Saturday, November 27, 2010

ceritera raya

Salam peeps...sehat kah?so wats ur school holiday plan?and also camane Aidiladha aritu?brape ekor lembu korang dpt kejar...?hehe :)

Last 2 weeks, sy balik kg jugak, even tho first raya we all braye kat Bangi...tapi on pagi 2nd raye we all cabut balik ganung kite lar..oleh kerane my hubby x dpt cuti a day before raye so sy pon drive to Bangi with Ana pepagi sebelum raye...and we started to cook juadah for pagi raye...sy ni pembantu chef yg tak bertauliah jer...the top chef of course lar my mom in law...:)

The menu for pagi raye ialah Nasi beriani, Kerutup daging, Dalca campur, and Kuzi ayam...sambil2 masak, sambil2 blajar, sambil2 curik resepi dak?hehehe...eh mane ade curi2..kite dah mintak izin dah...and dlm proses masak memasak tu banyak la soalan yang tak brape nak cerdik kluar dari mulutku ini...

contohnyer...

"Mami...carrot ni nok potong lagu mano?"

(almaklumla..my in law in precise sket pasal potong memotong ni...risau jugakler kalau tersalah potong..bukan takat carrot..kcg pnjg,timun,terung,bawang,halia..sume aku tanyer nak potong camanee..ayya!mcm tak penah msk lak kan...)

contoh lain...

"Mami...awah (rempah) ni nok tumis sapa bilo?"
(nasib Mami aku tak jawab tumis lar sapa bilo2 pon zihe....hehe (die panggil aku zihe instead of zihan..name manje gitu...hihihi)

and paling bangang aku rase ialah..

"Mami...gulai ni nok kene kuca ke lok jer?"

(transalation : Gulai ni nak kene kacau ke biarkan saje....ekeke...tak relevan punyer soklan...ko pk lar sendiri zihan...kalo dah lenguh lengan duk ngacau jer tu cakap jerla.....hahaha)

Sekali saye masak dengan in law saye ni mmg rase jahil sangat bab2 dapur ni...banyak mende yg tak tau and banyak prkare baru sy blajar..so its good to help out your in law...not only during perayaan..but also hari2 biase...sure dorang tak kedekut nak share ilmu dorang tu...lagi banyak korang tanye, lagi excited dorang nak cite...betol!!!trylar kalo tak caye...hihi

jom layan picture of the juadah and org yg tolong memasak snapped by my hubby..:)


Mak buyong di pagi raya..


siap rambu2 u....hihi


Ana khadeeja and the cousins


Ana khadeeja and ibu..


My cute and notti and comot girl...


Ameer pose with lembu yang tengah berdebar2 bakal kene korban...hikhik


So, this is it!
Dalca campur+Kuzi ayam+Acar timun = Heaven!


Kerutup daging..yummeh!










No comments:

Post a Comment