..aircond pulak die punya mechanic takde call2..diorang cakap nak dtg nnt call..

Takpelah at least settle satu masalah, masalah yang belum setel lagi termasuklah lubang bilik air bawah ni yang tersumbat..nak call plumber entah bile..

Balik dari PJ aritu singgahlah IKEA dengan niat boleh meronda2 dengan aman kononya kite jerlah yang cuti kan..sekali sampai sana, hambek kau..ingat kau sorang jer boleh cuti?selaut manusia kot kat dalam tu..so batalkan saje niat nak makan meatball bagai..beli ajer frozen meatball and gravy, sok buat kat rumah, boleh santap dengan aman..hehe sebelum pulang makan dulu kat Absolute Thai..best!nak makan tomyam thai yang best boleh la pegi sana lagi..malam pulak keluar lagi nak cari fries as a side dish for meatball ni..hubby belanja dinner pulak kat Bonjour Graden..ekekek berbahagialah mak buyong ni seharian tak masak..hubby makan lamb chop, i ngan anak2 belasah oxtail stew, paila rice and mushroom soup..:)


On Tuesday iaitu semalam pepagi dikejutkan cik hubby soh buat meatball Ikea..hehe so dengan mamai2 bangunlah mak buyong ni buat meatball..senangla sebab dah beli gravy siap2..tinggalkan nak panaskan dengan air then masukkan cream siap!


Lepas kemas2 kitchen, buat pulak sira pisang tanduk yang i beli ngan MIL kat Pasar Bangi aritu..petangnya pas Asar kitorang ke Aroma Ikan Bakar coz someone was craving for seafood..obviously not me..huhu i ni seafood ni jarang nak mengidam..kalau lamb jangan sebut..pantang!!pantang dengar..hahaha

Actually that was our second time there ..pertama kali datang dengan my family haritu tapi lupa nak snap gambor..hehe pueh hatiler orang yang mengidam itu makan ketam,udang, sotong sume..hehe anak i macam biasa mengganas macam gergasi..mak buyong ni sikittt lagi nak bertukar jadi reksasa hijau tau..last2 i gave up, makan cepat2, angkat punggung and angkut anak2 gergasi tersebut ke tepi muara sungai..biarlah mereka melepaskan kenakalan mereka di situ..takde mata sangat yang melihat, tak menarik perhatian ramai, mak buyong ni pon tak tensi hoih..huhu

Itulah saje..adios!

Friday, December 7, 2012

2 in 1 post

Yesterday was just like our usual days..same routine, same activities..but i woke up a bit late coz kakak mengigau2 malam tadi sampaikan ibu and adik tak boleh tido..huh sabar jerlah..so only few slices of toast with peanut butter for ayah's breakfast..

As hubby off to work, i whipped up some seafood carbonara for the kids and did the laundry..washed semua baju-bajan yang kena hand wash and kemas rumah..while waiting for the laundry rolling inside the washing machine,  sempat recite mathurat+amalam wirid semasa hamil and then sambung jemur kain, lipat kain semalam, budak2 bangun tidur mandikan dorang, suap makan. Since diorang pon bangun lewat semalam so makan pagi tu kira tuk tengahari la sekali.. petang tu gorengla naugget pulak, makan cereal,buah2, biskut2 tuk elakkan kebulur..hehe time anak2 nap petang i prepared dinner and buat dessert serawo durian..lame dah hubby teringin nak makan.. 

For our dinner, i cooked rosemary grilled chicken which taste yummylicious..tapi yang sedih sangat waktu i nak alihkan pemanggang ke aras bawah, sebab nampak ayam dah hangus sket, pemanggang tu terlepas dari tangan i..and since the pyrex casserole itself pon dah berat di tambah lagi dengan ayam sekor duk dalam tu so patahlah batang besi pemanas bahagian bawah tu...wuuuu...saddd....sampaikan black out sekejap rumah semalam sebab main fuse tendang..so sambung grill ayam tu atas pemanggang dapur gas..

And tak sudah kat situ je..waktu kitorang tidur malam tadi tetibe sekali lagi black out..and it happened few times..haih!ape lagi masalah ni..plug oven mmg dah tak pasang dah..ke peti ais pulak?ai dah panik ni..kalau peti ais yang shock sama matilaa..ribu riban tu..tapi Alhamdulillah bukan..and at last we found out aircond sebenarnya yang shock..tak tau la i ape yang rosak tapi tiap kali pasang pas 2 3 minit camtu fius tendang lagi..aduhaii dugaan dugaan..hopefully its still under warranty and boleh dibaikila..

So today's story, wake up this morning with a very bad mood..teringatkan 2 benda keperluan yang rosak (i sayang sangat oven tu tau..takdela aktiviti baking-membaking pasni...saddd!) and remote control tv and astro pulak asyik hilang je manjang bebudak ni sorok..so harini i will spend the whole day looking for the remote kalau tak jumpe jugak tak taulah..

Dah call Pensonic Customer Care tadi, dia cakap bawak oven tu ke PJ service centre untuk diorang cek dulu, nanti kalau rase berbaloi untuk di baiki boleh proceed..harap2nya adela spare part yang rosak tu..tak nak la beli baru..i dah biasa ngan oven ni..:(

Oklah nanti i sharekan resepi rosemary grilled chicken tu yer..don't forget to recite Al-Kahfi today..Friday is Al-Kahf's day..wasalam :)


p/s : I know its still early but am still contemplating between wan annur/ainur/arissa maryam..emmm..

Wednesday, December 5, 2012

Red velvet cake recipe

If i'm not mistaken this is my 4th time baking this cake..and i found this recipe is the best and simplest recipe from all..i baked this yesterday to celebrate hubby's birthday..nak buat kek lain tapi since bahan2 tak cukup, this is the only cake yang boleh buat..kek lain tu kite buat 14hb nanti lah..hehe

For my own reference in the future, this is the recipe and the picture will be uploaded later in my next post together with the photos of hubby's small birthday dinner :)

RED VELVET CAKE RECIPE
Source : Teratak Impian


5 biji telur grade B
250g unsalted butter
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu besar serbuk koko
2 cawan gula castor
4 sudu makan pewarna Red Bright
1 cawan buttermilk
1 sudu teh garam
1 sudu besar soda bikarbonat/serbuk penaik
1 sudu besar cuka makan

METHOD :

1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius
2. Ayakkan bahan bertanda dan asingkan di dalam satu mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengandun elektrik sehingga sebati.
4. Masukkan trelur satu persatu perlahan-lahan.
5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna dan kacau.
6.  Masukkan campuran tepung dan buttermilk berselang seli (T,B,T,B,T). Masukkan garan dan pukul sehingga adunan ringan.
7. Larutkan soda bikarbonat ke dalam cuka dan kaup balikkan dalam adunan sehingga sebati.
8. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar sehingga kek masak.


CREAM CHEESE FROSTING
500g cream cheese Philadelphia
1 cawan krim putar
'1/2 cawan icing sugar

1.Pukul cream cheese sehinga lembut dan masukkan krim putar sedikit demi sedikit.
2. Masukkan gula icing dan vanilla essence.

Potong kek kepada 2 bahagian, sapukan sedikit cream cheese frosting di bahagian tengah kek dan sapu selebihnya di sekeliling kek. Hias mengikut kreativiti.

Selamat mencuba!:)