Tuesday, November 30, 2010

yummy!!!!!!

Oh dear!look at these..........very the tempting kan!!looks soo yummy kan!!naseb baik bukan bulan pose..kalo tak....hehehe

okay!sekarang dah ade idea untuk my hubby's birthday nanti....:)










btw, credit to 4 Cakes in A Cup..
kalo korang berniat nak order boleh click their website k..

Baby checklist

Ahaaa...arini saya dah 7 month and 10 days pregnant..even dah anak ke-2 tetap excited nak shopping lagi..mentang2la doctor ckp dis time boy kan....hehehe

Last week, we went 2 Mothercare...ade great SALE u..so terbeli one set baby suit untuk newborn baby..all blue okay..hehehe

And last week jugak, we bought a new stroller for our coming baby....since our Mia Moda stroller takde carrier and not suitable for new born baby, so we tried to find 1s et stroller that came along with the carrier...at first, wanna go for Quinny Zapp..tapi few frens complained about the Quinny stroller they bought..so we surveyed for another stylish, lightweight, zippy and compact stroller and we found THIS!!!

Nanti kite cite in detail psl Cybex Callisto stroller ni k...

Actually, arini nak share checklist brg2 untuk your coming new born and checklist tuk barang2 yg nak dibawak ke hospital...dah tersasar tajuk la pulak aku nih....ini AMAT penting okay...kalau tertinggal mmg akan menyusahkan diri sendiri..so check them out!


BABY CHECKLIST

THINGS YOU DEFINITELY NEED

  • Cot (plus mattress, sheets and blankets)
  • Car seats (its worth to spend money on this,SAFETY FIRST ok!)
  • Pram buggy or travel system
  • 6 sleepsuits/ long sleeved suits (kalo gender not confirmed yet,better choose white)
  • 6 vests/ short sleeved suits
  • Hat, mittens and bootees
  • Changing mat
  • Nappies (beli yg murah2 jer..baby ni kerap kene tukar lampin)
  • Feeding equipment or expressed milk
  • Nursing bra and breast pads (wajib ok!espcly tuk u all yg banyak susu..hehe)
  • Loads of bibs
  • Loads of towels/ flannels/ muslin squares (for bathing and dribbles!)
  • Loads of kitchen roll and cotton wool pads
  • Brush and comb
  • Baby bath and shampoo

THINGS THAT ARE HANDY, BUT ESSENTIAL

  • Moses basket/ crib (plus mattress, sheets and blankets)
  • Baby box or bag
  • Sling
  • Bouncy chair
  • Baby monitor
  • Changing bag
  • Steam sterilizer
  • Breast pump (i use Medela electrical pump)
  • Baby lotion
  • Baby wipes (Anakku brand recommended)
  • Bath thermometer
  • Nail scissor
  • Nappy wrapper

HOSPITAL CHECKLIST


FOR MOMMY
  • Front-opening nighties, going home outfit and slippers
  • Nursing bras, breast pads
  • Maternity, or super-absorbent sanitary pads and paper knickers
  • Toiletries, towels
  • Money and camera

FOR BABY
  • Nappies
  • Baby toiletries and cotton wool
  • Baby clothes
  • Shawl or cot blanket, hat & mittens if it’s cold
  • Car seat
  • Clothes and a coat if it’s cold

FOR HUBBY
  • Water spray to cool down and refresh the mum-to-be while she’s in labour
  • Comfortable shoes – you might be pacing the corridors!
  • A change of clothes, toothbrush and deodorant
  • Watch with a second hand to time contractions
  • Digital camera or camcorder (check with hospital first)
  • Address book, plus mobile phone or coins/ phone card
  • Snacks and drinks

Sunday, November 28, 2010

night at KLCC~

Lame betol saye tak menyinggah ke KLCC...adeh..sampaikan pegi last Saturday boleh sesat bagai...actually KLCC is not one the favourite tempat untuk saye menyopping..yerlah...brg2 die sume perggghhhh....boleh pokai ok!!

Tapi takat jalan-jalan then menikmati pemandangan indah kat luar KLCC tuh oklar ek..ana pon excited u..tengok air memancut2...hihihi

Layan pic la ek....:)




*
*
*
*
ok!3 pics jer....good nite!

Saturday, November 27, 2010

ceritera raya

Salam peeps...sehat kah?so wats ur school holiday plan?and also camane Aidiladha aritu?brape ekor lembu korang dpt kejar...?hehe :)

Last 2 weeks, sy balik kg jugak, even tho first raya we all braye kat Bangi...tapi on pagi 2nd raye we all cabut balik ganung kite lar..oleh kerane my hubby x dpt cuti a day before raye so sy pon drive to Bangi with Ana pepagi sebelum raye...and we started to cook juadah for pagi raye...sy ni pembantu chef yg tak bertauliah jer...the top chef of course lar my mom in law...:)

The menu for pagi raye ialah Nasi beriani, Kerutup daging, Dalca campur, and Kuzi ayam...sambil2 masak, sambil2 blajar, sambil2 curik resepi dak?hehehe...eh mane ade curi2..kite dah mintak izin dah...and dlm proses masak memasak tu banyak la soalan yang tak brape nak cerdik kluar dari mulutku ini...

contohnyer...

"Mami...carrot ni nok potong lagu mano?"

(almaklumla..my in law in precise sket pasal potong memotong ni...risau jugakler kalau tersalah potong..bukan takat carrot..kcg pnjg,timun,terung,bawang,halia..sume aku tanyer nak potong camanee..ayya!mcm tak penah msk lak kan...)

contoh lain...

"Mami...awah (rempah) ni nok tumis sapa bilo?"
(nasib Mami aku tak jawab tumis lar sapa bilo2 pon zihe....hehe (die panggil aku zihe instead of zihan..name manje gitu...hihihi)

and paling bangang aku rase ialah..

"Mami...gulai ni nok kene kuca ke lok jer?"

(transalation : Gulai ni nak kene kacau ke biarkan saje....ekeke...tak relevan punyer soklan...ko pk lar sendiri zihan...kalo dah lenguh lengan duk ngacau jer tu cakap jerla.....hahaha)

Sekali saye masak dengan in law saye ni mmg rase jahil sangat bab2 dapur ni...banyak mende yg tak tau and banyak prkare baru sy blajar..so its good to help out your in law...not only during perayaan..but also hari2 biase...sure dorang tak kedekut nak share ilmu dorang tu...lagi banyak korang tanye, lagi excited dorang nak cite...betol!!!trylar kalo tak caye...hihi

jom layan picture of the juadah and org yg tolong memasak snapped by my hubby..:)


Mak buyong di pagi raya..


siap rambu2 u....hihi


Ana khadeeja and the cousins


Ana khadeeja and ibu..


My cute and notti and comot girl...


Ameer pose with lembu yang tengah berdebar2 bakal kene korban...hikhik


So, this is it!
Dalca campur+Kuzi ayam+Acar timun = Heaven!


Kerutup daging..yummeh!










Wednesday, November 10, 2010

surah amalan ibu mengandung

Salam semua,

malam tadi agak keboringan sebab ana tido awal and my hubby balik lewat..so duk belek-belek buku-buku and majalah about pregnancy..mentang2 dah preggy anak ke-2 dah masuk 6 bulan preggy baru nak belek buku2 ni sume ek..bajet expert..ekekeke

so dalam duk belek2 tu ternmpk la satu list surah2 pilihan tuk diamalkan ibu mengandung..mmg bagus tuk diamalkan...macam2 khasiat dan kelebihan tau kalu kite amal setiap hari...

orang kate mase preggy ni la nak bentuk peribadi dan akhlak anak2, so the best amalan is si ibu tu eloklah khatam Quran 30 juzuk sepanjang kehamilan..yg ni mmg sy praktikkan waktu preggy kat ana dulu..Alhamdulillah..dan InsyaAllah akan diteruskan tuk adik2 ana pulak..:)

merapu sudah....

so this is the list ya..moge mommies sume dapat manfaat darinya....


1) Surah Al-Faatihah = untuk menenangkan hati dan kuat daya ingatan
2) Surah Maryam = bagi memudahkan ibu bersalin dan memperoleh anak yg taat dan soleh
3) Surah Luqman = bagi memperoleh anak yg cerdik akal dan jiwa
4) Surah Yusuf = bagi memperoleh anak yang cantik rupa dan akhlak
5) Surah Hujurat = untuk memperbanyakkan susu ibu dan untuk anak berhati-hati kelak
6) Surah Yaasin = untuk ketenangan hati dan anak tidak mudah terpengaruh dengan bisikan syaitan dan maksiat
7) Surah Taubah = untuk membersihkan jiwa dan terpelihara dari maksiat
8) Surah an-Nahl = untuk melahirkan anak yang berdisiplin.


renung2kan dan selamat beramal.............:)

Monday, November 8, 2010

saya sayang lelaki itu.....

post yang sedikit emo.......sile jgn bace!


saya sayang lelaki itu..walaupun saya selalu menyakiti die..(kadang-kadang la..)
saya sayang lelaki itu..walaupun saya selalu menyusahkan die..(yang ini selalu sangat!)
saya sayang lelaki itu ..walaupun saya selalu mendesak die..(ermmm...)
saya sayang lelaki itu..walaupun saya selalu x dengar cakap die..
saya sayang lelaki itu..walaupun saya selalu buat die marah (tapi die tak penah tunjuk die marah ok!)
saya sayang lelaki itu walaupun tak penah buat surprise party tuk birthday die..(birthday present pon susah..teruk kan!!)
saya sayang lelaki itu..walaupun kekadang saya malu nak ucap...
saya sayang lelaki itu..walaupun kekadang susah nak fahami hati die (tapi still cube kay)
saya sayang lelaki itu..walaupun saya tak cakap kat die i love u tiap2 hari...
saya sayang lelaki itu..walaupun saya mungkin tak boleh jadi perfect untuk die..
saya sayang lelaki itu..walaupun saya tak pandai masak makanan kegemaran die a.k.a nasik kerabu(oh!i admit mmg saya tak pandai!)
saya sayang lelaki itu..walaupun kadang2 die kene iron baju keje die sendiri..(sorry b..)
saya sayang lelaki itu..walaupun saya selalu ajak die p jalan walaupun saya tau die penat...(my bad!)

akhir sekali..


saya sayang lelaki itu..walaupun saya mungkin bukan isteri yang sempurna untuknya...
saya sayang lelaki itu..walaupun saya mungkin bukan ibu yang terbaik untuk zuriatnya..
saya sayang lelaki itu..walaupun saya mungkin bukan menantu yang soleh untuk ibunya...

tapi...


saya sayang lelaki itu seadanya....kerana dielah yang terbaik untuk saya..yang memahami saya..yang sabar dengan kerenah saya...yang sangat pandai mengambil hati saya...yang sangat mengambil berat akan saya...dan anak2 saya....


dan dialah....


suami saya....


I LOVE YOU DUNIA AKHIRAT, B!!!
MOGA JODOH KITA KEKAL KE AKHIR HAYAT..

AMIN....

Thursday, November 4, 2010

mom in law warded~

Salam,

malam tadi dapat berita yang my mom-in-law warded due to dengue fever kat Kajang Poliklinik Specialist..hubby pon bergegas ke bangi around 10pm camtu..pukul 3 pagi baru sampai rumah balik...cian hubby..tapi takpelar kan demi bonda tercinta..dah tanggungjawab anak laki tak gitu?

setakat semalam tadi blood pressure dah turun..doc dah masukkan air..Alhamdulillah..

oklah..tu jer nak cakap..maybe tghari nnt kitorang pg jenguk...hope she will get well soon..

bye!

Tuesday, November 2, 2010

visiting baby medina

Salam..

sudah lame saya ngan kak umie plan nak pegi melawat baby medina ni tapi asyik tertangguh2 jer..arini baru berkesempatan..pepagi lagi g pick up kak umie ngan myra..:)



bergambar ngan baby baru...mentang2 kat dlm baby peyut auntie ni boy, baby medina diam jer duk ngan auntie ek...bagos2!siap boleh beyak 2 kali tau...hahaha..


myra dah cranky-mranky..ana cam tengok pelik kat myra..baby medina lak maintain sopan sajer..huhu


oh!3 girls!!
sape nak cop??



Monday, November 1, 2010

resepi gulai tempoyak pucuk ubi kayu

Salam,

haa..arini nak share gulai tempoyak ubi kayu...first time buat nih!
ikot resepi Chef Wan from Best Wan..every week mmg tak ley miss rncgn ni..suke sgt mskn2 yg beliau masak..macam simple sangat!dah banyak yg sy try...ade yg menjadi,ade yg kureng..yg kureng sbb sendirik tak pandai la kan...hehe

so ni first time nak share kat sini..kalo slame ni duk mkn kat luar jer, skrg ni dah boleh wat sendiri kan....lagi terjamin kebersihannye kan...yummy!!

RESEPI GULAI TEMPOYAK PUCUK UBI KAYU~

1 biji/ kotak santan
udang kering (tumbuk kasar)
ikan bilis (tumbuk kasar)
2 inci kunyit hidup
3 btg lada hijau
2 cili api (ikot suke..kalo nak pedas boleh tmbh)
3 btg serai (racik halus)
seikat pucuk ubi kayu (rampaikan)
2@3 helai daun kunyit (rampaikan)
4 sb tempoyak
garam dan gula

CARA-CARANYER~

Masakkan santan + udang kering + ikan bilis dalam periuk
Blend lada hijau + cili api + kunyit hidup
Masukkan bhn yg dikisar tadi dlm santan tadi dan kacau
Masukkan pula serai dan tempoyak
Bila dah mendidih, bolehlah masukkan pucuk ubi kayu dan daun kunyit..
Jangan lupe garam dan gula yer..

Taraaa..dah siap!senang kan!





Cubelah yer...:)