Friday, November 30, 2012

cantik kan?

I stumbled upon this picture not so long ago in my fb's newsfeed..this is a sneak peak of Wardina's living room of her new house..first time tengok terus jatuh cinta..such a nice color combination and sangat calming..the sofa set is so elegant..and also love the colors of the arm chair..ala-ala vintage gitu..nanti dah siap sepenuhnya mesti lagi cantik..i wish i can have a living room like this one day inshaAllah..buat masa sekarang mari kita berangan :) 



That's all..need to pack up for Penang trip tomorrow..have a restful weekend ahead guys!

Surprise birthday party at KL Tower

Assalamualaikum..yesterday we celebrated my MIL's birthday party at Revolving Restaurant, KL Tower..first time i sampai sini i tell u..nak harapkan celebrate anniversary berdua-duaan punyalah payah dengan anak2 ni kan..hehe nasib baiklah my SIL suggested we all buat surprise birthday party here..so dapatlah merasa berputar di awan yang orang duk gembar gemburkan tu yer..huhu

We all plan nak surprisekan mami around 12pm camtu so kitorang ni siaplah awal2..tup2 kitorang dah sampai the 'birthday woman' still kat BBB lagi sbb ade kelas mengaji huhu so while waiting for them, sempat lah melayan the kids nak merasa naik kereta kuda ..tapi ya ampunnn RM30 per ride pusing satu bulatan jer..mahai benor..after one ride tuh, si kakak siap mintak 'one more time,one more time' oh no no..sekali 30, kalau 2 kali mau 60 kan..baik belanja ibu makan nak oii...ekekek


So here are the pictures of our family..semua sporting sanggup bercuti, EL, ponteng kelas semata2 nak menggembirakan hati seorang ibu..beruntungnya my MIL ni..:)


After the luncheon session, Ana and Ameer battled for this game..ape namenye yer?snake game ke?entahlah.. pada mulanya, Ana was leading the game but after one last balingan by pak uda, she was kicked down and Ameer won the game..yang kelakarnya, waktu Ameer went to the counter to redeem the prize, dia pon ikot sekali nak hadiah jugak..alahai sian anak ibu..hehe tapi one of the kakak yang baik hati kat counter tu gave her one bangle..:)


Then, we went to Setia City Mall..misi mencari handbag ibu yang masih tak jumpe2..dari belum raya haji lagi kot mencari..and also went to H&M again tapi surprisingly we walked out with only a pair of pants for Ana..hehe takde la menarik sangat kot!most are winter collections..kalau beli dan pakai, mau orang cakap budak ni gilak ka hapa kan..hehe 

Last but not least,  thank you, thank you, thank you ayah for one great day yesterday walaupun bukan celebrate birthday kita kan..tumpang makan pon jadilah..hehe and thank you sebab sudi melayan kerenah mok buyong ni mencari handbag yang amat payah itu..hehe sayang b ketat2!ewah!:)

Friday, November 23, 2012

Feeling guilty

Oh bukannye ape2..cumanya rasa bersalah sebab minggu ni banyak makan luar and jarang masak..aduh..nilah jadinya bile penyakit M tu datang...rasenye this week i just buat simple breakfast jer and lunch for kids..dinner minggu ni memang banyak makan luar..memang best sebab tak penat tapi still rasa tak best di dalam..am feeling guilty!;(

Wednesday, November 21, 2012

Random updates

1. So much things to blog but why no mood lah?huhu well, lame tak bercerita pasal my kids kan..well, my princess Ana is now 3 years and 6 months..Alhamdulillah dah besar dah budak tu..sekarang dah speak more fluent, dah boleh form ayat yang adults would understand and dah pandai melt everyone's heart with her words..like "excuse me,pliss ayah.., plisss ibu..." so sweet eh?tapi bile die throw tantrum yang tak tahan tu..adoila..still having problem nak handle die punya tantrum..especially malam hari, kalau siang tak nap and banyak main..malam tu mengigau sampai ke siang la jawabnya..satu lagi problem kalau berjalan ke shopping mall..this kid like to roam freely on her own..then kalau ade sesuatu yang attracted her she will stop, duduk kat situ and memang makan masa nak memujuk tau..sometimes more time wasted persuading her then shopping/walking itself..but at home, even she really can turn me into a monster sometimes (heheh), she did a very good job as a sister..dah pandai share toys/gadget, dah pandai jaga adik, dah pandai say 'NO' to adik kalau adik nak conteng dinding, and dah pandai pujuk adik kalau adik nangis ke jatuh ke..her dialogue biasanya 'its ok ammar...sikitt jer'..ececeh..kalau awak mau melalak tak hengat kan..orang pandai pulak nak menasihat..ehehe


2. Prince Khalif Ammar is now 1 year and 10 months..dah boleh cakap sikit-sikit la..but most words yang ade 'ng' kat belakang die akan tukar jadi 'm'..like buang jadi buam.ahaha sangat behave kalau duduk dalam non stop moving stroller tapi kalau stop  kejap die akan start cranky, kalau makan pon camtu yer kawan2..siap boleh guling2 bawah meja and sume orang pandang..haih!tersangat berminat dengan senduk, spatula, whisk, and seangkatan dengannya..sekali dapat memang takkan lepas, siap bawak p mandi, berak, tidur pon tau..nak jadi chef ke ape anak aku ni..heehee love ELMO to bits!ayah siap belikan 2 setsof  pyjamas ELMO from Mothercare haritu for him..:)



3. Baby tummy is now 4months..exact week tak hengat..hihi (o0) btw..i missed my last mnths punya check up but hopefully everything is ok inside..dah rase kicking starting last month..huhu the feeling is just undescribable tapi kan even its already number 3 every kicking is still menterujakan..:)


4. On pregnancy..easily burst into tears and easily get stress!oh no, not good i know..tapi entahlah yer..as usual mungkin kepenatan and kebosanan menghadap routine yang sama setiap hari..very sensitive walopun dengan benda2 yang kecik..hubby mungkin dah paham sangat ni..like semalam janji ngan hubby nak ke giant cari diapers anak tapi tak jadi, i terus merajuk tak nak cakap..bad wifey!;(

5. Raya haji updates..i have few pictures nak di upload tapi tunggulah dulu yer..asyik tunggu jer kan..hehe kids memang sukela bile balik kampung, mak die tak yah cakap ler..kalo boleh tak nak balik!ehehe we spent one afternoon at the beach celebrating Nek Ma's belated birthday, budak2 main air..wahh suke kau sampai basah lencun mak bapaknya sekali..ahahaha

6. Deepavali+Awal Muharam, visit from parents..ini juga saat membahagiakan!every wife would understand my feeling i guess..everytime our parents come to visit us, we tend to melayan diorang macam lebih sikit kan..like nak borakkk jer ngan dorang 24 jam, nak gi memana nak follow jer ..kan kan?tapi bila hubby kite 'buat muke' or tak suke cara kite tu its a bit frustrated rite..bukannye selalu kan kite dapat borak panjang2 gosip2 ni,eh! so  tapi memang tak suke dengan perasaan berbelah bagi itu...and it happen everytime they meet each other!why eh? oh hanya tuhan jer yang tahu betapa i HATE this feeling!

7. Bonjour's garden, Jaya Grocer, BJ..dah jumpe tempat makan yang sedap yang dekat sangat ngan rumah and they have my favourite creamy cream puff!oh heaven..yum!

8. Hubby's bestfriend dah kahwin..congrats to both mempelai, sangat serasi i tell you..we all sempat ke majlis pernikahan dorang jer kat Tanjung Malim last Friday..semoga berkekalan ke akhir hayat hendaknya..:)

9. Pray for Gaza!Ya Allah, menitis air mata melihat seorang abang menangis sambil mendukung adiknya yang baru berusia beberapa bulan setelah ibu bapa dorang syahid dibom tentera Israel laknatullah..to anyone would like to donate please do so ya..here, i have one friend, Dr Ahmad Sulaiman yang buka uncang for Gaza..bagi yang mahu mengisi uncang ni bolehla masukkan ke : 


Nama: Ahmad Fahmi Sulaiman
No Akaun: 163019461063
Bank: Maybank
Nota kaki: PM saya selepas mengisi uncang. Nama dan jumlah.

Saya telah hubungi Dr Syed Muhammad Haleem, ex-Mavi Marmara merangkap Pengerusi Biro Haluan Palestin.

InsyAllah seperti yang disepakati, uncang ini akan kita serahkan kepada Haluan Palestin untuk disampaikan kepada saudara di Gaza dalam bentuk:
1. Ubat-ubatan
2. Makanan
3. Perlindungan seperti selimut.


10. That's all..semoga usaha kite diberkati olehNya..amin..:)

Tuesday, November 6, 2012

Banana chocolate chip muffin recipe

Assalamualaikum

How's your day?hope everyone is in a pink of health untuk menguruskan diri, rumah dan keperluan suami dan anak-anak. The most important thing is always take care of ourselves first sebab kalau ibu2 tak sehat sure rumah pon terbengkalai kan?:)

Yesterday , my dear Ana helped me alot on house chores..entah hape angin datang kan..but it's good u know..i was blessed to have a good daughter like her and it'd good to know that she had grewn up to do all this..even she's only 3 years but i think she's intelligent and Alahdulillah..:)

She helped me gathering toys and put them inside her toy's box (which basically i'm the one who do this everyday), helped me shoving the clothes to hang, and surprisingly she wanna help me cooking too..so i just put few black peppers in the stone and she pound pound pound!she always enjoy doing that..hahaha

As a reward, i made this muffins..kebetulan jugak i have this banana yang my MIL kasi last week..tinggal 2 ketul jer lagi dan masak sgt dahj..so before dia lebam and buruk, better i make this muffin kan..we munched half of them and i brought the rest to MIL's house..kebetulan my hubby ajak ke bangi to visit her auntie yang sampai dari Kelantan.  Nak recipe?nah!resepi ni sedap i tell you..rugi tak cuba :)




BANANA CHOOC CHIP MUFFIN
Source : guiltypleasures

Bahan-bahan (12 muffins):
Bahan Kering
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicabonate soda
1/2 sudu kecil garam

****** 
Bahan basah

4 biji pisang
1/3 cawan butter cair
1 biji telur
1/2 cawan gula (adjust sukatan bedasarkan kemanisan pisang)

******
Hiasan
Chocolate chip
Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 180 oC
  2. Satukan bahan-bahan kering dalam satu mangkuk, ketepikan.
  3. Lenyek pisang, kemudian masukkan telur yang telah dipukul sedikit dan bahan basah yang lain
  4. Tuangkan bahan basah ke dalam bekas bahan kering
  5. Gaul rata, tapi jgn over gaul. Ketepikan seketika (dlm 5 minit).
  6. Sendukkan adunan ke dalam acuan muffins. Tabur choc chip.
  7. Masukkan dalam oven, letak semangkuk air dalam oven tu sekali (aku letak dulang pembakar muffins kat rak tengah oven, mangkuk berisi air di rak bawah)
  8. Bakar selama 20 ke 25 minit, begantung pada oven yang digunakan.
  9. Cucuk dengan lidi, kalau xde adunan meleka di lidi, maknanya dah masak la tuh.
  10. Keluarkan dari oven, dah susun atas jaring utk sejukkan.



Meatballs with mushroom gravy for breakfast

Assalamualaikum

Today's routine were all the same..but i suffered from a very bad back pain sejak dari pagi tadi..buat keje sikit sakit belakang, berdiri masak lame sikit saket belakang..ya hadoii..2nd trimester punya simptom sudah datang..eh didn't i tell you i am expecting my number 3?wuhuuhuu..Alhamdulillah!rezeki bulan puasa haritu..hehe

Roughly, i am already at my 16 weeks i guess..this pregnancy pon sama dengan pregnancy yang lepas2 with no morning sickness yang teruk tapi waktu 2nd month haritu i adela macam rase tak larat sikit and mual2..tapi Alhamdulillah 3 hari jer melepek..syukur sangat2 sebab tidak kemelaratan sebab once i tak sehat, rumah akan double bersepah, the kids akan tak terurus and my hubby pon susah sbb kena tapau lunch for the kids tengahari..see!as i i said before a mother does not deserve to be sick!huhuhu

Ok2 dah lari tajuk..harini nak share our breakfast this morning.. a simple one but boleh dikatakan healthy lah yer..check the recipe out!


Meatballs with mushroom gravy

Meatballs (i used Marina brand)
Mixed salad
Potato+olive oil+salt+black pepper

Mushroom gravy recipe :
Source : 
2tbs ground black pepper
1 tbs chicken stock ( i omit)
1 onion ( diced)
1 tomato (diced)
1 packet VONO instant mushroom soup 
500-700ml water
7 shitake mushroom
1 tbs butter/margarine
1/2 cup sweet soy sauce  (i used 1/4 cup)
1 tbs corn flour ( i omit)
sugar to taste

Method :

1. Fry the meatballs using olive oil
2. Bake the diced potato in the preheated 180 C oven about 35-40 minutes.
3. For the gravy,  add butter into the pot, saute the onion till yellowish in color.
4. Add the diced tomato and stir.
5. Mix the instant soup with enough water and pour into the pot.
6. Add in some water, ground black pepper, soy sauce and stir well.
7. Then, blend them all with your blender and again, pour them inside the pot.
8. Cook the gravy till bubble. Add in the sliced mushroom and water if needed.
9. Add sugar and salt if needed.

Serve the meatballs together with the gravy, baked potato and mixed salad.

Butterscotch brownies..yummy!

Assalamualaikum and holla everyone..

As promised this is one of many many more recipes i would like to share with ya..it's always my passion on trying the new recipes but due to the time constraint that hobby always been left behind..well priorities first!

Usually i will only park myself in front my dearest lappy when everything was settled which means meals were ready, kids bathed and fed, the house was all clean and of course if this lappy was not conquered by my kids..hehe

Ok2 done with the nagging..now back to  the recipes..actually, i am a big fan of caramel, butterscotch and chocolates..so any recipes that call for any one of this will surely makes my saliva dripping fast from my mouth..haha when i went to Jaya Grocer last few weeks, i saw this Nestle Butterscotch morsels that i've been looking for so long..so yummy!i can finish them all just like that in minutes..hehe but of course i had save few bits for my brownies, the recipe i got from casaveneracion..

This one is from casave..

The brownies actually the combination of two recipes, the butterscotch and chocolate brownies..and  it was soo tasty, however even i had cut down half amount of the sugar, it was still freaking sweeettt...too sweet!arghh may be i should put only quarter amount of sugar in my next trial..:)

This is mine..:) 

Butterscotch and chocolate fudge recipes
Source : casaveneracion.com

Ingredients :
1/2 cup butter, melted
1-3/4 cup dark brown sugar (use only 1/2 cup next time)
2 eggs
1-1/2 cup all purpose flour
2 tsp baking powder
1 tsp salt
2 tsp vanilla extract
170g dark chocolate

Method:

Stir the brown sugar in the melted butter. Cool.
Mix together the flour, baking powder and salt.
Add the eggs to the butter-sugar-egg mixture and stir until well blended. The mixture will be thick.
Pour in the vanilla extract and mix to blend.
Transfer half of the batter to another mixing bowl. Into one portion, pour the melted chocolate and mix until blended.
Grease a baking pan (i used 8x8inch). Spoon the two batters alternately into the pan. Dip a pointed knife into the batter on one corner of the pan, drag to the opposite side end, make U-turn to return to the opposite direction..do this until u have covered the entire pan.
Bake in the preheated  170 C oven for 20 minutes. Trun of the oven , leave the baking pan inside for another 5 minutes then remove and place on a wire rack to cool. Cut into squares and serve.