Monday, November 1, 2010

resepi gulai tempoyak pucuk ubi kayu

Salam,

haa..arini nak share gulai tempoyak ubi kayu...first time buat nih!
ikot resepi Chef Wan from Best Wan..every week mmg tak ley miss rncgn ni..suke sgt mskn2 yg beliau masak..macam simple sangat!dah banyak yg sy try...ade yg menjadi,ade yg kureng..yg kureng sbb sendirik tak pandai la kan...hehe

so ni first time nak share kat sini..kalo slame ni duk mkn kat luar jer, skrg ni dah boleh wat sendiri kan....lagi terjamin kebersihannye kan...yummy!!

RESEPI GULAI TEMPOYAK PUCUK UBI KAYU~

1 biji/ kotak santan
udang kering (tumbuk kasar)
ikan bilis (tumbuk kasar)
2 inci kunyit hidup
3 btg lada hijau
2 cili api (ikot suke..kalo nak pedas boleh tmbh)
3 btg serai (racik halus)
seikat pucuk ubi kayu (rampaikan)
2@3 helai daun kunyit (rampaikan)
4 sb tempoyak
garam dan gula

CARA-CARANYER~

Masakkan santan + udang kering + ikan bilis dalam periuk
Blend lada hijau + cili api + kunyit hidup
Masukkan bhn yg dikisar tadi dlm santan tadi dan kacau
Masukkan pula serai dan tempoyak
Bila dah mendidih, bolehlah masukkan pucuk ubi kayu dan daun kunyit..
Jangan lupe garam dan gula yer..

Taraaa..dah siap!senang kan!





Cubelah yer...:)




2 comments:

  1. sedap lah..
    tapi susah la nak cari pucuk ubi ni..
    nak kena pi pasar baru ada..

    ReplyDelete
  2. dianna : yup..sy kat shah alam ni ari ahad jerla p pasar..kat depan stadium tu..kat situ mcm2 ada...btw slamat berkenalan..:)

    ReplyDelete