Wednesday, February 29, 2012

Entry ini khas untuk kakak!heee~

Assalamualaikum..

Ibu duk belek2 entry2 lepas tadi barula ibu perasan semenjak dua menjak ni entry banyak pasai Ammar jer..terlupe kejap kat kakak..hehe sorry kak..so this entry is special dedicated to kakak yer...harini Ana dah nak masuk 2 tahun 9 bulan..dah semakin bijak,semakin pandai dan semakin aktif..fuh :p


1) Ana knows her ABC - actually sejak 2 tahun lagi ana dah pandai baca dan kenal ABC..ini semua pengaruh iPod la ni..tapi ok what ..at least die kenal ABC dari awal lagi..tapi sampai sekarang she just write alphabet A,C and O..hehe

2) Ana is learning Iqra' -Thanx to ayah who bought buku Al-Furqan(Siri Cepat membaca Al-Quran)..buku ni ade 4 tahap..sangat bagus actually lengkap sekali ngan CD..and for now Ana is learning buku Tahap 1..semoga cepat belajar yer..nanti kite mengaji Quran sesama :)

3) Ana on potty training - i started her potty training since january..so it's been 2 month already not using diapers at home..kalau keluar and tido malam still pkai la..but the progress is impressive..tak perlu nak pesan banyak kali..pada mggu pertama tu of kos la kan ade kebocoran di merata2 tapi tak lama lepas tu Ana makin pandai..i ajar die kalau nak kencing bagitau or pegi luar..sekarang ni kalau nak kencing mmg die pg luar (tempat senang nak basuh) tapi still tak pandai bukak seluar lagi...so kencing la die dalam seluar tu hah..hihi then sendiri cakap 'Pandainyerrr' gedik kan!haha

4) Ana knows people around her and remember their names - die dah boleh panggil ki,nek ma,cik ngah,nenek,pak long,maklong,kak yong,memei,hude,ciksu..selayaknye...hihi

5) Ana enjoys her eating time or shower time - kalau dulu punye la payah nak mandikan budak ni kan..tiap kali nak mandi mesti die jawab 'Tak nak..nanti bashaaaah' ya ampunn...mandi memangla basah nak...:p nak makan pon macam tu..kalau i malas nak suap die i akan letak die dalam baby chair adek die and taruk sume foods and drinks die kat situ and placed her in front of TV..tapi kalau lunch i prefer suap..senang!makan habes dan tak bersepah :)



6) Ana loves ice cream - as she loves ice cream so very much, i did google the recipe myself and try to make my very own homemade ice cream!and voila!menjadi hokay..and the trick is i cut the sugar amount ..takdela manis sangat macam yang jual kat kedai tu..healthy yet delicious!



5) Ana loves her adek - this one cannot be denied..walopun kat rumh selalu buat kat adek and a little bit kodokut barang2 mainan die, akan tetapi sekali kalau orang acah nk ambek adek die siap meraung2 panggil "nak ammar,nak ammar"..hihi bngun pagi2 pon kalau tak nampak ammar cepat2 tanye "ibu, mane ammar"..so sweet kan?



6) Ana loves posing ala2 Barbie- haha yang tak tahan tu siap moncong2 mulut u olls..hehe kalau soh posing dengan cepatnye die akan buat gaya ala2 pose tu..tangan kat pinggang tau..hihi

7) Ana loves dancing - she's a playful girl..loves to play and be active and now she has a new hobby pulak..dancing!kalau nengok orang dancing kt tv die pon mule lah pusing2,goyang2..ewah!

8) Ana suke solat! - semoga istiqamah sampai dewasa yer sayang..skrg ni kalau tengok ibu pakai telekung jer cepat2 die pakai telekung die jugak and berdiri kat sebelah ..sejuk perut :)

9) Ana sudah jadi 'kakak' - what i mean here is ana dah pandai jaga adek die..kalau ammar buat ape2 yang tak betol cepat2 die cakap "No ammar"..ataupon kalau ammar notti2 and i usik die nak panggil cat, die pon turut takotkan adek die sekali..nak membantu ibu la kunun tu kan..hihi

10) Ana is my sweet pie! - Last but no least, it has been almost 3 years you make our lives more meaningful..full of love and dramas for sure!please know that we love you so much!! Thanx for the past wonderful years..and please grow up healthier and prettier!:)

Tuesday, February 28, 2012

Ammar is ONE!


Assalamualaikum..

Last 20Feb 2012 was my cute little man's birthday!A very very happy birthday to u my dear!Semoga menjadi anak yang soleh, hamba yang taat perintah Allah,taat orang tua dan semoga berjaya dunia akhirat..amin!

Dah nak masuk bulan lain dah baru terhegeh2 ibu nak update kan..haduss..sorilah..bukan disengajakn yer..i'm getting old while waiting for my turn to update blog or online okeh..kalau dulu laptop cabok ibu ni dikonker dengan senang hatinya oleh kakak and now laptop ni bertukar hak milik sekali lagi..and now it's yours!watching Old mc donald baby einstein from day to night without getting boring at all and then continue with pocoyo pulak..ibu tengok tv jerla h yer...itupon only certain channel jer yer..kalau tak 613 (disney junior) it must be recorded Shrek..nak muntah hijau dah ibu tengok Shrek tu tau..:p

Ok2..tak nak melalut..arini nak bercerita pasai Ammar's milestone..check out the list below yo!

1) Dah pandai waving - actually dah lame kot pandai ni..tapi baru2 ni baru sangat obvious..espcly kalau nak babai ayah pegi ofis..siap flying kiss bagai tau..muah2!oh so cute lah!

2) Suke tiru orang - kalau kite geleng2 kepala nanti die geleng2 kapala jugak..nak2 pulak ade tok guru ni kan..ape saje yang kakak buat or cakap cepat je die nak ikot..terutanmanya kalau die nak ape2..meleret2 nakkk nyer tu..yang paling tak tahan die tiru kakak die cakap 'nak aaa'..cam intonasi gedik2 gitu u oll takkan sampai hati tak kasi ape yang die nak tu..hihihi

3) Suda boley fokus! - my big girl watched movie from her 6th month old but this little man can only focus on his 11th month..die punya imagination tu melampau2 tau..and die punya daya main pon sama..langsung takleh concentrate satu bende more than 5 minute..ade je keje yang die nak buat..

4) ermm ape lagi yer..oh yer..words yang die boleh sebut takat ni selain dari nak aaaa...are mamaa,paapaa,keke (cat)and few words yg aku tak tau nk eja macamane..haha..masih gigih nak ajar die panggil ibu and ayah..tapi kalau nangis kompem perkataan aaayyaaahhh yang keluar..tapi cari ibu gak..kompius eh??hehe

5) A very fast learner - kalau kite ajar die 'Ammar, show me your tongue' sambil keluar2 lidah, die akan ikot kite jelir2 jugak..nanti esok kalau kite tanye balik die dah boleh buat dah..ahhh too cute kan!

6) Boley makan nasik dan tak tersedak dah!hoorayy!!walaupon Nestum is still mknn ruji buat ms skrg tapi kdg2 aku dah kasi nasik kat die sambil2 suap2 kakak..ammar suke!aspcly kalau lauk sup2 or masak2 lemak..yummy!

7) Dah pandai cakap 'nei nei' - it means die nak tengok video Old Mcdonald la tu..hihi

8) Main kuda - kalau nmpk ibu baring jer, die cepat2 naik atas perut ibu then henjut2!hadoi..pengaruh kakak la ni..besar sket lagi belajar buat bunyi kuda pulak ngan kakak eh...hihi

Ok tak boleh nak fikir dah..nanti kalau ade ibu tambah yer..actually nak upload few pictures of Ammar's super mini birthday celebration together with homemade chocolate cake with love..nantila yer!ibu ade keje jap..oh before that i also wanna share with u guys my new hobby without making the mess all around!wait ya...wasalam!

Tuesday, February 14, 2012

Balik kampung - Sekayu Feb 2012

Assalamualaikum

Halloo there?how are ya?its been a while not reading and updating blogs..anyone miss me?i bet nope..haha

Btw we actually balik kampung last week for 5 days..thanx hubby for making it real..really miss my hometown and of course my mama and papa..miss my mom's cooking too..her nasi dagang and masak lemak cili api ayam are the best in town!hehe but that day tak sempat makan nasik dagang my mom coz we already had it during kenduri tahlil my aunty who passed away 1 week before..Al-faatihah..and also miss the beach,mknn2 kat warung tepi pantai like keropok lekor,cendol,goreng pisang and many more lah..it takes few days to name them all..haha and u know what, i just found out one new favourite snack kat sana which is bayam goreng or tempura bayam..they dipped the bayam in tempura batter and fry them..just like u make goreng pisang tu kan..and it taste goood and healthy too except for the deep frying la..hehe btw 5 days is never enough to me but Alhamdulillah at least i was able to enjoy a meaningful time with my family..:)

On the 3rd day, we went to Sekayu!huhu planned for barbeque activity but cancelled at the last minute due to some reasons..and one of the reason is sebab tak cukup kaki tangan nak melayan si kenit2 ni and bbq at the same time ...kang nanti ade yang terbbq anak sendiri kang..haha

Actually i took some pictures there but my camera is still mogok and i cannot download pictures from it..so sad!

That's all for now!Sayonara!