Tuesday, November 6, 2012

Banana chocolate chip muffin recipe

Assalamualaikum

How's your day?hope everyone is in a pink of health untuk menguruskan diri, rumah dan keperluan suami dan anak-anak. The most important thing is always take care of ourselves first sebab kalau ibu2 tak sehat sure rumah pon terbengkalai kan?:)

Yesterday , my dear Ana helped me alot on house chores..entah hape angin datang kan..but it's good u know..i was blessed to have a good daughter like her and it'd good to know that she had grewn up to do all this..even she's only 3 years but i think she's intelligent and Alahdulillah..:)

She helped me gathering toys and put them inside her toy's box (which basically i'm the one who do this everyday), helped me shoving the clothes to hang, and surprisingly she wanna help me cooking too..so i just put few black peppers in the stone and she pound pound pound!she always enjoy doing that..hahaha

As a reward, i made this muffins..kebetulan jugak i have this banana yang my MIL kasi last week..tinggal 2 ketul jer lagi dan masak sgt dahj..so before dia lebam and buruk, better i make this muffin kan..we munched half of them and i brought the rest to MIL's house..kebetulan my hubby ajak ke bangi to visit her auntie yang sampai dari Kelantan.  Nak recipe?nah!resepi ni sedap i tell you..rugi tak cuba :)




BANANA CHOOC CHIP MUFFIN
Source : guiltypleasures

Bahan-bahan (12 muffins):
Bahan Kering
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicabonate soda
1/2 sudu kecil garam

****** 
Bahan basah

4 biji pisang
1/3 cawan butter cair
1 biji telur
1/2 cawan gula (adjust sukatan bedasarkan kemanisan pisang)

******
Hiasan
Chocolate chip
Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 180 oC
  2. Satukan bahan-bahan kering dalam satu mangkuk, ketepikan.
  3. Lenyek pisang, kemudian masukkan telur yang telah dipukul sedikit dan bahan basah yang lain
  4. Tuangkan bahan basah ke dalam bekas bahan kering
  5. Gaul rata, tapi jgn over gaul. Ketepikan seketika (dlm 5 minit).
  6. Sendukkan adunan ke dalam acuan muffins. Tabur choc chip.
  7. Masukkan dalam oven, letak semangkuk air dalam oven tu sekali (aku letak dulang pembakar muffins kat rak tengah oven, mangkuk berisi air di rak bawah)
  8. Bakar selama 20 ke 25 minit, begantung pada oven yang digunakan.
  9. Cucuk dengan lidi, kalau xde adunan meleka di lidi, maknanya dah masak la tuh.
  10. Keluarkan dari oven, dah susun atas jaring utk sejukkan.



No comments:

Post a Comment