Wednesday, November 10, 2010

surah amalan ibu mengandung

Salam semua,

malam tadi agak keboringan sebab ana tido awal and my hubby balik lewat..so duk belek-belek buku-buku and majalah about pregnancy..mentang2 dah preggy anak ke-2 dah masuk 6 bulan preggy baru nak belek buku2 ni sume ek..bajet expert..ekekeke

so dalam duk belek2 tu ternmpk la satu list surah2 pilihan tuk diamalkan ibu mengandung..mmg bagus tuk diamalkan...macam2 khasiat dan kelebihan tau kalu kite amal setiap hari...

orang kate mase preggy ni la nak bentuk peribadi dan akhlak anak2, so the best amalan is si ibu tu eloklah khatam Quran 30 juzuk sepanjang kehamilan..yg ni mmg sy praktikkan waktu preggy kat ana dulu..Alhamdulillah..dan InsyaAllah akan diteruskan tuk adik2 ana pulak..:)

merapu sudah....

so this is the list ya..moge mommies sume dapat manfaat darinya....


1) Surah Al-Faatihah = untuk menenangkan hati dan kuat daya ingatan
2) Surah Maryam = bagi memudahkan ibu bersalin dan memperoleh anak yg taat dan soleh
3) Surah Luqman = bagi memperoleh anak yg cerdik akal dan jiwa
4) Surah Yusuf = bagi memperoleh anak yang cantik rupa dan akhlak
5) Surah Hujurat = untuk memperbanyakkan susu ibu dan untuk anak berhati-hati kelak
6) Surah Yaasin = untuk ketenangan hati dan anak tidak mudah terpengaruh dengan bisikan syaitan dan maksiat
7) Surah Taubah = untuk membersihkan jiwa dan terpelihara dari maksiat
8) Surah an-Nahl = untuk melahirkan anak yang berdisiplin.


renung2kan dan selamat beramal.............:)

2 comments:

  1. salam mama zihan..
    singgah balik...comell nyer khadeeja..
    name pun sedap je..

    org dulu time preggy ske bce surah maryam n yusuf..

    ReplyDelete
  2. yup..kite pon...org ckp bace surah Maryam senang bersalin...Alhamdulillah..mmg dipermudahkan.....btw salam kenal Ayuraza....:)

    ReplyDelete