Thursday, April 28, 2011

welcoming my new hero!

Assalamualaikum...

Lame betol sy menyepi kan?bukan tak ingat nak berblogging tapi kan..my laptop ni 100% conquered by my dotter..sangat rindu sebenarnyer nak berblogging and sangat banyak perkara yang nk distori-mori..hehe

But first, please welcome my new baby,Wan Khalif Ammar bin Wan Muhd Amrul...safely born on 20th February 2010 at Annur Specialist Hospital at 3.55am..Alhamdulillah semuanyer selamat and berjalan lancar..benarla kate orang saket bersalin ni lain2 bagi tiap org anak..kalu nak dibandingkan walaupun tempoh sy stay dalam labor room lebih kurang same with my first kid,dalam 4-5hours, but delivering my 2nd baby was extremely challenging berbanding ngan kakak die...

Delivering Wan Khalif Ammar was 100percent natural without any help of Epidural, Gas Entonox or etc..mmg sewaktu lahirkan Ana dulu i tak pakai Epidural jugak but after i was induced, they provided me with the gas yang mane sgt2 membantu kurangkan kesakitan..tapi waktu lahirkan my baby boy everything was natural..saket amat tau..tapi THOUSAND THANKS to my hubby yang tak lekang kasi support and semangat...

After struggling for few hours, tepat pukul 3.55am my 3.5kg baby boy was delivered..and kepenatan tak habis di situ saje sbb during the delivery sangat banyak darah keluar and my BP was very low..about 90/50..jadiknyer sy jadi sangat tak bermaya and saket2 satu badan...sampai termuntah tau dalam labor room..then nurse put in sumthing that can increase my BP level then i just slept till about 7am..till then i was send to my room..

Sangat kesian kat my mom, my little sister and Ana yang terpakse tunggu dalam kereta dari malam sampai ke pagi..i thought they were given one room while i was in the labor room..lepas bersalin baru i tau dorang tunggu dalam kete...rase bersalah sangat tapi Alhamdulillah semuanya selamat..

2days later, my baby and i dibenarkan keluar and we stayed at home for one week..lepas tu i balik berpantang kat kampung for 2weeks..waktu ni bacaan kuning (jaundice) baby sangat tinggi..200++ which the normal reading is only 85..so macam2 kekdah la kitorang buat tuk kurangkan kuning level die ni..i tried minum susu kambing,kasi ubat minum kat baby and mandikan baby ngan daun inai..Alhamdulillah bacaan kuning die turun but siket2..and everything was stay the same until he got his first jab..pastu baru okay.. hilang sendiri..hehe

And now he was 2 month 1 week old..weighing about 6kilos and got his 2nd jab already yesterday at Dr.Zaini Clinic..SEMANGAT kan!

So here we go, few pix of us





Syukur Ya Allah..semoga Engkau limpahkan RAHMATMu pada keluargaku..AMIN!

p/s : alamak takde update pasal kakak ek..tunggu my next entry lah..hehe


5 comments:

  1. tomelnyerr gambar baby yg 1st tu..siap letak tgn atas kepala lg..mcm bos2 jek..hehehe

    ReplyDelete
  2. eceecee..bb kecik2 dah pandai posing..akak muka natural beauty la..comel..patut anak2 comel sangat2..alahamdulillah......

    ReplyDelete
  3. Tomelnya..Tahniah mama zihan..U've got a pair now..Happy for u...

    ReplyDelete
  4. Ilhamny: tular..posing tak hengat..posing org takde masalah camtu lar..hehe

    Ayuraza : Alhamdulillah..u suke update blog kan..kagum!:)

    ReplyDelete