Friday, December 16, 2011

Training in progress

Assalamualaikum..
Terlebih waktu pulak kite mengadap laptop ni hari ni..layan jerla kan sementara tuan punya badan tengah beradu..hihi

Kite stop dulu cerita pasal foods and resepi yer..now nak cerita pasal my lovely Ana khadeeja yang sedang membesar dengan jayanya...huhu well,as u know instead of perkembangan mental dan fizikal, perkembangan rohaniah jangan sesekali diabaikan..eventhough she's only 2 and half yrs old but pendekatan or pendedahan tentang solat tu kami sebagai ibubapa sudah terapkan...sebenarnyer kalau die tengok je pon kite solat or membaca Alquran, die dah terdedah dah..tapi bak orang2 tua kata melentur buluh biarlah dari rebungnya...walaupun di usia yang masih muda ni pon kite dah boleh ajar die serba sedikit tentang solat..like pergerakan solat and bacaan2 mudah,zikir and etc..:)

ALLAHUAKBAR..

As an introduction, nak kasi excited sket..kite bolehlar belikan die telekung for kids, sejadah kecik tu ke..alaahh sekarang ni banyak kat kedai tu..macam2 pesen..yang kerawang, sulam, labuci, kaler2 sume ade...tunggu nak pilih jer...hihi

khusyuk..

But today Ana nak 'merasa' tudung ibu lah..haha so i pulak yang kene tunggu die for my solat maghrib as she wanted to use mine...siap terkeluar jambul lagi u..huhu

OMG pengacau dah datang..hihi

dah siap ibu..tetibe kan...

kakak nak berdoa jap...ape la yang ana doa tu yer..agaknyer die doa.."Ya Allah..ampunilah dosaku dan dosa kedua ibu dan ayahku..panjangkan umur mereka dan murahkan rezeki mereka..dan jadikan aku anak yang solehah...dan semoga daku tak bangun nangis2 melalak2 lagi malam2..kesian kat ibu ngan ayah...amin"~~

Amin sayang..amin........!!ekekek..

Sebelum menamatkan entry kite hari ni..kite nak share article in Oh!islam.com about how Wardina trained her 7yrs old kid to solah..semoga artikel in memberi manfaat pada kite semua...


BERBALOI PENAT LELAH KU…

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart,

intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?

Till then..Wassalam..;)


No comments:

Post a Comment