Wednesday, January 4, 2012

2012 resolutions

Assalamualaikum..

It's been a while not updating my blog..as usual not going anywhere just been busy 'menguruskan rumah' and spending time with kids and hubby who was on leave for few days back..

Kelihatannya life from kelmarin sungguh membosankan since my hubby dah habis bercuti and kami tidak lagi dapat kehulu kehilir mencari alasan untuk keluar..bermula hari ni silalah duduk diam2 dalam rumah sendiri..

Ok2 dah namenyer new year resolutions kan so haruslah ade few things that need to be highlighted for this year..tok sahla merepek2 lagi dah..sebelom tu happy new year you all..walopun dah 6 hari terlewat..wink!

So here is the list yang terfikir sekarang..kalau ade pasni aku tambah lagi..eh! boleh pulak eh..

1) No more tarzan in the house!this is the first and the tough..is there any parenting tips for me not to yell everytime my kids cranky mranky?bukan membebel eh..tapi menjerit..aku rase macam kalau cakap slow2 ni diorang tak paham (as masing2 wat muka nonon jer) tapi bile kite cakap kuat they will respond..i know its not healthy thats y i want to change this habit..but i think this is so hard and that is the reaosn why i put this on top of the list..sila cuba!

2) Bangun awal pagi and no more extra nap after subuh!also very the tough..hahaha as my hubby off a bit late to office every morning..which is about 8 or 9am like that it makes me lazy to start my morning earlier and prefer to take extra nap after solat..also not healthy..actually pada waktu itulah diturunkan rezeki pada hamba-Nya so kepada yang tido alangkah ruginya mereka..termasuk aku la tu kan..wuhuhu dah tau tapi buat jugak...aiyoo..

3) Berusaha lebih gigih lagi menjaga solat dan mengajak Ana solat bersama setiap kali- Aku tak nak anak2 aku jadi cam aku dulu yang sangat liat nak solat..ketega' habis walopun selalu kene marah ngan mama..ampun ma..jadi harusla didik dari awal anak2ku ini ya..

4) Menu list for 1 week- untuk mengelakkan aku migrain memikirkan lauk pauk yang harus dihidang setiap hari..wakaka over tau!tapi betol ni..kalau tiap hari mikir nak masak ape,nak masak ape pening wei..so baikla buat perancangan awal..nak shopping lauk pon senang!

5) Meng'iron' baju hubby for 1 week- eh cam kenal jer ni!hihihi actually ni azam taun lepas kot..hahaha dah berjaya dah tapi tak konsisten..takdela sampai die kene iron sendiri cam dolu2 kan..tapi pagi tu la ko nak masak, ko nak ngemas, ko nak iron baju..harusla tak sempat kan..kelam kabut amat..wajib iron pada hari weekend..kene kurangkan aktiviti weeekend kot..hurmm..

6) Kurangkan pembaziran - ini salah satu sebab nak kena plan menu..kitorang jenis shopping lauk pauk sminggu sekali so almaklumla sayur mayur ni kalau tak digunakan terus dalam minggu tu jawabnye berkulat or lembik and lastly masuk tong sampah..very the membazir..banyak kali berlaku..dan tak nak buat dah plis..same jugak kalo p shopping..macam sume bende ko nak masok dalam troli tu kan..last2 tak terguna and terpaksa dilenyapkan dari pandangan..

7) Me'lotion'kan kedua2 anak2 ku tiap hari lepas mandi- ni kene masuk list azam taun baru gak ke??haha oleh sebab aku teringin anak2 au jadi putih gebus tanpa skeleng 10sen diatasnye harus ku kuatkan ingatan ku untuk ini..sorila nak..mak ni nyanyok..dah letak siap2 dalam bakul tu pon lupe jugak kadang2..

8) Lebih bertanggungjawab kepada tabung PTPTN!nyampah japs!ok2 aku akan bayar secara konsisten pasni insyaAllah..abeh da..mesken la aku pahni...

9) Nak cari kerja lagi- walopun aku dah separa pasrah..aku tetap gigih jugak nak cari lagi untuk tidak menghampakan mak aku nun..cari kerja pon separa rela tu yang tuhan tak makbul tu..adoilar..

10) Last but not least- nak jadi yang terbaik untuk si suami..mahu beri yang terbaik..mahu jadi istri solehah..jauhi aku dari sifat M.A.L.A.S....aku ni kalo datang angin tu, aku akn malas segala-galanya..wahai cik M.A.L.A.S sila pergi jauh2!syuh2!

Itu jerla azam aku setakat ni..azam aku ni takdelar sekelas azam orang lain kot..tak de nak berazam nak jelajah seluruh dunia ke, nak naik ke bulan ke, nak beg LV ke, nak iPhone ke..mak tak mampu hokay...hhehe yang ada ni pon atas ehsan si suami..ALHAMDULILLAH...

No comments:

Post a Comment