Wednesday, December 28, 2011

Resepi pizza bbq

Assalamualaikum..

Bersiaran kembali setelah beberapa hari menyepi...no no! bukan pegi holiday..kite ade jer kat rumah..act'ly my family from Trg datang melawat kami..suke2!my mom was here from Thursday till Sunday..kebetulan pulak ade Metrojaya Warehouse Sale from 22-26hb kat Stadium Melawati aritu...so ari Jumaat tu kite ajak dorang pegi sane..memang gile2 sale..kite memang jarang2 berkesempatan pegi tempat2 camtu..nak ajak hubby memang non hado lar kan..hihi nasib baik waktu kitorang sampai tu tak ramai lagi manusia..hari kerja kan..

So ade few stuff la yang sempat dirembat walopun pening dengan budak 2 orang ni (sampaikan kasut Ana hilang okay..)..actly tak banyak kite shopping..just few shirts tuk anak2 jer and shoes baru tuk Ana sebagai ganti..entah mana die campak..grrr...kite sbnrnye aim nak beli cake stand..ingatkan murah..sekali tengok ambek kau 300++..tak mampu den...:( My mom sempat merembat 2 rugs and handbag for herself..

Then, sebelum balik kite ajak dorang pergi Ariani and Jakel pulak..walaweih...sale gilo2 jugak and ramainyer manusia..harusla kan!semua tudung separuh harga u...kalau u all tak tau location Ariani shah alam, senang jer sebenarnye...it is located in Seksyen 7 betol2 berhadapan dengan gate belakang Uitm shah alam..jalan nak ke i-City tu..;)

Ok2 tak nak merepek2 dah..kite nak share recipe pizza bbq yang kite buat pagi tadi for breakfast..resepi base nye kite ambil dari myresepi..topping rekaan sendiri..thank u tulip77..izinkan kite share kat sini pulak yer..gambar mintak ampun mintak maap..langsung tak ingat nak snap sbb rushing hubby nak p kerja tadi..lain kali kite tepek kat sini yer...


RESEPI PIZZA BBQ

Source : Myresipi

Bahan-bahan (loyang 11')

2 cups plain flour
2 tsp instant yeast
1/2tsp salt
1 tsp sugar
2tbs olive oil/vegetable oil
1/2 cup warm water

Cara- caranya

1) Campurkan plain flour, instant yeast, oil, salt and sugar in a bowl. Gaul rata. Masukkan air suam sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi lembut dan tidak melekat pada tangan.
2) Masukkan doh tadi ke dalam bekas yang telah disapu minyak atau butter dan biarkan sehingga 1 jam ditempat yang panas sehingga doh naik sekali ganda.
3) Sapukan butter atau minyak pada loyang pula (i used tart pan), canai doh setebal 2cm dan masukkan ke dalam loyang tadi . Biarkan selam 10 minit supaya doh kembang sedikit.
4) Cucuk permukaan base tadi dengan garfu supaya tidak gelembung semasa membakar.

Untuk inti saya hanya menggunakan ;

Heinz Bbq Sauce, sausage, capsicum, mozarella cheese, mushroom, onion

1) Lapisan pertama : Taburkan 1/3 daripada parutan cheese di atas base
2)Lapisan kedua : spread the bbq sauce on top
3) Lapisan ketiga : Spread kan pula bahan2 topping yang lain spt sausage,mushroom etc (optional)
4) Lapisan keempat : Spread ke semua lebihan cheese tadi on top of the pizza

Bake for 20-25minutes pada suhu 200 degrees :)

Sila la cuba sebab memang sedap amat dan puas hati..lepas ni tak yah pegi Pizza hut dah..:)

No comments:

Post a Comment