Wednesday, February 29, 2012

Entry ini khas untuk kakak!heee~

Assalamualaikum..

Ibu duk belek2 entry2 lepas tadi barula ibu perasan semenjak dua menjak ni entry banyak pasai Ammar jer..terlupe kejap kat kakak..hehe sorry kak..so this entry is special dedicated to kakak yer...harini Ana dah nak masuk 2 tahun 9 bulan..dah semakin bijak,semakin pandai dan semakin aktif..fuh :p


1) Ana knows her ABC - actually sejak 2 tahun lagi ana dah pandai baca dan kenal ABC..ini semua pengaruh iPod la ni..tapi ok what ..at least die kenal ABC dari awal lagi..tapi sampai sekarang she just write alphabet A,C and O..hehe

2) Ana is learning Iqra' -Thanx to ayah who bought buku Al-Furqan(Siri Cepat membaca Al-Quran)..buku ni ade 4 tahap..sangat bagus actually lengkap sekali ngan CD..and for now Ana is learning buku Tahap 1..semoga cepat belajar yer..nanti kite mengaji Quran sesama :)

3) Ana on potty training - i started her potty training since january..so it's been 2 month already not using diapers at home..kalau keluar and tido malam still pkai la..but the progress is impressive..tak perlu nak pesan banyak kali..pada mggu pertama tu of kos la kan ade kebocoran di merata2 tapi tak lama lepas tu Ana makin pandai..i ajar die kalau nak kencing bagitau or pegi luar..sekarang ni kalau nak kencing mmg die pg luar (tempat senang nak basuh) tapi still tak pandai bukak seluar lagi...so kencing la die dalam seluar tu hah..hihi then sendiri cakap 'Pandainyerrr' gedik kan!haha

4) Ana knows people around her and remember their names - die dah boleh panggil ki,nek ma,cik ngah,nenek,pak long,maklong,kak yong,memei,hude,ciksu..selayaknye...hihi

5) Ana enjoys her eating time or shower time - kalau dulu punye la payah nak mandikan budak ni kan..tiap kali nak mandi mesti die jawab 'Tak nak..nanti bashaaaah' ya ampunn...mandi memangla basah nak...:p nak makan pon macam tu..kalau i malas nak suap die i akan letak die dalam baby chair adek die and taruk sume foods and drinks die kat situ and placed her in front of TV..tapi kalau lunch i prefer suap..senang!makan habes dan tak bersepah :)



6) Ana loves ice cream - as she loves ice cream so very much, i did google the recipe myself and try to make my very own homemade ice cream!and voila!menjadi hokay..and the trick is i cut the sugar amount ..takdela manis sangat macam yang jual kat kedai tu..healthy yet delicious!



5) Ana loves her adek - this one cannot be denied..walopun kat rumh selalu buat kat adek and a little bit kodokut barang2 mainan die, akan tetapi sekali kalau orang acah nk ambek adek die siap meraung2 panggil "nak ammar,nak ammar"..hihi bngun pagi2 pon kalau tak nampak ammar cepat2 tanye "ibu, mane ammar"..so sweet kan?



6) Ana loves posing ala2 Barbie- haha yang tak tahan tu siap moncong2 mulut u olls..hehe kalau soh posing dengan cepatnye die akan buat gaya ala2 pose tu..tangan kat pinggang tau..hihi

7) Ana loves dancing - she's a playful girl..loves to play and be active and now she has a new hobby pulak..dancing!kalau nengok orang dancing kt tv die pon mule lah pusing2,goyang2..ewah!

8) Ana suke solat! - semoga istiqamah sampai dewasa yer sayang..skrg ni kalau tengok ibu pakai telekung jer cepat2 die pakai telekung die jugak and berdiri kat sebelah ..sejuk perut :)

9) Ana sudah jadi 'kakak' - what i mean here is ana dah pandai jaga adek die..kalau ammar buat ape2 yang tak betol cepat2 die cakap "No ammar"..ataupon kalau ammar notti2 and i usik die nak panggil cat, die pon turut takotkan adek die sekali..nak membantu ibu la kunun tu kan..hihi

10) Ana is my sweet pie! - Last but no least, it has been almost 3 years you make our lives more meaningful..full of love and dramas for sure!please know that we love you so much!! Thanx for the past wonderful years..and please grow up healthier and prettier!:)

No comments:

Post a Comment