Wednesday, December 28, 2011

Birthday present

Assalamualaikum

Today kite nak tayang beberapa birthday gift yang kite terima last week..beberapa jer..dah tua2 sape la nak kasi hadiah kan..tapi ini pon dah cukup untuk rasa dihargai..sayang semua...muah muah!
Alain Delon Signature Monogram Series Trifold Purse yang cun melecun ni kite terima dari my dearest sis..tak sangka tau...kite main2 jer cakap mau purse from Sogo..hehe tq banget ya dong...taun depan mau lagi..hahaha


My mom who is the Tupperware brand's die-hard-fan mesti la kasi Tupperware..haha collection Tupperware yang ade kat rumah ni mostly pemberian dari my mom..tq2..mama cakap hadiah kecik jer..tapi apela ade pada hadiah..ape yang kite harapkan hanya la doa dari mama..tak lebih dari itu..pengorbanan mama membesarkan kite ni pon tak terbalas..ape lagi hadiah2 bagai...love u mama...sadis pulak tetiba..


Last but not least, ini pulak pemberian dari hubby tersayang..kite memang tak sangka jugak merasa jugak pakai jam tangan dari Ck collection ni..mula2 rase berat nak terima sebab harga die melampau2...less 10% pon still melampau jugak..melampau bagi kite lar..bagi orang lain kite tak tau...tapi aduhai...cantiknyer la...hubby pulak beria2 nak kasi kan..kite pon setuju jerlah..haha walopun dalam hati duk meronta2 nak2...hehe dah dapat tu melompat keriangan la mak orang tu..yebadabeduuu!

Thanks semuanya..tak lupa jugak yang wish and doa2 kat fb sume tu..yang penting doakan kite sihat sejahtera selalu dan dibawah limpah kurnia-Nya selalu dan menjadi muslimah yang lebih baik dari semasa ke semasa..

Thanks buat hubby for the wish jugak..kah3

Happy birthday to my awesome wife, fab mom lovely rohmate;from wamrul wan Ana khadeeja wan Khalif ammar

Wassalam :)

Resepi pizza bbq

Assalamualaikum..

Bersiaran kembali setelah beberapa hari menyepi...no no! bukan pegi holiday..kite ade jer kat rumah..act'ly my family from Trg datang melawat kami..suke2!my mom was here from Thursday till Sunday..kebetulan pulak ade Metrojaya Warehouse Sale from 22-26hb kat Stadium Melawati aritu...so ari Jumaat tu kite ajak dorang pegi sane..memang gile2 sale..kite memang jarang2 berkesempatan pegi tempat2 camtu..nak ajak hubby memang non hado lar kan..hihi nasib baik waktu kitorang sampai tu tak ramai lagi manusia..hari kerja kan..

So ade few stuff la yang sempat dirembat walopun pening dengan budak 2 orang ni (sampaikan kasut Ana hilang okay..)..actly tak banyak kite shopping..just few shirts tuk anak2 jer and shoes baru tuk Ana sebagai ganti..entah mana die campak..grrr...kite sbnrnye aim nak beli cake stand..ingatkan murah..sekali tengok ambek kau 300++..tak mampu den...:( My mom sempat merembat 2 rugs and handbag for herself..

Then, sebelum balik kite ajak dorang pergi Ariani and Jakel pulak..walaweih...sale gilo2 jugak and ramainyer manusia..harusla kan!semua tudung separuh harga u...kalau u all tak tau location Ariani shah alam, senang jer sebenarnye...it is located in Seksyen 7 betol2 berhadapan dengan gate belakang Uitm shah alam..jalan nak ke i-City tu..;)

Ok2 tak nak merepek2 dah..kite nak share recipe pizza bbq yang kite buat pagi tadi for breakfast..resepi base nye kite ambil dari myresepi..topping rekaan sendiri..thank u tulip77..izinkan kite share kat sini pulak yer..gambar mintak ampun mintak maap..langsung tak ingat nak snap sbb rushing hubby nak p kerja tadi..lain kali kite tepek kat sini yer...


RESEPI PIZZA BBQ

Source : Myresipi

Bahan-bahan (loyang 11')

2 cups plain flour
2 tsp instant yeast
1/2tsp salt
1 tsp sugar
2tbs olive oil/vegetable oil
1/2 cup warm water

Cara- caranya

1) Campurkan plain flour, instant yeast, oil, salt and sugar in a bowl. Gaul rata. Masukkan air suam sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi lembut dan tidak melekat pada tangan.
2) Masukkan doh tadi ke dalam bekas yang telah disapu minyak atau butter dan biarkan sehingga 1 jam ditempat yang panas sehingga doh naik sekali ganda.
3) Sapukan butter atau minyak pada loyang pula (i used tart pan), canai doh setebal 2cm dan masukkan ke dalam loyang tadi . Biarkan selam 10 minit supaya doh kembang sedikit.
4) Cucuk permukaan base tadi dengan garfu supaya tidak gelembung semasa membakar.

Untuk inti saya hanya menggunakan ;

Heinz Bbq Sauce, sausage, capsicum, mozarella cheese, mushroom, onion

1) Lapisan pertama : Taburkan 1/3 daripada parutan cheese di atas base
2)Lapisan kedua : spread the bbq sauce on top
3) Lapisan ketiga : Spread kan pula bahan2 topping yang lain spt sausage,mushroom etc (optional)
4) Lapisan keempat : Spread ke semua lebihan cheese tadi on top of the pizza

Bake for 20-25minutes pada suhu 200 degrees :)

Sila la cuba sebab memang sedap amat dan puas hati..lepas ni tak yah pegi Pizza hut dah..:)

Wednesday, December 21, 2011

Resepi kuih cara berlauk

Assalamualaikum..

Hari ni nak tayang kuih cara yang kite buat hari tu..pernah buah jugak kuih cara manis tapi belum ade gambar yang proper...so sila menjamu mata dengan cara berlauk ni dulu ya..

RESEPI CARA BERLAUK

Sumber : Dari Dapur Madiha

Bahan2 Inti
1 cawan daging kisar
1 labu bwg besar - potong dadu
1 ulas bwg putih - potong dadu
1 s/b rempah kurma
1 s/k serbuk rempah sup (i used serbuk kari daging)
garam secukup rasa
1 cawan air
minyak utk menumis

Bahan Hiasan
2 biji cili merah - hiris nipis
1 tangkai daun bawang - hiris halus

Bahan2 Untuk Batter
2 cawan tepung gandum (sukat 2 cwn kemudian keluarkan 1 s/b)
3 cawan santan - dari sebiji kelapa
1 biji telur garam secukup rasa
pewarna kuning secukupnya

Bahan Tambahan
Minyak masak tuang dlm mangkuk kecil 2 helai daun pandan ~ dilipat & diikat kemas utk menyapu minyak pada acuan cara.

Cara Menyediakan Inti

1. Panaskan minyak.. tumis bawang besar & bwg putih hingga wangi. Masukkan rempah kurma & rempah sup & kacau rata.
2. Masukkan daging kisar, garam, perasa dan 1 cawan air. Biarkan mendidih dan kacau2 sehingga inti agak kering.

Cara Menyediakan Batter
1. Campurkan semua bahan2 batter ke dalam bekas dan kacau rata menggunakan whisker.
2. Bila dah sebati.. tapiskan batter dalam bekas yang lain.
3. Untuk memudahkan lagi, tuangkan adunan batter ke dalam jug plastik yang ada muncung supaya mudah kerja memasak kuih cara.
4. Panaskan acuan cara dengan api yg sederhana kecil. Lenserkan minyak menggunakan daun pandan yg diikat kemas tadi pada acuan.
5. Tuangkan adunan batter sehingga agak2 penuh ke dalam semua lubang acuan. Masukkan 1 sudu kecil inti daging ke dalam setiap lubang acuan yang dah dituang batter tadi.
6. Taburkan daun bawang dan juga hirisan cili. Tutup acuan dengan tudung periuk kecil yg sepadan dengan acuan cara dan biarkan beberapa minit. Bila nampak dah masak.. bolehlah angkat menggunakan sudu.

Ammar 10 months update

Assalamualaikum..

Ammar has turned 10 months old yesterday...how time flies lah..i still can see him as my tiny baby but nope..he's growing bigger and active..:)

Here's the update of my 10mnth baby :

1) he can walk!omg..sangat cepat kan..kakaknye dulu 1yo plus baru terkedek2 nak jalan but Ammar dah start bertatih since he was 9months old..good job my dear!


2) he 's an explorer!yang ni mak tak tahan...he's been crawling all over the place and akan 'kemas' ape yang patot..sangat penat nak kemas balik tau...baru je kite kemas, a minute later die akan 'kemas' balik...ibu kemas tak cantik yer nak??

ni kat hall
ni kat kitchen
ni pon kat hall

3) he can climb! nope..bukan panjat tangga..yang tu Ammar dah master since 9mnth lagi..hehe sekarang ni he climb everything..yes!everything!ape2 yang boleh dicapai level kaki die bile die angkat haha...yang obvious, panjat sofa..kejap2 dah ade sengih2 atas sofa..risau tau nak tinggal sorang..panjat pandai nak turun terjun kepala dulu..pintu gril tu pon dah panjat sampai atas tau..spisis ape nih?hihi

4) he start to understand!espcly kalau kami pakai siap2, ibu dah pakai tudung die akan terkedek2 angkat tangan tinggi2 mintak didukung..haha sumpah kiut tau!kalau ayah die nak pergi keje pulak siap buat muke sedih and hulur tangan kat ayah die..nak itot...aduhai..camane la ibu nak keje camni..lagi satu kalau kite mrh kat die kan..die akan 'jebek' kat situ jugak..huhu

5) he can wave!dah pandai waving his hand..kalau kite cakap babai ammar..die akan angkat tangan and wave..pandai anak ibu..;)

6) he can recognise things! yang ni dah lame kot..tapi obviously sekarang die dah boleh cam foods, hp and few other things..kalau die dapat hp die akan segera letak kat telinga die..even when we say hello2! die akan letak tangan kat tinge die..huhu

even with the remote
or botol bedak..hihi

7) he can point things!as he can recognise things, now he can point ape2 yang menarik perhatian die...like kalau die nampak birds die akan point..or ape2 jerlah yang die rase cute cantik menarik die akan point..or mungkin sometime ape2 yang die nak!kalau kasi barula die akan diam :)

8) he can eat rice!yang ni memang ku tak sangka..kalau kasi bubur bukan main uwekk uwekk nak termuntah but aritu i try kasik nasi goreng, ok pulak die makan...larrr...so starts from that day i kasi la nasi sket2 sambil suap kakak..but nestum is a must!tak leh tinggal lagi..

9) he can yell!kalau tak puas hati ke ape..ways to express his feeling kot..makin kite buat bolayan makin kuat die jerit..wakaka..


10) Last but not least, he's always warm my heart with his 2 funny rabbit teeth..haha sungguh!tengah tensi pon boleh tergelak kalau tengok die sengih sampai nampak gigi tu..


That's all for now..counting hours fo my mom to arrive..my family will be here tomorrow yabedabedu!!
Wassalam and take care!

Tuesday, December 20, 2011

after the bad news..

Assalamualaikum..

What ever i did today never get as it supposed to be..just dunno why..may be perasaan dan minda masih bercelaru dek kerana berita kelmarin..harini seharian kite duk tenung jer rumah ni..tengok keliling perhatikan satu persatu..macam la rumah ni hak milik kami..no...this house is not belong to us..kami hanya menumpang but after 2 years tinggal dalam rumah ni rasa satu perasaan sedih jugakla nak tinggalkan dia..the truth is im still not ready yet to move out..

No..not because of jiran2..i don't have any particular jiran yang berbaik2 dan saling ambil berat to each other..not even one..mereka2 di dini kelihatannya sibuk sekali..keluar pagi2 dan balik lewat petang terus berkurung dalam rumah..on weekend pon sama..kalau tak keluar berjalan2 dengan family mereka lebih gemar berkurung dalam rumah..and me kalau weekend mmg tak lekat kat rumah..ngee

But,after 2 years hubby baru saje nak berbaik2 dan kenal2 dengan jiran2..sebelum ni bukan tak berbaik2..memang ade2 berborak2, senyum2 tapi sekejap2..my hubby bukan jenis kaki lepak yet tak sempat pon...and few weeks ago head of this taman finally transformed one of the house into surau..memang sesuatu yang ditunggu2 and for me that is the suitable place tuk kite 'berborak2'..dalam surau takkan nak berborak kosong kan..mesti la nak berborak sesuatu yang ilmiah...wife kat rumah pon tak gundah gulana even hubby berlama2 di rumah Allah..;)

But back to the pindah2 issues, as i said just now memang mentally and physically tak bersedia tapi apakan daya all i need to do is redha dan pasrah..mungkin ade hikmahnya...

Bercerita tentang hari ini, i cooked sayur lemak kubis and ayam goreng only for lunch..for hi-tea i baked some cream puffs..but guess what..everything went wrong when i didnt close the lid of my sayur lemak tightly and when i open it just now i found 2 lalats inside..yikes!

..and i dunno what i shud served to hubby for dinner tonite as ana had eaten all ayam goreng tadi..bukak jer saji tengok2 dah licin..alahai anak daraku..

..and i also dont know why my cream puffs tak jadi harini..die takmo naik and teerhangus siket..arghhhh...

tapi takpe..nanti kite nak share jugak resepinya and will update u with the pictures sekali..pic yang jadik la yer..hihi

Wassalam ;)

Monday, December 19, 2011

bad news,sad news~

Assalamualaikum

Petang semalam, sedang kite beristirehat lepaskan lelah after mandikan budak ni 2 orang tetibe terdengar ade orang hon kete depan umah kite..terpinga2 kite pon keluar and i saw 2 cars outside my house..dalam hati rasa tak sedap sebab there were 2 guys came out from the black 4wd and i didn't know who..after few seconds (sebab hujan masa ni) baru kite perasan one of the guy is Mr.rem, the person yang deal tentang rumah yang kite sewa ni 2 years ago..

As my huby still not home yet, i decided not to open the gate..haha jahatkan aku...so he introduced the guy with him..he is the brother of the owner of my house..and Mr.rem explained that the owner of the house, which i tak pernah jumpe lumpuh dan koma for 3weeks already...as he lives in apartment now which might not be convenient to paralyzed individual's condition, he said that the owner need to move in to this house asap...omg omg...dugaan lagi...

Dalam kepala hotak mase ni duk terbayang dah kesusahan waktu nak pindah ke sini 2yrs back...time tu Ana was still inside me and itu pon sangat sukar sebenarnye..skrg ni ditambah dgn brg yang amat banyak, with 2 small kids yg for sure akan tolong 'berkemas' sekali and all those small2 stuff yg pasti menyakitkan jiwa bila nak masuk kotak one by one...aduhhhh....

Lepas jer dorang balik mulut ni duk membebel2 tak puas hati..even i know mereka punya hak..ini rumah mereka tapi yerla..why now?

Depan hubby pon i still duk mengomel2 till my hubby said ' cuba jangan fikir masalah dorang..just fikir masalah kite'..ambek kaw..one simple sentence that makes me shut my mouth..huhu sebijik atas kepala and the membebel2 stuff stops there..ngee

So last nite hubby duk google rumah2 sewa area shah alam and bukit jelutong ni..ya ampunn...semua 1K and above..for sure takkan jumpe punya rumah sewa serendah rumah kite skrg ni lagi...

Doaku semoga tuhan permudahkan urusan kami ini...mintakla jumper rumah yang sesuai..sesuai harga sesuai segalanya la..amin~~

Weekend story

Assalamualaikum wbt

Hujan renyai-renyai petang ni membuatkan mata ngantuk jer...pagi tadi punyela terik matahari, kite pon cepat2 jemur kain2 yang menimbun..tengah duk sibuk2 menyuap lunch tuk si kenit2 tibe2 hujan mencurah2..ambek kau..dengan sepantas kilat kite berlari dan angkat balik baju2 bersidaian tadi...phew...

Last weekend we didn't manage to visit MIL in Bangi sebab ade jemputan majlis akikah di Meru..kite memang suke pergi kenduri kendara macam ni..tak kirela akikah or kawen but dengan kehadiran si kenit2 keadaan nya tak semudah yang disangka..especially kalau cuaca panas dan ramai pulak manusia kan..u know we hate crowds..and we try to avoid crowds seboleh2nyer..crowds, hyperactive kids and kepanasan are really dangerous combination..but Thank God, the weather on that day was awesome..hujan baru jer berhenti at the time we reached the place...

After makan2 and jumpe baby and mak baby, we straight away heading to Empire Gallery,Subang..Timberland got sales and as hubby needs few office attire, kami singgah Timberland store and hubby tried few kemeja yang berkenan di hati..btw they got discount up to 70 percent yaw..me and kids wait outside the fitting room and here's the drama started..

Ammar was in his stroller and as usual Ana was never been in one place..always wandering around, keluar masuk fitting room one by one and me was the one who need to bukak mata besar2...and there was a second where i need to adjust Ammar's seat and she dissappeared sekelip mata..i immediately knocked the fitting room where my hubby was in and asked him either she was inside..but he said takde..halamak...mane pulak budak ni pergi..muke i dah pucat time neh..

So, i parked Ammar's stroller depan fitting room tu, asked ayah to jaga sekejap and start looking..dari depan kedai sampai ke belakang, dari belakang ke depan..takde jugak...panik dan cuak..tak kire dah langgar orang merata..tetibe jer ramai orang..waktu kitorang smpai tadi takdela ramai cenggini...then i tried to shout her name...ANA!ANA!!ANAAAA!!!no answer...stay calm zihan!stay calm!then i looked outside the store pulak..still tak ade...dalam hati ni berdoa jangan la ade orang nak buat naya culik anak aku or watsoever..or janganla budak tu pegi naik or turun escalator pegi ke tingkat lain ke hape..pantang nampak escalator mesti nak naik..dahler Timberland tu sangat dekat dengan escalator..

Then i terfikir she like to menyorok or main kat celah2 or any tempat tersorok yang tak mudah orang cari...so i get back inside the store and belek2 baju2 Timberland yang bersangkut tu one by one..tak ade jugak..and lastly i duduk and intai bawah rak pulak....PHewwwww!!!THERE YOU ARE!!nak luruh jantung mak nak....

Lepas bayar2 sume kami pon balik...opps before that we went to Starbucks..one cup of coffee to release tekanan sebentar tadi..lepas ni ibu nak cari tali nak ikat kamu so that kamu tak kan hilang lagi dan ibu takkan jadi macam kucing hilang anak lagi....ngeee ;)

Friday, December 16, 2011

Training in progress

Assalamualaikum..
Terlebih waktu pulak kite mengadap laptop ni hari ni..layan jerla kan sementara tuan punya badan tengah beradu..hihi

Kite stop dulu cerita pasal foods and resepi yer..now nak cerita pasal my lovely Ana khadeeja yang sedang membesar dengan jayanya...huhu well,as u know instead of perkembangan mental dan fizikal, perkembangan rohaniah jangan sesekali diabaikan..eventhough she's only 2 and half yrs old but pendekatan or pendedahan tentang solat tu kami sebagai ibubapa sudah terapkan...sebenarnyer kalau die tengok je pon kite solat or membaca Alquran, die dah terdedah dah..tapi bak orang2 tua kata melentur buluh biarlah dari rebungnya...walaupun di usia yang masih muda ni pon kite dah boleh ajar die serba sedikit tentang solat..like pergerakan solat and bacaan2 mudah,zikir and etc..:)

ALLAHUAKBAR..

As an introduction, nak kasi excited sket..kite bolehlar belikan die telekung for kids, sejadah kecik tu ke..alaahh sekarang ni banyak kat kedai tu..macam2 pesen..yang kerawang, sulam, labuci, kaler2 sume ade...tunggu nak pilih jer...hihi

khusyuk..

But today Ana nak 'merasa' tudung ibu lah..haha so i pulak yang kene tunggu die for my solat maghrib as she wanted to use mine...siap terkeluar jambul lagi u..huhu

OMG pengacau dah datang..hihi

dah siap ibu..tetibe kan...

kakak nak berdoa jap...ape la yang ana doa tu yer..agaknyer die doa.."Ya Allah..ampunilah dosaku dan dosa kedua ibu dan ayahku..panjangkan umur mereka dan murahkan rezeki mereka..dan jadikan aku anak yang solehah...dan semoga daku tak bangun nangis2 melalak2 lagi malam2..kesian kat ibu ngan ayah...amin"~~

Amin sayang..amin........!!ekekek..

Sebelum menamatkan entry kite hari ni..kite nak share article in Oh!islam.com about how Wardina trained her 7yrs old kid to solah..semoga artikel in memberi manfaat pada kite semua...


BERBALOI PENAT LELAH KU…

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart,

intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?

Till then..Wassalam..;)


Light cheese cake!

Assalamualaikum kembali...

Bersambung kembali yer..my 2nd recipe yang kite nak share hari ni is light cheese cake..

Betul la bagai di kata..kek ni mmg lembut jer and rasanya pon very light..tak muak sangat..dan yang penting tak manis sangat..so bolehla cik abang kite telan..hihi rase die ala-ala Japanese souffle cake gitu..


Malas nak berceloteh panjang..jom kite jenguk resepi ni...resepi ni pon kite ambil dari dapur Kak Hasue..banyak dah resepi Kak Hasue yang kite cuba dan hasilnya tak mengecewakan..yang penting Kak Hasue sangat bermurah hati tunjukkan cara-cara membuat siap dengan tutorial sekali..sila la jenguk blog beliau yer..

RESEPI LIGHT CHEESE CAKE


Bahan-bahan [standard size]-loyang 8"
• 125g cream cheese [ nak rasa cheese lebih sket,leh letak 150g]
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

Cara-cara
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.


Last but not least, juri mesti kene try...best ke tu??hihi


Friday, December 2, 2011

Resepi puding karamel

Assalamualaikum and salam petang Jumaat yang penuh barakah..:)

Lamenyer tak update kan..harini takde hupdate pasal anak2 yer.. kite nak hupdate 2 resepi so that nak buat lain kali kalau buat senang..boleh rujuk kat sini jer and tak payah nak menyelongkar dalam buku resepi lagi dah..boleh tengok sekali ngan rupe kejadian lagi tau (be it rupa kejadian itu cantik atau tidak hihi)...satu yang kite wat sokmo yang satu lagi kite baru cuba hari ni..



The first recipe is caramel puding atau pon kite duk panggil puding karamel/gula hangus..memang dessert ni kite selalu buat and letak dalam fridge..sok luse konpem abeh..ngeh3..antara banyak2 resepi yang kite cuba yang ni kite rase resepi yang paling senang dan ringkas..senang nak ingat dan senang nak hapal..ok2 tak mo cerita panjang..moh kite tengok resepi nyer..


RESEPI PUDING KARAMEL

Bahan puding
1 tin susu cair
4/5 biji telur (kalau size A pakai 4 biji suda..)
3 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla

Bahan gula hangus
1 cawan gula + 1/2 cawan air

CARA-CARANYA

1) Pertama sekali, kita buat gula hangus dulu yer..masukkan gula tadi dalam periuk..then kacau sehingga warna gula tersebut bertukar menjadi keperangan.
2) Lepas tu, terus masukkan air (please be careful semasa masukkan air coz gula tadi akan meletup..kalau yang ade anak kecik tu ikat dulu jauh2..hihi)
3) Then kacau sehingga semua gula hancur dan masukkan ke dalam loyang. Ketepikan.

Proceed dengan membuat puding pulak yer..

4) Satukan gula dan telur dan kacau rata.
5) Then, masukkan susu cair dan vanilla dan whisk dengan menggunakan hand whisk(tak perlu whisk kan lama2 yer..kalau malas,nak masuk blender pon boleh)
6) Sekarang boleh di tuang ke dala loyang yang berisi gula hangus tadi (Untuk hasil yang cantik dan tak ketul2, boleh tapiskan semasa menuang adunan tadi ke dalam loyang.)

There are 2 choices here samada korang nak bakar atau kukus. Rasa die sama jer.Terpulang la yer..:)

7) Bagi yang nak bakar, make sure korang panaskan dahulu oven dalam 10 minit. Then bakar menggunakan kaedah 'steam bath' atau 'water bath' (masukkan loyang puding ke dalam satu loyang yang lebih besar dan tuangkan air panas ke dalam loyang besar tersebut kira2 separuh dari loyang puding..paham ke dak nih??). Bakar pada suhu 160-180 selama 40 minit.
8) Bagi yang nak kukus, kukuslah seperti biasa selama 30-45 minit.

Cara untuk melihat samada puding sudah masak ke belum sama seperti menguji kek yer..just guna lidi atau garfu dan cucukkan pada puding. Kalau takde terlekat pada lidi atau lidi tu keluar licin, dah masak la tu yer..

Bila dah siap bakar/kukus, keluarkan loyang dari pengukus atau oven dan biarkan sehingga puding sejuk.

Then balikkan ke atas pinggan laju2 (hihi) dan bolehlah masukkan ke dalam fridge untuk menyejukkan puding tersebut untuk lebih nikmatnya...nyum2!!

Resepi seterusnya next entry lah..nak mandikan anak jap..haha

Wassalam :)

Thursday, December 1, 2011

It's December!

Assalamualaikum!

Finally it's December!our month of celebration..actually this coming 4th Dec is my hubby's birthday and ten days later, 14th Dec is mine..actually i am planning something on his birthday..something like candle light dinner (CLD ngan anak2 boleh?)haha so last week duk busy2 la mencari menu untuk dimasak kan..so dah ade la dalam kepala menu for appetizer,main dish,dessert and birthday cake!drinks pon dah plan tau..(semangat tak hengat)but unfortunately after checked the calendar yesterday, his birthday is on weekend (Sunday) which he will be at home the whole day..so no more suprise lor..and last nite her niece asked us wether we are free this weekend..they plan to go mandi manda at Lost World of Tambun..emmm lagila hancus berderai harapan ku nak buat seperais...

So for now im totally blank..nak celebrate ke tak nak.....


Oklar kite lupe dulu pasai celebration,suprise nih..now its about Ammar..After 2 weeks of fever,1 month of swollen gums and excessive drool, finally the firts teeth came out yesterday..YEY!so Ammar his first teeth now and he can geget me anytime..am i sound happy here? (ok weird!)

the cheeky face!

never get tired lof smiling..that's my boy!

Oklar..that's the update for now..take care people!

Tuesday, November 22, 2011

Mashed sweet potato for baby

Assalamualaikum...

First of all, sekalung tahniah buat pasukan Harimau Malaya kerana berjaya mengharumkan nama Malaysia...memang berdebarkan betol game malam tadi tu kan..yerlah pada minit ke 6 Indonesia dah skor..aduhh..nasib baiklah ianya tak menggugat semangat pasukan kite..apepon syabas sebab mereka main dengan bersungguh2...:)

Macam you all jugak, malam tadi kite pon turut bersemangat tengok bola dengan husband and anak2..anak2 pon turut dikerah tido lewat sekali..haha kejam sungguh kan..kite ni takdela fanatik sangat bab2 bola ni tapi semalam tibe2 semangat pulak nak nonton..mungkin sbb terpengaruh dengan status kawan2 kat fb kot..hehe Ammar dah siap panjat2 tangga tau sebab dah ngantuk sangat..he knew its bed time already and everybody shud go upstairs and sleep..hehe jenuh kite nak mengejor die..terganggu konsentrasi ibu tau..

bersedia nak panjat..

cepat2..sebelum ibu nampak..

oppss..kantoi pulaks..posing la japs..hehe

Menurut apa yang kite baca tadi, 2 orang penyokong fanatik Indonesia maut dalam kesesakan dalam Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta semalam..itulah kan..malang tak berbau..takziah buat keluarga mangsa..


Ok berbalik pada topik pada harini..cewass...kite buat mashed sweet potato for my little muchkin ni..sebelum ni kite kasi Heinz tapi die tak suke sangat..then kite bertukar pada Nestum..after a while kite nampak die macam kurang berselera..sebabnye Ammar ni die cepat bosan dengan ape yang die makan..so kite kena variasikan menu die..sebenarnye takdela masalah sangat dengan pemilihan makanan die..tak choosy sangat on food tapi jangan masam or berketul jer..kalau nak kasi ape2 makanan kat die wajib blend kasi halus atau mashed sehancur2nya..kalau ade jugak berketul muntah balik ler jawabnyer..hihi


Actually it is super easy to make this puree..same as you make those mashed potato kan..kalau fruits such as apple its better for u to just steam before u mashed it up..ok2, caranya, just ambil seketui sweet potato or ubi keledek oren..cucikan dan kupas kulitnya..then cut into small pieces so that senang kite nak mashed kan nanti...then rebus..kuantiti air tu agak2la yer..bile die dah empuk,toskan dan terus lenyekkan..kalau anak you all jenis yang tak suke mknn yang agak likat just tambahkan sedikit air masak/air suam..then ready to be served to your little one..nyum2!

Memandangkan banyak pulak ubi keledek kite beli tu kan..so kite pon rebus semua sekali and buatkan mek comel or orang kelate panggil cek mek molek..bahan2nyer just ubi keledek yang dilecek, tepung gandum dan telur..dan jugak sedikit gula sebagai inti..then goreng..confirm Ana suke ni..:)

Tapi kesian pulak kat Ammar takde minum petang so kite ambil sikit adunan tadi, bulat2kan macam donut tu tapi versi kecikla then bakar sekejap dalm oven..so here's the snack for my mr.bam bam..hahaha

cedapnyer ibu..nyum2...


Monday, November 21, 2011

20112011

Assalamualaikum wbt..

Tarikh semalam memang cantik kan dan ramai yang mengabadikan tarikh tersebut melalui perkahwinan..BFF kite pon kawen gak semalam kat Kuala Lipis..




Tahniah dan Selamat Pengantin Baru buat Along dan Shafiq..semoga kekal sehingga ke akhir hayat dan semoga dapat menempuhi cabaran hidup berumah tangga dengan penuh kesabaran..Aminn~~


STRESSED is DESSERTS

Assalamualaikum wbt

Okay..dah takmo stress2 yer..kite dah luahkan ape yang patot diluahkan..di tempat yang sepatotnyer la yer..kalau dah faham Alhamdulillah..kalau still buat-buat tak faham tak taula ape nak dikata..hehe

Kite ni kalau tengah stress jer mesti mulut ni rase nak makan something chocolatey...haish..same jer dari dulu sampai sekarang especially kalau time2 ehem2 tiap2 bulan tu kan..huhu


So untuk mengubat diri sendiri kite pon godek2 la resepi kat blog kawan-kawan mencari resepi yang paling simple and i found this from blog Kak Hasue the great..hehe


Resepi ni memang simple amat..tak payah bakar atau kukus..jer kacau2 je then masuk loyang then masuk peti ais..memang kena la ngan 'angin' kite yang tak berapa baik waktu tu kan..haha


Anak dara kite pon suke kek ni yer..kek apela ni yer...haha kek batik jerla..yang pakai biskut marie tu..kebetulan biskut marie belambak pulak kat rumah ni so kite buat jerla..

So ini resepinya yer..kalau nak tengok yang ori sile berkunjung ke blog Kak Hasue..tq Kak Hasue for the nice recipe :)'


RESEPI KEK BATIK COKLAT

Source :HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

* 200gm milo >boleh jer kalau nak lebihkan sedikit
* 250gm marjerin
* 2-3 sudu besar serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis atau 2/3 tin sederhana krimer pekat manis
* Biskut meri secukupnya

Cara-cara
  1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya) Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  2. Setelah cair masukkan susu,kacau menggunakan handwhisk..masukkan milo dan koko sedikit demi sedikit dan kacau lagi sehingga sebati
  3. Gaul atau kacau lagi tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
  4. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan
  5. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  6. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
  7. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...

Wednesday, November 16, 2011

Not so stress entry nope

Assalamualaikum wbt


Beberapa hari ni banyak betol mengalirkan air mata..tapi tak tau ape sebab musababnye yang sebenar..membazir betol..mungkin kerana hormonkah?atau letihkah?

Ermm mungkin just stress ngan anak2 kot..shud i?mmg la tak patotkan?tapi kadang-kadang bile beban tak tertanggung di bahu crying is the best way to get rid of it..dengan menangis separuh stress kite akan hilang and hati kite akan rase sedikit lapang..

Memang kite tak nafikan seharian melayan kerenah anak2 yg masih kecil, minda dan badan kite akan jadi letih(bukan keje kat opis jer letih ye..)..ditambah lagi dengan kerja masak-memasak dan kerja rumah yang tak berkesudahan kepenatannye hanya Allah yang tau..

Bile dah siap memasak dan hidangkan lauk pauk di atas meja, terasa lega bile si suami makan dengan penuh selera sehingga bertambah2..dalam hati berbunga riang..walaupun kite tau masakan kite takde la sesedap mane..

Bukan kata-kata pujian 'sedap sayang masak hari ni' yang seorang isteri harapkan..TAPI
bukan jugak kata-kata 'TAK SEDAP' yer walaupun ko dah habiskan 2 pinggan nasik jap tadi kan..bunga2 riang tadi terus jadi bunga taik ayam tau..perkataan tersebut bukan sahaja mengguris tapi ia membuatkan kite terimbas kembali satu-persatu setiap kesusahan waktu nak masak tadi..


Kite akan teringat balik macamane kite basuh beras n masak dengan sebelah tangan sambil mendukung Ammar, macamane kite kehulu kehilir dari depan ke dapur sbb Ammar tido tak ralit dalam buai, macamane kite kene bersihkan air yg ana tumpahkan few times a day, macamane kite kene bersihkan muntah Ammar sebab termakan kertas2 yang disepahkan oleh Ana, macamane kite kene kemas balik toys budak2 ni,vacuming,mopping beratus kali sehari...dan banyakkkk lagi...

Bukan nak ngungkit yer..tapi kalau tak boleh nak beri kata2 penghargaan, kata2 yg tak sedap di dengar telinga sangat tak perlu okay!


OKAY, THAT'S ALL..FOR NOW I'M STRESS!!

p/s : kite nak abiskan jugak entry ni walopun due2 duk atas riba mase kite taip ni..

Tuesday, November 15, 2011

Resepi Sup Tulang Aidiladha

Assalamualaikum wbt.

Sup tulang menu semalam..sup tulang or ape jenis sup pon mmg favourite kite..so alang2 tulang lembu qurban aritu masih ade lagi so kite buat la sup..resepi ni versi sendiri yer..


RESEPI SUP TULANG

1kg tulang lembu
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai
1 sup bunjut
1 kiub pati ayam
1/2 batang carrot
1 batang saderi
4 biji ubi kentang (potong 4)
Rempah 4 sekawan
Garam dan gula

Bawang goreng, daun sup,cili padi, perahan limau nipis

CARA-CARANYA

1) Rebus tulang lembu terlebih dahulu sehingga tulang lembut..haha takdelah..rebus sehingga dagingnya lembut..boleh letak sup bunjut sekali terus yer..

2) Setelah itu, tumiskan rempah 4 sekawan, bawang besar hiris, bawang putih hiris, halia hiris dan lengkuas yang dititik

3) Setelah garing campakkan dalam rebusan tulang-temulang tadi

4) Then bolehlah masukkan serai yang dititik, kiub pati ayam,potato, carrot dan saderi.

5) Lepas tu, bolehlah perasakan dengan garam dan gula

6) Hiaskan dengan bawang goreng, cilipadi,daun sup dan perahkan juga sedikit limau nipis

7) Hidangkan dengan nasi putih..kalau ade sambal kicap lagi terangkat :)

Sunday, November 13, 2011

Birthday party last weekend

Assalamualaikum..

Sejak balik dari kampung ni mood nak masak cam menghilang entah ke mane...aduhai..manela die pegi ni yer...kite duk sibuk menguruskan kain baju jer yang bertimbun-timbun..rasenyer dahhampir seminggu dah ni tak masak yang heavy2..takat breakfast tu ok lagi la...daging2 Qorban pemberian bunda and sedara mare pon belum terusik lagi..elok jer duk dalam peti ais tu..sampai jer rumah aritu terus campak masuk fridge..

Walaupun mood nak masak belum mari kate orang tapi kite tetap menjengah resepi2 kat blog2kawan2..mane tau ade resepi best untuk kite kerjakan daging kite tu...tapi harini rezekimelimpah ruah pulak..satay dinner semalam ade lagi..so bawak ke breakfast arini..itupun adelagi lebih...then tengahari nye husband kite bawak balik pulak grilled lamb,mushroom chicken, chicken egg rolled dan choc cream puff...rezeki2....so cuti lagila dapur kite hari ni nmpknye...

Btw smlm kite terima jemputan birthday party dari senior waktu kat upm dulu, Kak Nani...rumahnye kat Sunway kayangan tu..dekat jer..jalan kaki pon sampai..ewah..cuba nak??

So lebih kurang 4pm camtu kite sampai kat umah die..bajet nak pegi pukul 3pm tapi Ammar boleh bantai tido pulak ngam2 pukul 3..paham2 jer la kan bile ade budak2 ni kan..tapi sempat jugak nengok birthday girl nyanyi birthday song and potong kek..tapi sayangnye kite lupe nak ambil gambar..sekeping pon tadak..takpela..dear Medina..happy birthday dan semoga menjadi anak yang solehah..:)

Lepas mengenyangkan perut, kami berkire2 nak balik ke tak...dah alang2 anak2 pakai lawa2,mak die pon..kiki..kite pon ajakler hubby ke SACC Mall..ramai pulak manusia semalam..rupenye ade ujibakat Raja Lawak..sempat ler kite tengok Jep Sepah,Sheila Rusli,Sathiya and David Teo dari jauh..dari jauh yer..ramai jugak beratur nak bergambar ngan dorang..tak kose tau..kite kan pemalu..hihi

That's all..sila la layan gambar2 kami kat SACC Mall ni yer.. :)

Ana and her DIGI mascot

Ammar yang senantiase riang..:)

Tumpang posing kat sofa Macy jap eh..heheh

Tengokla tu..nganga jer..hihi

Ujibakat Raja Lawak 3 at SACC Mall

hosted by Jep Sepah


Sekian sahaja,wassalam..:)

p/s : ibu berdukacita sbb tak dapat masuk meronda dalam KK Home Dec :(