Wednesday, May 4, 2011

RESEPI UDANG PAPRIK

Assalamualaikum...
Arini mendung jer ek...anak2 pon best jer tido..due2 tengah terbongkang tu hah..sempatla sy masak lunch simple2..so menu of the day ialah masak lemak labu kuning,udang masak paprik and ikan goreng..simple kan?asal boleh telan okayla ek..hehe

Sekarang ni angin rajin nak masak datang..hehe semalam buat puding roti dgn sos kastard...kebetulan nak abeskan roti yg dah nak expired begore balik kampung sok malam...huhuhuhu TAK SABAR!!resepi ni sy ambil dari internet...BEST!!tak sempat nak ambek gambar dah nak abis seloyang...Ana pon suke sangat..arini jer berkali2 die angkot...kejap2 datang kat ibu cakap 'nak nak nak' hehe suke sangat kalau anak makan banyak2 biar tembam!hehe

Jadiknyer tak dapatla nak share resepi puding roti tu skrg sbb takde pic...tak best la ek..nnt korang tak caye lak..hehe

So arini nak share resepi udang paprik tu..kalau ade udang bosar2 tu lagi best..i pakai udang ciput ni jer...nnt kalau takde idea nak masak ape kang boleh ler try ok..;)


RESEPI UDANG MASAK PAPRIK

Udang
Bawang merah,bawang putih (hiris/kisar)
Bawang besar (hiris)
Serai
Cili kering (kisar)
Sos tomato,Sos cili,Sos tiram
Kicap pekat
Sayur2an (Brokoli,Bunga kubis,Carrot)
Lada benggala
Daun limau purut

CARA-CARANYER

1. Tumiskan bawang merah,bawang putih dan serai sehingga garing
2. Masukkan cili kering yg telah dikisar dan udang
3. Selepas udang separuh masak, masukkan sos tomato,sos cili,sos tiram dan kicap pekat
(kalau kering boleh masukkan air)
4. Then, masukkan sayur-sayuran dan lada benggala
5. Setelah sayur agak layu masukkan pula daun limau purut yg telah dikoyak2kan
6. Last, bolehla masukkan gula (xperlu garam sbb kicap n sos tiram dah masin)

SIAP!

dan inilah hasilnyer..cubalah!:)





No comments:

Post a Comment