Tuesday, November 22, 2011

Mashed sweet potato for baby

Assalamualaikum...

First of all, sekalung tahniah buat pasukan Harimau Malaya kerana berjaya mengharumkan nama Malaysia...memang berdebarkan betol game malam tadi tu kan..yerlah pada minit ke 6 Indonesia dah skor..aduhh..nasib baiklah ianya tak menggugat semangat pasukan kite..apepon syabas sebab mereka main dengan bersungguh2...:)

Macam you all jugak, malam tadi kite pon turut bersemangat tengok bola dengan husband and anak2..anak2 pon turut dikerah tido lewat sekali..haha kejam sungguh kan..kite ni takdela fanatik sangat bab2 bola ni tapi semalam tibe2 semangat pulak nak nonton..mungkin sbb terpengaruh dengan status kawan2 kat fb kot..hehe Ammar dah siap panjat2 tangga tau sebab dah ngantuk sangat..he knew its bed time already and everybody shud go upstairs and sleep..hehe jenuh kite nak mengejor die..terganggu konsentrasi ibu tau..

bersedia nak panjat..

cepat2..sebelum ibu nampak..

oppss..kantoi pulaks..posing la japs..hehe

Menurut apa yang kite baca tadi, 2 orang penyokong fanatik Indonesia maut dalam kesesakan dalam Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta semalam..itulah kan..malang tak berbau..takziah buat keluarga mangsa..


Ok berbalik pada topik pada harini..cewass...kite buat mashed sweet potato for my little muchkin ni..sebelum ni kite kasi Heinz tapi die tak suke sangat..then kite bertukar pada Nestum..after a while kite nampak die macam kurang berselera..sebabnye Ammar ni die cepat bosan dengan ape yang die makan..so kite kena variasikan menu die..sebenarnye takdela masalah sangat dengan pemilihan makanan die..tak choosy sangat on food tapi jangan masam or berketul jer..kalau nak kasi ape2 makanan kat die wajib blend kasi halus atau mashed sehancur2nya..kalau ade jugak berketul muntah balik ler jawabnyer..hihi


Actually it is super easy to make this puree..same as you make those mashed potato kan..kalau fruits such as apple its better for u to just steam before u mashed it up..ok2, caranya, just ambil seketui sweet potato or ubi keledek oren..cucikan dan kupas kulitnya..then cut into small pieces so that senang kite nak mashed kan nanti...then rebus..kuantiti air tu agak2la yer..bile die dah empuk,toskan dan terus lenyekkan..kalau anak you all jenis yang tak suke mknn yang agak likat just tambahkan sedikit air masak/air suam..then ready to be served to your little one..nyum2!

Memandangkan banyak pulak ubi keledek kite beli tu kan..so kite pon rebus semua sekali and buatkan mek comel or orang kelate panggil cek mek molek..bahan2nyer just ubi keledek yang dilecek, tepung gandum dan telur..dan jugak sedikit gula sebagai inti..then goreng..confirm Ana suke ni..:)

Tapi kesian pulak kat Ammar takde minum petang so kite ambil sikit adunan tadi, bulat2kan macam donut tu tapi versi kecikla then bakar sekejap dalm oven..so here's the snack for my mr.bam bam..hahaha

cedapnyer ibu..nyum2...


No comments:

Post a Comment