Thursday, December 13, 2012

4days of happiness :)

Last Tuesday Selangor cuti..makanya berderet la 4 hari hubby cuti..on Saturday as usual we went to Bangi and stay there for one night and balik on Sunday..Ahad just lepaks rumah, on Monday pagi2 lagi pegi Pensonic Service Centre kat Jalan 223 Seksyen 15A, PJ hantar oven yang rosak tuh..nasib baik boleh repair and inshaAllah siap esok..aircond pulak die punya mechanic takde call2..diorang cakap nak dtg nnt call..

Takpelah at least settle satu masalah, masalah yang belum setel lagi termasuklah lubang bilik air bawah ni yang tersumbat..nak call plumber entah bile..

Balik dari PJ aritu singgahlah IKEA dengan niat boleh meronda2 dengan aman kononya kite jerlah yang cuti kan..sekali sampai sana, hambek kau..ingat kau sorang jer boleh cuti?selaut manusia kot kat dalam tu..so batalkan saje niat nak makan meatball bagai..beli ajer frozen meatball and gravy, sok buat kat rumah, boleh santap dengan aman..hehe sebelum pulang makan dulu kat Absolute Thai..best!nak makan tomyam thai yang best boleh la pegi sana lagi..malam pulak keluar lagi nak cari fries as a side dish for meatball ni..hubby belanja dinner pulak kat Bonjour Graden..ekekek berbahagialah mak buyong ni seharian tak masak..hubby makan lamb chop, i ngan anak2 belasah oxtail stew, paila rice and mushroom soup..:)


On Tuesday iaitu semalam pepagi dikejutkan cik hubby soh buat meatball Ikea..hehe so dengan mamai2 bangunlah mak buyong ni buat meatball..senangla sebab dah beli gravy siap2..tinggalkan nak panaskan dengan air then masukkan cream siap!


Lepas kemas2 kitchen, buat pulak sira pisang tanduk yang i beli ngan MIL kat Pasar Bangi aritu..petangnya pas Asar kitorang ke Aroma Ikan Bakar coz someone was craving for seafood..obviously not me..huhu i ni seafood ni jarang nak mengidam..kalau lamb jangan sebut..pantang!!pantang dengar..hahaha

Actually that was our second time there ..pertama kali datang dengan my family haritu tapi lupa nak snap gambor..hehe pueh hatiler orang yang mengidam itu makan ketam,udang, sotong sume..hehe anak i macam biasa mengganas macam gergasi..mak buyong ni sikittt lagi nak bertukar jadi reksasa hijau tau..last2 i gave up, makan cepat2, angkat punggung and angkut anak2 gergasi tersebut ke tepi muara sungai..biarlah mereka melepaskan kenakalan mereka di situ..takde mata sangat yang melihat, tak menarik perhatian ramai, mak buyong ni pon tak tensi hoih..huhu

Itulah saje..adios!

Friday, December 7, 2012

2 in 1 post

Yesterday was just like our usual days..same routine, same activities..but i woke up a bit late coz kakak mengigau2 malam tadi sampaikan ibu and adik tak boleh tido..huh sabar jerlah..so only few slices of toast with peanut butter for ayah's breakfast..

As hubby off to work, i whipped up some seafood carbonara for the kids and did the laundry..washed semua baju-bajan yang kena hand wash and kemas rumah..while waiting for the laundry rolling inside the washing machine,  sempat recite mathurat+amalam wirid semasa hamil and then sambung jemur kain, lipat kain semalam, budak2 bangun tidur mandikan dorang, suap makan. Since diorang pon bangun lewat semalam so makan pagi tu kira tuk tengahari la sekali.. petang tu gorengla naugget pulak, makan cereal,buah2, biskut2 tuk elakkan kebulur..hehe time anak2 nap petang i prepared dinner and buat dessert serawo durian..lame dah hubby teringin nak makan.. 

For our dinner, i cooked rosemary grilled chicken which taste yummylicious..tapi yang sedih sangat waktu i nak alihkan pemanggang ke aras bawah, sebab nampak ayam dah hangus sket, pemanggang tu terlepas dari tangan i..and since the pyrex casserole itself pon dah berat di tambah lagi dengan ayam sekor duk dalam tu so patahlah batang besi pemanas bahagian bawah tu...wuuuu...saddd....sampaikan black out sekejap rumah semalam sebab main fuse tendang..so sambung grill ayam tu atas pemanggang dapur gas..

And tak sudah kat situ je..waktu kitorang tidur malam tadi tetibe sekali lagi black out..and it happened few times..haih!ape lagi masalah ni..plug oven mmg dah tak pasang dah..ke peti ais pulak?ai dah panik ni..kalau peti ais yang shock sama matilaa..ribu riban tu..tapi Alhamdulillah bukan..and at last we found out aircond sebenarnya yang shock..tak tau la i ape yang rosak tapi tiap kali pasang pas 2 3 minit camtu fius tendang lagi..aduhaii dugaan dugaan..hopefully its still under warranty and boleh dibaikila..

So today's story, wake up this morning with a very bad mood..teringatkan 2 benda keperluan yang rosak (i sayang sangat oven tu tau..takdela aktiviti baking-membaking pasni...saddd!) and remote control tv and astro pulak asyik hilang je manjang bebudak ni sorok..so harini i will spend the whole day looking for the remote kalau tak jumpe jugak tak taulah..

Dah call Pensonic Customer Care tadi, dia cakap bawak oven tu ke PJ service centre untuk diorang cek dulu, nanti kalau rase berbaloi untuk di baiki boleh proceed..harap2nya adela spare part yang rosak tu..tak nak la beli baru..i dah biasa ngan oven ni..:(

Oklah nanti i sharekan resepi rosemary grilled chicken tu yer..don't forget to recite Al-Kahfi today..Friday is Al-Kahf's day..wasalam :)


p/s : I know its still early but am still contemplating between wan annur/ainur/arissa maryam..emmm..

Wednesday, December 5, 2012

Red velvet cake recipe

If i'm not mistaken this is my 4th time baking this cake..and i found this recipe is the best and simplest recipe from all..i baked this yesterday to celebrate hubby's birthday..nak buat kek lain tapi since bahan2 tak cukup, this is the only cake yang boleh buat..kek lain tu kite buat 14hb nanti lah..hehe

For my own reference in the future, this is the recipe and the picture will be uploaded later in my next post together with the photos of hubby's small birthday dinner :)

RED VELVET CAKE RECIPE
Source : Teratak Impian


5 biji telur grade B
250g unsalted butter
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu besar serbuk koko
2 cawan gula castor
4 sudu makan pewarna Red Bright
1 cawan buttermilk
1 sudu teh garam
1 sudu besar soda bikarbonat/serbuk penaik
1 sudu besar cuka makan

METHOD :

1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius
2. Ayakkan bahan bertanda dan asingkan di dalam satu mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengandun elektrik sehingga sebati.
4. Masukkan trelur satu persatu perlahan-lahan.
5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna dan kacau.
6.  Masukkan campuran tepung dan buttermilk berselang seli (T,B,T,B,T). Masukkan garan dan pukul sehingga adunan ringan.
7. Larutkan soda bikarbonat ke dalam cuka dan kaup balikkan dalam adunan sehingga sebati.
8. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar sehingga kek masak.


CREAM CHEESE FROSTING
500g cream cheese Philadelphia
1 cawan krim putar
'1/2 cawan icing sugar

1.Pukul cream cheese sehinga lembut dan masukkan krim putar sedikit demi sedikit.
2. Masukkan gula icing dan vanilla essence.

Potong kek kepada 2 bahagian, sapukan sedikit cream cheese frosting di bahagian tengah kek dan sapu selebihnya di sekeliling kek. Hias mengikut kreativiti.

Selamat mencuba!:)

Friday, November 30, 2012

cantik kan?

I stumbled upon this picture not so long ago in my fb's newsfeed..this is a sneak peak of Wardina's living room of her new house..first time tengok terus jatuh cinta..such a nice color combination and sangat calming..the sofa set is so elegant..and also love the colors of the arm chair..ala-ala vintage gitu..nanti dah siap sepenuhnya mesti lagi cantik..i wish i can have a living room like this one day inshaAllah..buat masa sekarang mari kita berangan :) 



That's all..need to pack up for Penang trip tomorrow..have a restful weekend ahead guys!

Surprise birthday party at KL Tower

Assalamualaikum..yesterday we celebrated my MIL's birthday party at Revolving Restaurant, KL Tower..first time i sampai sini i tell u..nak harapkan celebrate anniversary berdua-duaan punyalah payah dengan anak2 ni kan..hehe nasib baiklah my SIL suggested we all buat surprise birthday party here..so dapatlah merasa berputar di awan yang orang duk gembar gemburkan tu yer..huhu

We all plan nak surprisekan mami around 12pm camtu so kitorang ni siaplah awal2..tup2 kitorang dah sampai the 'birthday woman' still kat BBB lagi sbb ade kelas mengaji huhu so while waiting for them, sempat lah melayan the kids nak merasa naik kereta kuda ..tapi ya ampunnn RM30 per ride pusing satu bulatan jer..mahai benor..after one ride tuh, si kakak siap mintak 'one more time,one more time' oh no no..sekali 30, kalau 2 kali mau 60 kan..baik belanja ibu makan nak oii...ekekek


So here are the pictures of our family..semua sporting sanggup bercuti, EL, ponteng kelas semata2 nak menggembirakan hati seorang ibu..beruntungnya my MIL ni..:)


After the luncheon session, Ana and Ameer battled for this game..ape namenye yer?snake game ke?entahlah.. pada mulanya, Ana was leading the game but after one last balingan by pak uda, she was kicked down and Ameer won the game..yang kelakarnya, waktu Ameer went to the counter to redeem the prize, dia pon ikot sekali nak hadiah jugak..alahai sian anak ibu..hehe tapi one of the kakak yang baik hati kat counter tu gave her one bangle..:)


Then, we went to Setia City Mall..misi mencari handbag ibu yang masih tak jumpe2..dari belum raya haji lagi kot mencari..and also went to H&M again tapi surprisingly we walked out with only a pair of pants for Ana..hehe takde la menarik sangat kot!most are winter collections..kalau beli dan pakai, mau orang cakap budak ni gilak ka hapa kan..hehe 

Last but not least,  thank you, thank you, thank you ayah for one great day yesterday walaupun bukan celebrate birthday kita kan..tumpang makan pon jadilah..hehe and thank you sebab sudi melayan kerenah mok buyong ni mencari handbag yang amat payah itu..hehe sayang b ketat2!ewah!:)

Friday, November 23, 2012

Feeling guilty

Oh bukannye ape2..cumanya rasa bersalah sebab minggu ni banyak makan luar and jarang masak..aduh..nilah jadinya bile penyakit M tu datang...rasenye this week i just buat simple breakfast jer and lunch for kids..dinner minggu ni memang banyak makan luar..memang best sebab tak penat tapi still rasa tak best di dalam..am feeling guilty!;(

Wednesday, November 21, 2012

Random updates

1. So much things to blog but why no mood lah?huhu well, lame tak bercerita pasal my kids kan..well, my princess Ana is now 3 years and 6 months..Alhamdulillah dah besar dah budak tu..sekarang dah speak more fluent, dah boleh form ayat yang adults would understand and dah pandai melt everyone's heart with her words..like "excuse me,pliss ayah.., plisss ibu..." so sweet eh?tapi bile die throw tantrum yang tak tahan tu..adoila..still having problem nak handle die punya tantrum..especially malam hari, kalau siang tak nap and banyak main..malam tu mengigau sampai ke siang la jawabnya..satu lagi problem kalau berjalan ke shopping mall..this kid like to roam freely on her own..then kalau ade sesuatu yang attracted her she will stop, duduk kat situ and memang makan masa nak memujuk tau..sometimes more time wasted persuading her then shopping/walking itself..but at home, even she really can turn me into a monster sometimes (heheh), she did a very good job as a sister..dah pandai share toys/gadget, dah pandai jaga adik, dah pandai say 'NO' to adik kalau adik nak conteng dinding, and dah pandai pujuk adik kalau adik nangis ke jatuh ke..her dialogue biasanya 'its ok ammar...sikitt jer'..ececeh..kalau awak mau melalak tak hengat kan..orang pandai pulak nak menasihat..ehehe


2. Prince Khalif Ammar is now 1 year and 10 months..dah boleh cakap sikit-sikit la..but most words yang ade 'ng' kat belakang die akan tukar jadi 'm'..like buang jadi buam.ahaha sangat behave kalau duduk dalam non stop moving stroller tapi kalau stop  kejap die akan start cranky, kalau makan pon camtu yer kawan2..siap boleh guling2 bawah meja and sume orang pandang..haih!tersangat berminat dengan senduk, spatula, whisk, and seangkatan dengannya..sekali dapat memang takkan lepas, siap bawak p mandi, berak, tidur pon tau..nak jadi chef ke ape anak aku ni..heehee love ELMO to bits!ayah siap belikan 2 setsof  pyjamas ELMO from Mothercare haritu for him..:)



3. Baby tummy is now 4months..exact week tak hengat..hihi (o0) btw..i missed my last mnths punya check up but hopefully everything is ok inside..dah rase kicking starting last month..huhu the feeling is just undescribable tapi kan even its already number 3 every kicking is still menterujakan..:)


4. On pregnancy..easily burst into tears and easily get stress!oh no, not good i know..tapi entahlah yer..as usual mungkin kepenatan and kebosanan menghadap routine yang sama setiap hari..very sensitive walopun dengan benda2 yang kecik..hubby mungkin dah paham sangat ni..like semalam janji ngan hubby nak ke giant cari diapers anak tapi tak jadi, i terus merajuk tak nak cakap..bad wifey!;(

5. Raya haji updates..i have few pictures nak di upload tapi tunggulah dulu yer..asyik tunggu jer kan..hehe kids memang sukela bile balik kampung, mak die tak yah cakap ler..kalo boleh tak nak balik!ehehe we spent one afternoon at the beach celebrating Nek Ma's belated birthday, budak2 main air..wahh suke kau sampai basah lencun mak bapaknya sekali..ahahaha

6. Deepavali+Awal Muharam, visit from parents..ini juga saat membahagiakan!every wife would understand my feeling i guess..everytime our parents come to visit us, we tend to melayan diorang macam lebih sikit kan..like nak borakkk jer ngan dorang 24 jam, nak gi memana nak follow jer ..kan kan?tapi bila hubby kite 'buat muke' or tak suke cara kite tu its a bit frustrated rite..bukannye selalu kan kite dapat borak panjang2 gosip2 ni,eh! so  tapi memang tak suke dengan perasaan berbelah bagi itu...and it happen everytime they meet each other!why eh? oh hanya tuhan jer yang tahu betapa i HATE this feeling!

7. Bonjour's garden, Jaya Grocer, BJ..dah jumpe tempat makan yang sedap yang dekat sangat ngan rumah and they have my favourite creamy cream puff!oh heaven..yum!

8. Hubby's bestfriend dah kahwin..congrats to both mempelai, sangat serasi i tell you..we all sempat ke majlis pernikahan dorang jer kat Tanjung Malim last Friday..semoga berkekalan ke akhir hayat hendaknya..:)

9. Pray for Gaza!Ya Allah, menitis air mata melihat seorang abang menangis sambil mendukung adiknya yang baru berusia beberapa bulan setelah ibu bapa dorang syahid dibom tentera Israel laknatullah..to anyone would like to donate please do so ya..here, i have one friend, Dr Ahmad Sulaiman yang buka uncang for Gaza..bagi yang mahu mengisi uncang ni bolehla masukkan ke : 


Nama: Ahmad Fahmi Sulaiman
No Akaun: 163019461063
Bank: Maybank
Nota kaki: PM saya selepas mengisi uncang. Nama dan jumlah.

Saya telah hubungi Dr Syed Muhammad Haleem, ex-Mavi Marmara merangkap Pengerusi Biro Haluan Palestin.

InsyAllah seperti yang disepakati, uncang ini akan kita serahkan kepada Haluan Palestin untuk disampaikan kepada saudara di Gaza dalam bentuk:
1. Ubat-ubatan
2. Makanan
3. Perlindungan seperti selimut.


10. That's all..semoga usaha kite diberkati olehNya..amin..:)

Tuesday, November 6, 2012

Banana chocolate chip muffin recipe

Assalamualaikum

How's your day?hope everyone is in a pink of health untuk menguruskan diri, rumah dan keperluan suami dan anak-anak. The most important thing is always take care of ourselves first sebab kalau ibu2 tak sehat sure rumah pon terbengkalai kan?:)

Yesterday , my dear Ana helped me alot on house chores..entah hape angin datang kan..but it's good u know..i was blessed to have a good daughter like her and it'd good to know that she had grewn up to do all this..even she's only 3 years but i think she's intelligent and Alahdulillah..:)

She helped me gathering toys and put them inside her toy's box (which basically i'm the one who do this everyday), helped me shoving the clothes to hang, and surprisingly she wanna help me cooking too..so i just put few black peppers in the stone and she pound pound pound!she always enjoy doing that..hahaha

As a reward, i made this muffins..kebetulan jugak i have this banana yang my MIL kasi last week..tinggal 2 ketul jer lagi dan masak sgt dahj..so before dia lebam and buruk, better i make this muffin kan..we munched half of them and i brought the rest to MIL's house..kebetulan my hubby ajak ke bangi to visit her auntie yang sampai dari Kelantan.  Nak recipe?nah!resepi ni sedap i tell you..rugi tak cuba :)




BANANA CHOOC CHIP MUFFIN
Source : guiltypleasures

Bahan-bahan (12 muffins):
Bahan Kering
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicabonate soda
1/2 sudu kecil garam

****** 
Bahan basah

4 biji pisang
1/3 cawan butter cair
1 biji telur
1/2 cawan gula (adjust sukatan bedasarkan kemanisan pisang)

******
Hiasan
Chocolate chip
Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 180 oC
  2. Satukan bahan-bahan kering dalam satu mangkuk, ketepikan.
  3. Lenyek pisang, kemudian masukkan telur yang telah dipukul sedikit dan bahan basah yang lain
  4. Tuangkan bahan basah ke dalam bekas bahan kering
  5. Gaul rata, tapi jgn over gaul. Ketepikan seketika (dlm 5 minit).
  6. Sendukkan adunan ke dalam acuan muffins. Tabur choc chip.
  7. Masukkan dalam oven, letak semangkuk air dalam oven tu sekali (aku letak dulang pembakar muffins kat rak tengah oven, mangkuk berisi air di rak bawah)
  8. Bakar selama 20 ke 25 minit, begantung pada oven yang digunakan.
  9. Cucuk dengan lidi, kalau xde adunan meleka di lidi, maknanya dah masak la tuh.
  10. Keluarkan dari oven, dah susun atas jaring utk sejukkan.



Meatballs with mushroom gravy for breakfast

Assalamualaikum

Today's routine were all the same..but i suffered from a very bad back pain sejak dari pagi tadi..buat keje sikit sakit belakang, berdiri masak lame sikit saket belakang..ya hadoii..2nd trimester punya simptom sudah datang..eh didn't i tell you i am expecting my number 3?wuhuuhuu..Alhamdulillah!rezeki bulan puasa haritu..hehe

Roughly, i am already at my 16 weeks i guess..this pregnancy pon sama dengan pregnancy yang lepas2 with no morning sickness yang teruk tapi waktu 2nd month haritu i adela macam rase tak larat sikit and mual2..tapi Alhamdulillah 3 hari jer melepek..syukur sangat2 sebab tidak kemelaratan sebab once i tak sehat, rumah akan double bersepah, the kids akan tak terurus and my hubby pon susah sbb kena tapau lunch for the kids tengahari..see!as i i said before a mother does not deserve to be sick!huhuhu

Ok2 dah lari tajuk..harini nak share our breakfast this morning.. a simple one but boleh dikatakan healthy lah yer..check the recipe out!


Meatballs with mushroom gravy

Meatballs (i used Marina brand)
Mixed salad
Potato+olive oil+salt+black pepper

Mushroom gravy recipe :
Source : 
2tbs ground black pepper
1 tbs chicken stock ( i omit)
1 onion ( diced)
1 tomato (diced)
1 packet VONO instant mushroom soup 
500-700ml water
7 shitake mushroom
1 tbs butter/margarine
1/2 cup sweet soy sauce  (i used 1/4 cup)
1 tbs corn flour ( i omit)
sugar to taste

Method :

1. Fry the meatballs using olive oil
2. Bake the diced potato in the preheated 180 C oven about 35-40 minutes.
3. For the gravy,  add butter into the pot, saute the onion till yellowish in color.
4. Add the diced tomato and stir.
5. Mix the instant soup with enough water and pour into the pot.
6. Add in some water, ground black pepper, soy sauce and stir well.
7. Then, blend them all with your blender and again, pour them inside the pot.
8. Cook the gravy till bubble. Add in the sliced mushroom and water if needed.
9. Add sugar and salt if needed.

Serve the meatballs together with the gravy, baked potato and mixed salad.

Butterscotch brownies..yummy!

Assalamualaikum and holla everyone..

As promised this is one of many many more recipes i would like to share with ya..it's always my passion on trying the new recipes but due to the time constraint that hobby always been left behind..well priorities first!

Usually i will only park myself in front my dearest lappy when everything was settled which means meals were ready, kids bathed and fed, the house was all clean and of course if this lappy was not conquered by my kids..hehe

Ok2 done with the nagging..now back to  the recipes..actually, i am a big fan of caramel, butterscotch and chocolates..so any recipes that call for any one of this will surely makes my saliva dripping fast from my mouth..haha when i went to Jaya Grocer last few weeks, i saw this Nestle Butterscotch morsels that i've been looking for so long..so yummy!i can finish them all just like that in minutes..hehe but of course i had save few bits for my brownies, the recipe i got from casaveneracion..

This one is from casave..

The brownies actually the combination of two recipes, the butterscotch and chocolate brownies..and  it was soo tasty, however even i had cut down half amount of the sugar, it was still freaking sweeettt...too sweet!arghh may be i should put only quarter amount of sugar in my next trial..:)

This is mine..:) 

Butterscotch and chocolate fudge recipes
Source : casaveneracion.com

Ingredients :
1/2 cup butter, melted
1-3/4 cup dark brown sugar (use only 1/2 cup next time)
2 eggs
1-1/2 cup all purpose flour
2 tsp baking powder
1 tsp salt
2 tsp vanilla extract
170g dark chocolate

Method:

Stir the brown sugar in the melted butter. Cool.
Mix together the flour, baking powder and salt.
Add the eggs to the butter-sugar-egg mixture and stir until well blended. The mixture will be thick.
Pour in the vanilla extract and mix to blend.
Transfer half of the batter to another mixing bowl. Into one portion, pour the melted chocolate and mix until blended.
Grease a baking pan (i used 8x8inch). Spoon the two batters alternately into the pan. Dip a pointed knife into the batter on one corner of the pan, drag to the opposite side end, make U-turn to return to the opposite direction..do this until u have covered the entire pan.
Bake in the preheated  170 C oven for 20 minutes. Trun of the oven , leave the baking pan inside for another 5 minutes then remove and place on a wire rack to cool. Cut into squares and serve.


Friday, October 19, 2012

The wedding

Assalamualaikum

It's been a while kan i tak update..kan dah cakap mesti after raya punye mesti update balik..ni bukan pas raye dah ni, dah nak raya haji dah pon..ahaha busy la katakan..hukhuk 

Well ingatkan nak update awal2 haritu lepas balik dari kampung tapi tiba-tiba my kids both demam campak pulak..so memang tak ade mase nak melanguk depan laptop ni..sekarang dah sehat dah Alhamdulillah..but i did take few pictures of them mase dalam recovery process tu..nanti i upload, memang sadis tak hengat la..bertompok,berbintik2 muka sorang2..haha


Ok2 back to the main topic,my dearest and only sister dah selamat diijabklabulkan 24august2012 yg lepas..and the big day was a day after which the only kakak is the busiest person on earth..eh ye ke?ke busy ngan anak2 die?huhu well, frankly i couldn't help much on that special day, but i did help alottttt on the preparations..sampai tua mu kena ingat nih berjaga malam semata2 nak buat dorgift..hehe 


Some of the muffins i baked

We started planning for everything since 2 months back..especially on the doorgift since we decided to DIY the doorgift so the preparations must be way early..i did some research here and there, memerah ideas, tried to be as creative as possible even im not!hihi and wal-lah we came out with the cute doorgift ideas..we made flower ball (pom pom ball) using the crepe paper, oh so cute! and also decorate the jars bought in Nilai with creepe papers and small flowers..ahh they're just too cute!(pictures later)dan  sampaikan sedara mara sume pakat mintak2..haha

 
Pack individually in the brown paper bag

The pelamin is just too cute rite?


Pink belacan-themed hantaran on our side..i forgot to snap hantaran from bridegroom's side

This is before akad nikah..pose with cousins yang kiut-miut semuanya..:)

And after 3 weeks, here came the majlis bertandang ke rumah pihak lelaki pulak..the kenduri was also simple yet meriah with all the relatives got together kan..but sorry!mak budak tak sempat nak snap picture..here's the only picture i curi dari my sis's fb..hehe..more update soon insyaAllah :)


Btw, i pray that her marriage will last forever till jannah..be a good wife dearie..life after marriage is not easy as we imagine it to be..always be patient and remember that your syurga terletak di bawah tapak kaki suamimu..



"Barakallahulakuma wa baraka alaikuma wa jama'a bainakuma filkhair" 

Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu dan menghimpunkan kedua kamu di dalam kebaikan)

Amin. 

Tuesday, August 14, 2012

Raya preparation

Assalamualaikum

Hello hello everybody..anyone miss me?i know i know it's been a while i didn't write down something here..today is already 26th Ramadhan..so fast eh?where the time has gone lah..we are going to celebrate Eidulfitri in just another 4 days..insyaAllah :)

How's your preparation so far?baju raya semua dah ade ke?of course bab baju raya ni the kids lah yang meriah kan..me and hubby only have one baju melayu and baju kurung,sorang sepasang..hehe while the kids only-god-knows berapa pasang sorang mak die rembat..hahaha and thank God sebab kitorang dah shopping raya before fasting lagi..kalau tak kompem pengsan nak shopping time2 puasa ni..dengan sesaknya, dengan panasnyua dengan perut lapornye, dengan kids nyer..semua tempat kot manusia selaut...huh! 

But last Sunday, we managed to go to Alamanda on our way to MIL's house..but a bit frustrated as we didn't find the shoes for Ana..tak de kasut raya lah awak nanti yer..kat maner lagi nk cari kasut yg cantik2 for girls eh?sempat ke lagi ni..emm but as Poney was on sale i grabbed 2 pairs of jeans for Ana and 1 pair for Ammar..so you all punya baju raya done!

Last week jugak, i started baking some raya cookies and chocolates for my sis's wedding..and everything was settled in one week and i had distributed some to my MIL and SILs..the rest will be bring back to kampung..oh no no, i didn't make those complicated cookies which need those special technique and heavy decorations..i only made those which is easy to handle..mix, knead a bit, roll or gentel and bake!haha gile pemalas kan..but the stubborn side of me really want to try this one CUTE cookies called mushroom cookies which need me to whip up some colourful icing sugar for the decorations..the icing sugar was ok at first, i divided them to few portions and mix each with one color and as i was ready to 'keraskan tangan' drawing the mushroom, suddenly my son who was asleep earlier called me for 'nenen'..so i went upstairs for about half an hour..as i came down the icing sugar i whipped up earlier was already melted..huwaa..terus tak cantik my cookies..nyesal!so i learnt my lesson rite!haha

On top of that, i had few recipes i would like to share with you guys which i had tried for iftar..but bare with me..my next post must be after raya as i will be busy with the wedding..macam aku pulak nak kawen..hehe

InsyaAllah i akan balik kampung on Thursday..can't wait!

So selamat hari raya in advance to all..maaf zahir dan batin!balik kampung drive elok2, ingatlah orang yang tersayang..wassalam :)


Friday, July 20, 2012

challenges to playground

Assalamualaikum

It's been few days my dearie Ana kept asking for playground..but there's always something getting in my way and we ended up staying home the whole day..like yesterday, i wanted to take her to KFC extreme park's playground which she loves so much then all of sudden the rain came down..and a day before as i was ready to take them out dua2 buat muke mengantuk nak tidur pulak..

So today, after we kiss goodbye ayah pegi keje, i mandikan dorang and siap-siap untuk dibawa ke playground near our house..suddenly i remember today is friday and the playground must be congested with nursery kids..kalau tak bawak kesian pulak sebab dah janji so i place the kids inside the car..tetibe teringat pulak hubby cakap kalu nak kemane2 harini kena pegi ambil roadtax kat ofis die dulu..ya hadoiii..roadtax mati pulak dah..macam2 dugaan..so terpaksalah drove to hubby's office first before going to playground..

Tapikan..waktu tu dah pukul 12 kot..mentari dah terik atas kepala..takkan still nak bawak ke extreme park tu jugak..dahler playground die outdoor..kang ade balik nanti demam pulak..fikir punye fikir, last2 i set garmin ke Subang Parade..i mmg tak tau jalan ke S.parade dari office hubby i tapi kan punyela buat lawak Garmin ni merata2 die bawak i ronda..dah sampai Summit usj tau..sabar jerlah..terpaksala meredah jam kat summit tu..dah nak nangis dah time ni..terasa nak jer set garmin balik rumah jer..tapi tak sampai hati pulak..Ana dah bising2 'mane playground ni..bile nak playground ni' kesian kan?so ku gagahkan jua..ikoooottt jerla..lepas pusing ronda bagai barula sampai jalan yang i rase familiar..huh lega!

The kids had fun..playing with the slides and rocking horse and only came to me to have a spoon of chicken rice and drinks. But we need to get home early because Ana 'buat projek'..u know what i mean?it's a bit difficult for me to clean her up in the public toilet coz i had another kid on the stroller..kalau ade nursing room ok jer..

Yet another challange waiting for me as i drove back..as usual, i set 'HOME' on the Garmin, hoping die dah tak buat sengal ngan i tapi almalangnya it brought me to Uitm Shah Alam yang jauh tersasar dari rumah i kot..so since dah tak percaya dengan kesengalan Garmin ni i just follow my instinct and here i am at home typing this..


Btw yesterday i make  kuih cara manis durian for minum petang (please excuse the burn..hehe) untuk habiskan durian yang i beli untuk buat durian cream puff for hubby's friends haritu..here's the recipe and i still have one pack of durian inside the fridge..dah tak tau nak buat ape..its ok..i'll google another recipe later..

Btw selamat menyambut Ramadhan and selamat berpuasa to all..semoga Ramadhan kali ini  lebih mendekatkan diri kita pada yang Esa, semoga mendapat keberkatan dariNya dan may Allah accept all our prayers in this Ramdhan...:)

Ahlan wasahlan ya Ramadhan :)

Monday, July 16, 2012

A surprise visit

Assalamualaikum

Having monday blues anyone?me too yaw..uhuk bile monday jer rase tak nak kasi hubby pegi keje la,rase tak sedap badan lar, macam2 penyakit lah datang tibe2..syaitonirrajim betul..haha

Btw, how's your weekend?mine was pretty mild at first till i received a call from my sis saying my parents were here in KL and wanna come to Shah Alam..i thought she just had a prank on me..it's quite hard to believe because they already here last 2 weeks..tup2 this week datang lagi..but she said there was an 'urgent matter' to be settled here..and that's the reason why they came all the way from Dungun..tapi takpe i suke! ;p

As we're all still in Bangi as usual, we had to rush back home and only be there at only 10pm..diorang dah lame tunggu kot..sape suruh buat suprise lagi kan..hehe and the plan to pick up baju2 from our tailor in Nilai was cancelled..takpela boleh ambil lain kali 

The next day, i brought them to the famous pasar tani in Shah Alam, again!muahaha tular ajela tempat yang sempat nak pegi kot..dorang pon suke sebab pasar tani kat situ besar amat..macam2 ada..pukul 12 macam tu dorang dah bertolak ke KL balik to send my sis to her work place.

Btw, have u done shopping your kiddos raya outfit?Last week, we went to few places only to look for their baju raya and Alhamdulillah i think 80% done!yey!tak kuasa mak nak shopping bulan puasa nanti..adegan kejar-mengejar, pujuk-memujuk boleh buat tekak cepat haus kot...hihi so rasenye dalam perkiraan tinggal nak cari lagi a nice baju kurung/dress kaler pink belasyan for Ana (sempena my sis wedding), few pants/jeans for both and cute ballerina shoes for Ana jugak..yang ni boleh cari malam2 time menyinggah Alamanda jer :)

Oh ya, remember i told ya my hubs went to Bangkok last week?since the schedule was very2 tight, there's not much he brought back..ayat macam pasrah jer...kah3 takdela..die balik pon i dah bersyukur sangat dah..barula lena i tido malam2..haha the last 3 nights alone were horrible!telinga ni jadi terlalu sensitif, lalu mata pon tak leh nak lelap..huh!anyway, he shopped lots of chocolates at the airport..and of course my  favourite Whittaker is all i'm waiting for..sampai2 jer terus ngap one bar..hehe then, Ana got one printed shirt, me got an Esprit jean blouse..i loike!unfortunately there's nothing for Ammar this time around..takde size yang sesuai katanya..its ok..asalkan ibu punya ade....muahaha

Okla..i nak pegi masak..harini menu sup tulang, ikan keli berlado and sayur campur..nyums!then, i nak godek2 new recipes for this coming Ramadhan..nak kena buat schedule jugak..so that nanti tak bosan asyik lauk yang sama jer berulang2..:)

BYe!

Monday, July 9, 2012

3lones

Assalamualaikum

I'm not gonna post anything about Cameron..first reason, the photos are still with my hubby and second i'm not in the mood..cewah!my hubby flew off to Bangkok yesterday for 4 days and insyaAllah will be home on Wednesday which leave us desperately boring at home..wuuuuu...misss youuu...

This morning i drove to Poslaju to post out my cousin's parcel..and i thought i dah tersesat because as i reached in front of the building, the gate was closed and suddenly the building looked unfamiliar to me as it is blue instead of orange before. 

So, i pusing pusing pusing..kot2 betul2 i salah lorong kan..siap set up Garmin lagi..haha and i drove ikot Garmin bawak la kan..and i reached the same place again..haa betullah tempat tadi..so i asked the guard there, and he said poslaju dah pindah 2-3 bulan dah..and i asked him the new location for poslaju..nasib baik die pon tau..hehe so i post out the parcel, tapau kids favourite nasi ayam KFC Bukit Jelutong, tapau my lunch kat uitm..kami sampai rumah pukul 12 tadi..fed the kids and sekarang both dah tido..phew!moral of the day, need to go to Subang Parade and update my Garmin later :)


Since i didn't cook lunch, I baked this for Ana (read :ibu :D)..kot2 die lapar petang nnt..sebab lunch awal tadi kan..


And here is my kids's pose during our baju raya hunting at Midvalley and Alamanda last week..we were too early since pre-ramadhan sale will only start somewhere around this week..haha but there were few boutiques are on sale already..tapi tak banyakla..few friends suggested Cotton on kids..they have nice outfits for children..insyaAllah pasni i nak ajak hubby pergila..kat OU ade kan?..have a nice day!nak lipat kain!bye!

Friday, July 6, 2012

Cooling off in Cameron Highland (Day one)

Unfortunately..Cameron was hot!oh yes..i mean it!not like the last time we were there last 2 years..and guess what there were few bushes along the way up were on fire..pelik tapi benar..instead of Tapah route, we took the safer and less winding route via Simpang Pulai..we didn't feel like we were on a slope..it was indeed a very scenic drive..from a limestone caves, clusters of orang asli  selling local fruits,honey and then you can see greens on all your way uphill..with that u know u are reaching Cameron..even it's still hot!

Surprisingly, when we get there (in front of Equatorial hotel lobby), i could sense the cool weather and chilled breeze greeting us as i jumped out the car..hoyeahh!we are in cameron..tenang hati mak..hihi we checked in and got into the room before went downstairs to the Coffee Shop for late lunch..i ordered a plate of nasi goreng but it was too spicy and my nephew helped me finished it off..so mak tercangak2 kelaparan and went to the room to feed Ammar and let him sleep before the party started.


At 430pm, all of us went to Coffee Shop again for the party!me and hubby were a bit late tapi takpela at least the cousins could help us on balloons and decorations. Unfortunately, the service was a little bit frustrating cause the foods was not yet served even it was already 5pm..the cake pon sampai lambat..erghh..so we used the time to take pictures..pose sana pose sini!hihi

The party started at about 515pm...HAPPY BIRTHDAY WAN ANA KHADEEJA..she was so excited as soon as she saw the cake..she blew the candles, cut the cake, and play,play and play..all i can say is she really had fun and that was a blast!


 

  

For the menu, we ordered Fried Bihun Singapore (yet they gave us fried yellow bihun..ke sama?em not sure about that..tapi takpelah sbb theme yellow kan..haha), assorted sandwiches, bread butter pudding, cream puffs, sliced fruits, coffee and tea. The foods were so-so..ok jerlah..i did tapau some foods from home just to add some variety to the menu.. i fried some popcorn chickens, pop cakes and mango delight for desserts. 




After the celebration, we got some rest in our room. After Maghrib, we had a night walk around the hotel but halfway there, someone gave the idea to go to the famous Pasar Malam Brinchang..so somebody need to climb up and get the car..haha hubby and ciksu volunteered and we drove there..ramainye manusia!i just bought 4 bouquet of roses for RM10..murah gile hokay! and this cute stuff for Ana..pink strawberry..so cute rite!:)




Will continue with our second day at Cameron later..have a nice day!

Wednesday, July 4, 2012

Can't wait!

Assalamualaikum

Anybody there?Tak update few days rasenye cam lame sangat..hihi however, this is just a short one!

Kenapa i tak online?Definitely because i've been busy with  my daughter's birthday party tomorrow ..woot woot!The first plan was celebrating at the Palas Tea Centre, Cameron while enjoying the beautiful scenery of tea plantation..unfortunately, they don't have any packages for birthday party and the foods choices are very very limited and pricey too (according to my readings)..sad!but naaakk jugak buat kat situ so i tried to talk to the managers there and asked him whether he can reserve the table for us but since it is Saturday he afraid the place will be full and he cannot promise he can reserve enough seats for us..sad lagi!

Then, hubby browsed tru the Equatorial hotel's website (where we will stay) and he said there are Coffee shops there which can entertain small number of guest who want to have a small party, so we called the FB manager of the hotel, discussed the menu, they sent us quotation, we confirmed , payment made and insyaAllah tomorrow we will party..yahoo!

Here's some of my preparation. not much la tak macam tahun lepas macam2 i beli.. tahun ni kids tak ramai since Dammam's cousins are not here so tak merrier sangatler..so barang2 yang di beli pon sikit2 saja..just a small doorgift sebagai tanda :)



We'll talk about the menu later..kalau sedap i kata sedap, kalau tak sedap siap!haha planning to bake some pop cakes and whip up some mango delight from Kak Rima's kitchen as a dessert..oh ya..the birthday theme is yellow ya..so everything must be yellow in colour..hehe eh i ade ke baju yellow?emm..

Oh ye..sesape lagi nak order tarts, cakes, or cream puff do email me ya..tq :) 


p/s : ini adalah post yg sudah basi..hihi stay tuned!

Tuesday, June 19, 2012

Sedia menerima tempahan!

Wahh..gitu kan!

I know i know!promoting something in this not-so-famous blog is something not-so-brilliant but i just would like to let anyone's reading (if any) know, i am now ready to take orders of my yummylicious  pastry as you can see below..will create a special blog soon for my new business insyaAllah but in the mean time please bear with this..before this i only took orders from close friends and relatives but why not i publish this here kan :)

So, I'm calling for those staying in Shah Alam, Subang Jaya, Bangi, Putrajaya or Serdang area! There may be a free delivery to Bangi/Putrajaya/Serdang area during weekend, but on week days i prefer self pick up at my home sweet home or any pick up point agreed   :)


MINI CHEESE TART (STRAWBERRY, BLUEBERRY,CHOCOLATE FILLING)
Minimum order 50 pieces : RM 35 (can mix filling)


MINI FRUIT CUSTARD TART
Minimum order 25 pieces : RM 30
50 pieces : RM45


HOMEMADE CREAM PUFF (Minimum order 50 pieces)
CUSTARD FILLING : RM 25
CUSTARD FILLING with extra chocolate ganache : RM 30 

MARBLE CHEESE BROWNIES
Minimum order 50 pieces : RM 40 (size 1inch x 2inch)




So,if you are planning for a special occasion like birthday party,housewarming party, farewell party, kenduri akikah or just saja nak buat makan2 sendiri why don't you drop in an email to me at nurazihan@gmail.com ok..Big thanks darlings!




Coming soon : 

CHOCOLATE CAKE BALL/ CAKE POP
Minimum order 20 pieces : RM 20 

CHOCOLATE CHIP MUFFIN
Minimum pieces 16 pieces RM35
25 pieces : ZRM 50 

ITALIAN RAINBOW CAKE (8inch)
Cream cheese frosting : RM 100 

MARBLE BUTTER CAKE (8 inch) : RM30



Wednesday, June 13, 2012

Breastfeeding journey (Weaning)

Assalamualaikum


Surely it's not easy!It's a long goodbye- emotional, sometimes painful but freeing at the same time. Me personally took few weeks to successfully wean my first kid off and i had another challenge in another few months as my 2nd son is already 1year and 4months..but i'm in no hurry,neither he is :)

As promised, here are some tips through my readings and self experience on weaning my daughter..like i said before , i weaned Ana because i got pregnant again and i chose to wean for few reasons, but breastfeeding while pregnant is something normal and recommended by the doctors . However, when u are pregnant, your breast and nipples will be tender and every suction will make u feel painful. Tsk!:(

I started by introducing her with formula milk, Sustagen chocolate since she didn't like the taste of the original milk, but soon i found out that she's easily having problem when it's time to poo-poo and always constipate. I guess the brand didn't suit her so i changed to Dumex chocolate milk..Alhamdulillah till now she loves the taste and never have problem with her digestion system. 

We went shopped for a special bottle for her with a built-in straw,i chose Tommietippe brand.. u also can buy cups, this is depends on your kids..let her choose the color and cartoon..this is to attract her psychologically. 

When weaning, most mothers facing problem when it comes to bedtime. As the 1yo or 2yo kids take solids already, when they demand for milk before bedtime, that's not because they are hungry but they are used to the routine. Usually the breastfeeding baby or toddler will nurse,right before bedtime until they drift away. Change the routine may helped. Instead of nursing, read them their favourite books, and get ready with a cup of milk beside your bed, give them the milk and lul them to sleep. There may be some crying involves during the first few days but hang on there and be patient.

The weaning must be step by step. I divided the milk sessions into 3! Breakfast, Before Nap,and Before Bedtime. Pada permulaan, give them 2 bottles of formula milk (bfast+before day nap) per day but still continue breasfeeding day and night as usual. And don't forget the meal in the middle ya. No rush, this is an adjustment time. A week later, give them 3 bottles of formula milk (bfast+before day nap+before bedtime)(kalau jenis kuat menyusu boleh tambah another bottle pada waktu ptg) but hanya direct breastfeeding during the night. Kalau boleh avoid apa2 yang ingatkan dia pada breast pada siang hari. A week later, give them 3 bottles of formula milk (bfast, before day nap and before bedtime) bancuh susu siap2 bawak masuk dalam bilik before bedtime.  Get ready physically and mentally. This is one struggle week! This is really depend on your kid, sesetengah kids dah terbiasa with the routine a week before and dah tak mencari2 the nipples, but few kids (mine mine!) tersangatla kebal and still looking for nipples everytime nak sleep. Do the above step, read them books, kasi susu sebotol and try to make them sleep. If they are crying for milk, never nurse them. Remember!they are not sick or watveer, they are just dah terbiase with the routine. When they get up in the middle of the night, make sure you are ready with the milk beside you and terus suakan inside their mouth and   lul them to sleep :)

Your spouse has an important role here..it is awesome if the above's method can be done by daddy..daddy needs to sacrifice a little (bersengkang mata) and layan the kids if they are crying for their mommy at the middle of the night..in the mean time mommy can sleep in another room so that the kids will not make you feel guilty and rasa nak nangis..huhu no lah..budak2 ni kan..kalau dia tengok mak die lagi die kededek manja2 kan..padahal sebenarnya boleh jer..tapi disebabkan oleh tabiat yang sekian lama, makanya..:)

As for me, the time i dah ready untuk wean Ana, i gave  a full responsibility to my hubby..am so lucky to have a such wonderful husband!so starting from that day she slept dengan ayah, tengah malam dia bangun ayah yang kasi susu, ayah yang pujuk2 die..poor ayah!hihi mommy, make sure siapkan susu siap2 dlm thermos yer..kesian pula cik abang nak kena pegi dapur tengah2 malam bancuh susu bagai..hehe

The worst case might be they cry the whole night but the mommy (and daddy of course..teehehe) must be strong!Teringat pengalaman diri sendiri..wakaka on the 3rd week of weaning, walaupun dah bertekad malam tu memang tak nak kasi Ana direct bf tapi time die meraung2 hati mana la yang tak tersentuh, laju air mata dia,lagi laju air mata kita kot..when my hubby comfort her, i boleh pulak cakap ' Ayah, kasila Ana kat ibu..sian dia' tapi hubby yang strict said 'No!" and with that, we successfully wean her..see?can u see how a daddy can contribute here?kalau ikotkan ibu sampai sekarang tak berjaya lagi kot..teehehe


Oh ya, this is another petua orang2 tua! Mungkin ramai dah tahu kot..rendam few garlics in a small bowl of cooking oil/olive oil and biarkan semalaman..everytime u want to nurse your kids, sapukan the oil pada nipples..hopefully soon they will reject your nipples..buat selalu..jangan dorang suroh pegi basuh sudah..haha


So, that's our story..how about yours?hope my two cents here may helped mothers out there..to mommy Ria..sorry i baru terbaca your comment so dengan itu i gigih siapkan this long essay..hehe i don't now this may help or not..and try google on weaning and do some research ..lain budak lain kekdahnya..good luck dear!:)