Monday, November 21, 2011

STRESSED is DESSERTS

Assalamualaikum wbt

Okay..dah takmo stress2 yer..kite dah luahkan ape yang patot diluahkan..di tempat yang sepatotnyer la yer..kalau dah faham Alhamdulillah..kalau still buat-buat tak faham tak taula ape nak dikata..hehe

Kite ni kalau tengah stress jer mesti mulut ni rase nak makan something chocolatey...haish..same jer dari dulu sampai sekarang especially kalau time2 ehem2 tiap2 bulan tu kan..huhu


So untuk mengubat diri sendiri kite pon godek2 la resepi kat blog kawan-kawan mencari resepi yang paling simple and i found this from blog Kak Hasue the great..hehe


Resepi ni memang simple amat..tak payah bakar atau kukus..jer kacau2 je then masuk loyang then masuk peti ais..memang kena la ngan 'angin' kite yang tak berapa baik waktu tu kan..haha


Anak dara kite pon suke kek ni yer..kek apela ni yer...haha kek batik jerla..yang pakai biskut marie tu..kebetulan biskut marie belambak pulak kat rumah ni so kite buat jerla..

So ini resepinya yer..kalau nak tengok yang ori sile berkunjung ke blog Kak Hasue..tq Kak Hasue for the nice recipe :)'


RESEPI KEK BATIK COKLAT

Source :HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

* 200gm milo >boleh jer kalau nak lebihkan sedikit
* 250gm marjerin
* 2-3 sudu besar serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis atau 2/3 tin sederhana krimer pekat manis
* Biskut meri secukupnya

Cara-cara
  1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya) Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  2. Setelah cair masukkan susu,kacau menggunakan handwhisk..masukkan milo dan koko sedikit demi sedikit dan kacau lagi sehingga sebati
  3. Gaul atau kacau lagi tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
  4. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan
  5. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  6. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
  7. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment