Tuesday, January 4, 2011

short vacation - Afamosa Malacca

Happy new year u all..!!!

ekekek...dah masok tengah bulan baru terhegeh2 nak wish ek...takpela ek..masih dalam mood new year kan..ehe

akhir tahun aritu actually my hubby cuti seminggu tapi last2 minute baru decide nak p holiday mane..kalo ikotkan mak buyong ni mmg la dah tak larat..tapi berjalan punya pasal and alsebab nak bawak Ana main air and nengok binatang, ku gagahkan diri jua..cewah..so ari kamis (30oct) bertolak lah kami ke Afamosa Resort Malacca..very short vacation sbb kitorang stay satu malam jer..so mmg ari kamis tu pulun abes2..

so sebelum bertolak harus sediakan bekalan dulu yer kawan2...almaklumla makanan kat sane mesti cekik darah punyer..

so inilah bekalan kami..bihun goreng jer..takat nak alas perut boleh la ek..one for ayah, ane for ibu and one for ana..:)

Our first destination is Animal World Safari..maleh nak check-in hotel awal2..so bermulalah kisah Ana dan binatang2 nyer...heheh

Ni die punyer entrance ke Afamosa Resort tuh..parking Rm3 jer..tapi ticket nak masok ke Animal Safari and Water World mmg tak hengat kau....dari normal rate RM45 jer berdesup naik ke RM73 sempena school holiday...gilak betol!so kitorang duorang kene charge RM146 per entrance..huk huk

Maleh nak cite panjang lebar..layan gambar2 kami dan binatang2 ni la ek...ekekeke

Sebelum tu bace map dulu..mane tau korang sesat pulak dalam dunia binatang ni kan..:p


Memula kami ke Animal World Safari...kat entrance ade 2 penyambut tetamu iaitu Mr.elephant and Mr.camel..so amek gambor dulu dengan mereka..:)



Ini antara binatang2 yang ade kat sini yer adek2...tak sempat nak ambek gambor sume skali..







Then setelah penat berjalan kami amek truck rider..actually pregnant mommy takleh naik mende alah ni..tapi....aku dah bayar mahal2 ok...kene rase jugak ni..hihi degil betol!walaupun agak mencabar naik truck ni dgn jalan bengkakbengkok,berlobang2..melambung sume yg ade kat dalam..tapi Alhamdulillah sume selamat..lupelak nak ambek gmbr truck ni tapi ni antara gambar2 kami dari dalam..:)



Pahtu kami naik raft iaitu rakit berbumbung ke Monkey Island..name jer Monkey Island tapi monkey nyer 2-3 ekor jer yang aku nampak..

Ni gmbr dalam raft tu..

Monkey Island

Then, kami g tengok Cowboy Show...ok..yang ni pade pndpt aku lar takdelah best sgt..part yang best time kuda keluar jer..then bunyik tembak-menembak berdentam-dentum...so kami blah awal2..ekeke bukan ape..excited nak p main air pulak..nak lepas Ana kat dalam air...huhu

Ini part kuda keluar, then pusing2 masuk balik..ntah paper jer..:(

kan betol aku cakap..Ana pon boring...tengok sambil berpeluk tubuh lagi..hehe

Jom main air!!hehe our last destination before kitorg check in hotel.. Ana excited bebenor,..yang gerunnyer budak ni tak takot air..so kalau terlepas ntah mane2 die pegi..agaknyer p join skali mamat2 yang duk bersidai atas pelampung tu hah...ekekek so mmg kene monitor selalu...






So guys...welcome to the best part!its isi perut time...ekekek

Malamnyer kami ke Medan Selera Ikan Bakar dekat Muara Sungai Duyong...memang fresh seafood kat sini and masakan die pun boleh tahan...meleleh...:)

Ni kedainyer..sorry gambar blur..

Sebelum tu, tengok budak ni hah..sian monkey tu duk tergantung kat situ sampai malam..:p

Kalo korang dtg sini, ini mende pertama yg akan dihidangkan..nasik lemak 50sen..hik3

Ni menu yang kami order..Butterprawn+Ketam Sweet sour + Sotong Bakar

Muke ku yang bersedia nak ngap segala2 kat depan tu...:)

Tengok!licin wa cakap lu!!best sangat+lapar banget penat main air..tuk pengetahuan, mknn ni sume bukanla aku mkn sorang..tentulah ngan hubby skali..hehe

So tu saje update kali ni...ambek mase berminggu2 tau nak siapkan satu entry..adehla...nak wat camane laptop aku ni dah bertukar hakmilik dah..24jam duk psg Youtube,POcoyo,Kungfu Panda,Monster Inc, Shrek,Toy Story and mcm2lah..:(

B...nak Ipad plis...ekekek :p

2 comments:

  1. nanti nak gi sini pulak la..yeee..

    ReplyDelete
  2. kak ana..sila2..suke budak2 bawak main air n nengok binatang ni...hehehehe

    ReplyDelete