Tuesday, November 22, 2011

Mashed sweet potato for baby

Assalamualaikum...

First of all, sekalung tahniah buat pasukan Harimau Malaya kerana berjaya mengharumkan nama Malaysia...memang berdebarkan betol game malam tadi tu kan..yerlah pada minit ke 6 Indonesia dah skor..aduhh..nasib baiklah ianya tak menggugat semangat pasukan kite..apepon syabas sebab mereka main dengan bersungguh2...:)

Macam you all jugak, malam tadi kite pon turut bersemangat tengok bola dengan husband and anak2..anak2 pon turut dikerah tido lewat sekali..haha kejam sungguh kan..kite ni takdela fanatik sangat bab2 bola ni tapi semalam tibe2 semangat pulak nak nonton..mungkin sbb terpengaruh dengan status kawan2 kat fb kot..hehe Ammar dah siap panjat2 tangga tau sebab dah ngantuk sangat..he knew its bed time already and everybody shud go upstairs and sleep..hehe jenuh kite nak mengejor die..terganggu konsentrasi ibu tau..

bersedia nak panjat..

cepat2..sebelum ibu nampak..

oppss..kantoi pulaks..posing la japs..hehe

Menurut apa yang kite baca tadi, 2 orang penyokong fanatik Indonesia maut dalam kesesakan dalam Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta semalam..itulah kan..malang tak berbau..takziah buat keluarga mangsa..


Ok berbalik pada topik pada harini..cewass...kite buat mashed sweet potato for my little muchkin ni..sebelum ni kite kasi Heinz tapi die tak suke sangat..then kite bertukar pada Nestum..after a while kite nampak die macam kurang berselera..sebabnye Ammar ni die cepat bosan dengan ape yang die makan..so kite kena variasikan menu die..sebenarnye takdela masalah sangat dengan pemilihan makanan die..tak choosy sangat on food tapi jangan masam or berketul jer..kalau nak kasi ape2 makanan kat die wajib blend kasi halus atau mashed sehancur2nya..kalau ade jugak berketul muntah balik ler jawabnyer..hihi


Actually it is super easy to make this puree..same as you make those mashed potato kan..kalau fruits such as apple its better for u to just steam before u mashed it up..ok2, caranya, just ambil seketui sweet potato or ubi keledek oren..cucikan dan kupas kulitnya..then cut into small pieces so that senang kite nak mashed kan nanti...then rebus..kuantiti air tu agak2la yer..bile die dah empuk,toskan dan terus lenyekkan..kalau anak you all jenis yang tak suke mknn yang agak likat just tambahkan sedikit air masak/air suam..then ready to be served to your little one..nyum2!

Memandangkan banyak pulak ubi keledek kite beli tu kan..so kite pon rebus semua sekali and buatkan mek comel or orang kelate panggil cek mek molek..bahan2nyer just ubi keledek yang dilecek, tepung gandum dan telur..dan jugak sedikit gula sebagai inti..then goreng..confirm Ana suke ni..:)

Tapi kesian pulak kat Ammar takde minum petang so kite ambil sikit adunan tadi, bulat2kan macam donut tu tapi versi kecikla then bakar sekejap dalm oven..so here's the snack for my mr.bam bam..hahaha

cedapnyer ibu..nyum2...


Monday, November 21, 2011

20112011

Assalamualaikum wbt..

Tarikh semalam memang cantik kan dan ramai yang mengabadikan tarikh tersebut melalui perkahwinan..BFF kite pon kawen gak semalam kat Kuala Lipis..




Tahniah dan Selamat Pengantin Baru buat Along dan Shafiq..semoga kekal sehingga ke akhir hayat dan semoga dapat menempuhi cabaran hidup berumah tangga dengan penuh kesabaran..Aminn~~


STRESSED is DESSERTS

Assalamualaikum wbt

Okay..dah takmo stress2 yer..kite dah luahkan ape yang patot diluahkan..di tempat yang sepatotnyer la yer..kalau dah faham Alhamdulillah..kalau still buat-buat tak faham tak taula ape nak dikata..hehe

Kite ni kalau tengah stress jer mesti mulut ni rase nak makan something chocolatey...haish..same jer dari dulu sampai sekarang especially kalau time2 ehem2 tiap2 bulan tu kan..huhu


So untuk mengubat diri sendiri kite pon godek2 la resepi kat blog kawan-kawan mencari resepi yang paling simple and i found this from blog Kak Hasue the great..hehe


Resepi ni memang simple amat..tak payah bakar atau kukus..jer kacau2 je then masuk loyang then masuk peti ais..memang kena la ngan 'angin' kite yang tak berapa baik waktu tu kan..haha


Anak dara kite pon suke kek ni yer..kek apela ni yer...haha kek batik jerla..yang pakai biskut marie tu..kebetulan biskut marie belambak pulak kat rumah ni so kite buat jerla..

So ini resepinya yer..kalau nak tengok yang ori sile berkunjung ke blog Kak Hasue..tq Kak Hasue for the nice recipe :)'


RESEPI KEK BATIK COKLAT

Source :HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

* 200gm milo >boleh jer kalau nak lebihkan sedikit
* 250gm marjerin
* 2-3 sudu besar serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis atau 2/3 tin sederhana krimer pekat manis
* Biskut meri secukupnya

Cara-cara
  1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya) Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  2. Setelah cair masukkan susu,kacau menggunakan handwhisk..masukkan milo dan koko sedikit demi sedikit dan kacau lagi sehingga sebati
  3. Gaul atau kacau lagi tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
  4. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan
  5. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  6. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
  7. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...

Wednesday, November 16, 2011

Not so stress entry nope

Assalamualaikum wbt


Beberapa hari ni banyak betol mengalirkan air mata..tapi tak tau ape sebab musababnye yang sebenar..membazir betol..mungkin kerana hormonkah?atau letihkah?

Ermm mungkin just stress ngan anak2 kot..shud i?mmg la tak patotkan?tapi kadang-kadang bile beban tak tertanggung di bahu crying is the best way to get rid of it..dengan menangis separuh stress kite akan hilang and hati kite akan rase sedikit lapang..

Memang kite tak nafikan seharian melayan kerenah anak2 yg masih kecil, minda dan badan kite akan jadi letih(bukan keje kat opis jer letih ye..)..ditambah lagi dengan kerja masak-memasak dan kerja rumah yang tak berkesudahan kepenatannye hanya Allah yang tau..

Bile dah siap memasak dan hidangkan lauk pauk di atas meja, terasa lega bile si suami makan dengan penuh selera sehingga bertambah2..dalam hati berbunga riang..walaupun kite tau masakan kite takde la sesedap mane..

Bukan kata-kata pujian 'sedap sayang masak hari ni' yang seorang isteri harapkan..TAPI
bukan jugak kata-kata 'TAK SEDAP' yer walaupun ko dah habiskan 2 pinggan nasik jap tadi kan..bunga2 riang tadi terus jadi bunga taik ayam tau..perkataan tersebut bukan sahaja mengguris tapi ia membuatkan kite terimbas kembali satu-persatu setiap kesusahan waktu nak masak tadi..


Kite akan teringat balik macamane kite basuh beras n masak dengan sebelah tangan sambil mendukung Ammar, macamane kite kehulu kehilir dari depan ke dapur sbb Ammar tido tak ralit dalam buai, macamane kite kene bersihkan air yg ana tumpahkan few times a day, macamane kite kene bersihkan muntah Ammar sebab termakan kertas2 yang disepahkan oleh Ana, macamane kite kene kemas balik toys budak2 ni,vacuming,mopping beratus kali sehari...dan banyakkkk lagi...

Bukan nak ngungkit yer..tapi kalau tak boleh nak beri kata2 penghargaan, kata2 yg tak sedap di dengar telinga sangat tak perlu okay!


OKAY, THAT'S ALL..FOR NOW I'M STRESS!!

p/s : kite nak abiskan jugak entry ni walopun due2 duk atas riba mase kite taip ni..

Tuesday, November 15, 2011

Resepi Sup Tulang Aidiladha

Assalamualaikum wbt.

Sup tulang menu semalam..sup tulang or ape jenis sup pon mmg favourite kite..so alang2 tulang lembu qurban aritu masih ade lagi so kite buat la sup..resepi ni versi sendiri yer..


RESEPI SUP TULANG

1kg tulang lembu
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai
1 sup bunjut
1 kiub pati ayam
1/2 batang carrot
1 batang saderi
4 biji ubi kentang (potong 4)
Rempah 4 sekawan
Garam dan gula

Bawang goreng, daun sup,cili padi, perahan limau nipis

CARA-CARANYA

1) Rebus tulang lembu terlebih dahulu sehingga tulang lembut..haha takdelah..rebus sehingga dagingnya lembut..boleh letak sup bunjut sekali terus yer..

2) Setelah itu, tumiskan rempah 4 sekawan, bawang besar hiris, bawang putih hiris, halia hiris dan lengkuas yang dititik

3) Setelah garing campakkan dalam rebusan tulang-temulang tadi

4) Then bolehlah masukkan serai yang dititik, kiub pati ayam,potato, carrot dan saderi.

5) Lepas tu, bolehlah perasakan dengan garam dan gula

6) Hiaskan dengan bawang goreng, cilipadi,daun sup dan perahkan juga sedikit limau nipis

7) Hidangkan dengan nasi putih..kalau ade sambal kicap lagi terangkat :)

Sunday, November 13, 2011

Birthday party last weekend

Assalamualaikum..

Sejak balik dari kampung ni mood nak masak cam menghilang entah ke mane...aduhai..manela die pegi ni yer...kite duk sibuk menguruskan kain baju jer yang bertimbun-timbun..rasenyer dahhampir seminggu dah ni tak masak yang heavy2..takat breakfast tu ok lagi la...daging2 Qorban pemberian bunda and sedara mare pon belum terusik lagi..elok jer duk dalam peti ais tu..sampai jer rumah aritu terus campak masuk fridge..

Walaupun mood nak masak belum mari kate orang tapi kite tetap menjengah resepi2 kat blog2kawan2..mane tau ade resepi best untuk kite kerjakan daging kite tu...tapi harini rezekimelimpah ruah pulak..satay dinner semalam ade lagi..so bawak ke breakfast arini..itupun adelagi lebih...then tengahari nye husband kite bawak balik pulak grilled lamb,mushroom chicken, chicken egg rolled dan choc cream puff...rezeki2....so cuti lagila dapur kite hari ni nmpknye...

Btw smlm kite terima jemputan birthday party dari senior waktu kat upm dulu, Kak Nani...rumahnye kat Sunway kayangan tu..dekat jer..jalan kaki pon sampai..ewah..cuba nak??

So lebih kurang 4pm camtu kite sampai kat umah die..bajet nak pegi pukul 3pm tapi Ammar boleh bantai tido pulak ngam2 pukul 3..paham2 jer la kan bile ade budak2 ni kan..tapi sempat jugak nengok birthday girl nyanyi birthday song and potong kek..tapi sayangnye kite lupe nak ambil gambar..sekeping pon tadak..takpela..dear Medina..happy birthday dan semoga menjadi anak yang solehah..:)

Lepas mengenyangkan perut, kami berkire2 nak balik ke tak...dah alang2 anak2 pakai lawa2,mak die pon..kiki..kite pon ajakler hubby ke SACC Mall..ramai pulak manusia semalam..rupenye ade ujibakat Raja Lawak..sempat ler kite tengok Jep Sepah,Sheila Rusli,Sathiya and David Teo dari jauh..dari jauh yer..ramai jugak beratur nak bergambar ngan dorang..tak kose tau..kite kan pemalu..hihi

That's all..sila la layan gambar2 kami kat SACC Mall ni yer.. :)

Ana and her DIGI mascot

Ammar yang senantiase riang..:)

Tumpang posing kat sofa Macy jap eh..heheh

Tengokla tu..nganga jer..hihi

Ujibakat Raja Lawak 3 at SACC Mall

hosted by Jep Sepah


Sekian sahaja,wassalam..:)

p/s : ibu berdukacita sbb tak dapat masuk meronda dalam KK Home Dec :(

Friday, November 11, 2011

Tragedi Eid Adha

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah kite sekeluarga dah selamat sampai ke S.Alam 2 hari lepas dari kampung...perjalanan yang amat mencabar jiwa dan minda..ngeh3..kite bertolak jam 4 petang dari Dungun tak seperti sebelum2 ni..kalau sebelum ni kite suke bertolak awal2 pagi di kala anak2 tengah nyenyak tido..tapi kali ni kitorang nak cuba balik petang..actly that was second time...waktu first time dulu tak de pape pulak tapi kali ni...emmm..dugaan2..

Actually tade ape2 sangat pon..just routine cranky-mranky oleh si kakak ni ler..nak menempel ngan ayahnye 24 jam..bayangkanlah time ayah die drive boleh pulak die nak duduk atas riba ayah die..adoyaii...pujuk2 tak makan jugak..itu belum sampai 1/4 perjalanan lagi tu...

So dah tak leh wat ape kan..so ayahnye bior jer die duk atas riba sambil drive pelan2...bile die dah terlelap barula kite ambek die riba kat belakang pulak..itupun nasib baikla adiknye sangat la understanding sangat2..tido jer kejenyer...

Tapi kusangkakan panas sampai ke petang rupenyer gerimis di tengahari...huhuhu tak sampai berapa jam pon tido die terjaga balik...tapi this time ok ler sikit sbb dah recharge kan...so kite rasuahkan die dengan nugget yang nek ma die bekalkan...kali ni termakan pulak pujuk...Alhamdulillah..sementara nak habiskan nugget tu kitela yang jadi tukang karut, penyanyi,pelawak dan sbgnya nak elakkan die teringat pangkuan ayah die yang indah kat de[pan nun..wakakaka...adeh..nasib tak ujan tau...macam2 lagu kite bantai...sampai die pon naik bosan dengar mak die nyanyi..hehe

Dan kejadian tersebut berlarutan sampai ke Genting Sempah...sampai jer kat situ ayah die drive tru eskrim McD...senyum sampai ke telinga ler die...baru la lekat duk dalam car seat die kat depan...ibu menarik napas lega...tak yah nyanyi dah pasni...semput jap..then die tertido dengan sendirinya...syukur...

Sampai kat tol Gombak die terjaga balik...dalam hati alamak kene nyanyi lagi ke ni..ahhh takde maknenyer suare dah takde..so kite kasi die main iPad die...ralit ler 5 menet sebelum die mengarut nak drive ngan ayah die balik...uwaaaa......so drive ler die ngan ayahnya sampai rumah..nasib baik takde polis tau..kalo tak mau kene saman ni...huhuhu

So there goes story mory pasal Ana..so meh kite cite pasal raye pulak..raye kali ni di kala keriangan berjumpa dengan family dan kemeriahan kenduri sana sini (makan tak hengat hokay!) ade terselit sedikit kedukaan...sikit jerla tak banyak pon...yang penting Alhamdulillah semuanya selamat..biasela kan..sekali2 ujian datang dalam pelbagai cara...

Ceritanye kite nak beraya ke rmah sedare mare kat Kemaman..dipendekkan cerita sampai traffic light Kerteh...alaa traffic light first masuk ke Mesra Mall tu..GEDEBAM!!!kekasih gelap kite disondol dari belakang..2 kali pulak tu..then pusing baru kite perasan ade 2 buah kete belakang kite...aduhaiiiiii...sekali lagi malang menimpa...takpela kite redha jerlah...hubby pon tak marah2..kite ingatkan die turun nak membebel 2 3 bakul kat driver kete yang langgar kite tu kan..rupenyer die turun siap senyum2 lagi...aduhai ya habibi....

Then lepas setelkan dengan bebudak tu (i called them bebudak coz there were 4 budaks aku rase student kot dalam kete belakang tu), kitorang patah balik and p report kat Balai Polis Kerteh...then terus balik ke rumah balik..another sad story of mine....:(

Friday, November 4, 2011

what i listen to recently!

Assalamualaikum wbt..

Oh i dont know how to post the Youtube video here..shud learn how lah kan..maybe next time..but i can't resist to post this lyrics now..the first time i listened to this song was in TVAlhijrah and i got touched by its beautiful lyrics..kalau tak pernah dengar boleh click the link below...hasrat di hati semoga kami sekeluarga juga dijemput ke tanah suci Nya suatu hari nanti..Amin~~




Miles away, oceans apart
Never in my sight always in my heart
The love is always there it will never die
Only growing stronger a tears rose down my eye

I am thinking all the time
When the day will come
Standing there before you
Accept this Hajj of mine

Standing in ihram, making my tawaf
Drinking blessings from your well
The challenges that I have suffered
And might were rekindles my imaan

O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall
O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall

I feel alive and I feel strong
I can feel Islam running through my Veins
To see my muslim brothers, their purpose all the same
Greeting one another, exalting one True Name
I truly hope one day that everyone's a Muslim.
That they remember you in everything they say

Standing in ihram making my tawaf, making my tawaf
Drinking blessings from your well
The challenges that I have suffered
And might were rekindles my imaan

O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall
O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall

Thursday, November 3, 2011

Resepi Nasi Tomato and Ayam Masak Rose

Assalamualaikum wbt..
Ini ialah menu untuk breakfast pagi tadi..breakfast agak heavy hari ni sbb kite terlebih rajin..Ini pon entry ke berapa entah tuk hari ni...kan bagos kalau hari2 vitamin R berlebihan macam ni..haha

So tak nak cakap banyak2..moh kite tengok resepinye..sila2!


RESEPI NASI TOMATO

Source : Mesra.net
Bahan- bahan (4 orang)
2 cawan Beras Basmathi
2 biji tomato - potong dadu
2 cawan air
1/2 cawan susu cair/fresh milk
3 sudu besar sos tomato
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan - disimpul
Garam

Bahan Tumis
2 sudu besar mentega/minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 biji pelaga
1 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
2 ulas bawang putih - hiris
1/2 bawang besar - hiris

Hiasan - bawang goreng, daun ketumbar dan kismis

Cara penyediaan

  1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
  2. Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
  3. Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
  4. Masaklah nasi macam biasa.
  5. Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng.


RESEPI AYAM MASAK ROSE

Source : Anis Nabilah

Bahan-Bahan
  • 2 ekor ayam dipotong 4 dan digoreng
  • Minyak masak
  • 3 biji bunga lawang
  • 6 biji buah pelaga
  • 6 biji bunga cengkih
  • 3 batang kulit kayu manis
  • 2 genggam cili kering (dikisar)
  • 10 biji bawang merah (dikisar)
  • 6 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 cm halia (dikisar)
  • 2 batang serai (dikisar)
  • 1cm lengkuas (dikisar)
  • 2cm kunyit hidup (dikisar)
  • 5 biji buah keras (dikisar) - i omit
  • 2 sudu besar kas-kas (dikisar)
  • 2 sudu besar biji ketumbar (dikisar)
  • 1 sudu besar jintan putih (dikisar)
  • 1 sudu besar jintan manis (dikisar)
  • 1 tin sup tomato - small tin
  • Gula
  • Garam

Cara Penyediaan

  • Panaskan sedikit minyak masak didalam kuali dan tumiskan bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis.
  • Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar dan tumiskan lagi sehingga harum dan pecah minyak
  • Masukkan sedikit air dan masukkan ayam yang telah digoreng
  • Setelah mesra, masukkan sup tomato, garam & gula.

Best Quote!



I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I'm here with you
Now let me let you know
You've opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
And there's a couple words I want to say
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you. loving you
For the rest of my life
Through days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You're my life and my friend and my strength
And I pray we're together to Jannah
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
And there's a couple word I want to say
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you. loving you
For the rest of my life
Through days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you
I know that deep in my heart now that you're here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I'm singing loud that I'll love you eternally
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you
I know that deep in my heart

For the rest of my life - Maher Zain

Wednesday, November 2, 2011

Belated Mama's Birthday and Red Velvet Cake

Asslamualaikum wbt..

Harini dah 7 Zulhijjah 1432 H...beberapa hari lagi umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha..kite macam biase balik kampung ler..giliran raya haji tahun ni kat Ganu..tak sabar!!

Biasenye raye haji ni takdela meriah sangat dengan aktiviti kunjung-mengunjung..umat Islam sume akan lebih busy dengan ibadah Qurban..time ni la orang sume pakat nak buat kenduri Aqiqah, tak kurang jugak ade yang ambil kesempatan buat kenduri kawen sbb sedara duk pakat ade kat kampung..kite pon ade jemputan dari teman kat Dungun sehari sebelum raya..kalau sempat sampai insyaAllah adela muke kite kat situ yer..InsyaAllah...:)

Nampak bunga rose comey2 kat atas tu?kite letak tu bukan sekadar hiasan tau..actually that was my mom's birthday cake yang kite baked last month..dah abes kene ngap baru nak letak kat sini kan..takpe..at least gambar ade..boleh share ngan u all n boleh buat rujukankalau nak buat lain kali..



I made the fondant rose dengan my sister one day before i baked the cake..nasib baik ade yang nolong..kebetulan die nak belajar buat rose tu..alaa bukan susah pon..and yang best part is the cake!Selalu kite tengok2 kat blog2 orang jer Red Velvet Cake ni...mengancam sungguh warna merah die tu..so kite pon duk teliti bahan2 die..takdela susah sangat..p belek2 kat bahan2 kat pantry..kebetulan semua ade..so inilah hasilnya..:)


Sorila gambar xberapa indah gitu..hehe i wish i have a better camera to snap the pic of this cake..Kalau dah ade yg terliur boleh ler ambek resepi ni yer..thanx to Kak Zai Teratak Impian for this nice recipe..


RED VELVET CAKE RECIPE

Bahan-bahan
Bahan Kek
  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 160g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
  • 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting
  • 227g cream cheese
  • 227 mascarpone (i ganti cream cheese)
  • 115g @ 1 cawan gula kastor
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut

Cara-cara
  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
  • Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
  • Potong dan hidangkan.

Easy Fruit Tart Recipe

Assalamualaikum w.b.t...

Sudah lunch ke semuanya?Harini kite lunch sayur lemak nangka muda ngan bawal masak kicap jer..Alhamdulillah...oh ye, semalam my MIL dah berangkat ke Qatar ke rumah my SIL and BIL kat Doha..die pegi kejap jer...just for 10 days untuk jagakan cucu from Dammam..parents dorang akan berangkat menunaikan haji harini kalau tak silap..


Btw harini kite nak share satu resepi dessert yang kite dah buat lame dulu sempena kedatangan my SIL from Dammam waktu holiday dorang..harini baru berkesempatan nak tayang kat blog..bukan apa, senang nak wat rujukan kalau nak buat lain kali..:)


Inilah die Fruit Tart yang kaya dengan fruits and agak cheesy sebab ade penggunaan cream cheese untuk filling die..tapi tak muak tau..sebab rase muak cheese tu dah di balancekan dengan buah2 yang tersusun kat atas tu..


So kat sini saya sertakan resepi Fruit Tart ni yer..kalau sesiapa nak cuba boleh la yer...another recipe from Stephanie yang memang tak rugi untuk dicuba..

EASY FRUIT TART RECIPE
Source: joyofbaking

Shortbread crust

1 cup all purpose flour (i used plain flour)
1/3 cup icing sugar
1/8 tsp salt
1/2 cup unsalted butter (cold and cut into small pcs)

Cream Filling

1/2 cup mascarpone cheese/cream cheese
1/2 cup cold heavy whipping cream
2 tbs granulated white sugar
1/2tsp vanilla essence

Topping

3 cups of fruits (raspberries, blueberries,strawberry,kiwi, etc)