Monday, December 13, 2010

KLCC lagik!

Sabtu lepas kami pergi menyesakkan keadaan di KLCC....huhu tak tersangke dek akalku KLCC akan menjadi sesesak itu...dah sampai sane baru la terfikir..larr...budak2 dah abes SPM..patotler banyak benor bas lawatan beratur kat luar tadi...plus school holiday lagi,plus SALE lagi,plus ade pameran digital apekemende ntah lagi,plus golongan2 manusia yg mmg takde keje dan datang semata-mata ingin menambahkan bilangan pengunjung lagi...kamila tuh...hehe..memang menyesal!nak shopping pon takde mood hokay!

Last-last we all end up melepak kat Taman KLCC..memang tujuan asalnyer nak bawak Ana main kat situ tapi sengajela pegi awal siket dengan niat nak meronda seround due round dulu kan..cek2 kot ade yang berkenan di hati...tapi....hampes..:(

Tapi kan..tengok Ana excited main sampai muke merah padam terus terubat kehampaanku tadi...she's soo happy!tak duk diam..letih nak mengejo ok..korang taula kan Taman KLCC die punyer keluasan camane...mak die ni pulak duk lari sane ari sini mengejor sampai lupe diri tu pregnant..hhihi

ok..sila bagi laluan..kami nak posing...:)



sempat gak tangkap budak ni nak bergambar!


thanx ayah sudi bawak Ana playground..hehe


muke keletihan anak En.Wan


ok!tak yah cakap!saye tau saye bulat!


nak tejun tak nak tejun ni ek...


muke pelik sbb rocking sea horse ni tak gerak...ape..ingat ni yg masok syiling 5osen tu ke...


yang ni feveret!sampai tak nak keluar..tensi jer mak2 budak yg duk nunggu kat situ..ade aku kesah...carikla yg lain..kejam kan kan....muahahaha..
Align Center Align Right Justify Full
Numbered List Bulleted List Blockquote
Check Spelling
Add Image
Add Video

emm..nak main ape lagi ni yer...


Ana dah letih la yah...jom la balik...
(nilah die...ade stroller pon bukan die yg duk dlm tu..die yg mengusung stroller tu..aduyai..)


bye-bye KLCC..lenkali Ana datang lagi yer...:)

Saturday, December 11, 2010

camane anda tidokan anak anda?



Salam guys...arini dah Saturday..hari yang ditunggu2..bukan ade ape2 yang special pon...sajela suke, bahagia,excited kalo weekend menjelma and encik hubby ade kat rumah....kalo tak mati kutu duk dalam umah ngan Ana jer....

Sekarang ni tgah gile2 SALE kan?bestnyer kalo ade duit manyak2 kan?boleh shopping sakan.....

Btw tetibe topik ni terlintas kat kepale otak ni hah...korang ade masalah tak nak tidokan anak korang?and camane care anak anda tido eh?dalam buaian kah?tido terlentang kah?tido meniarap kah?

Ni nak cerite pasai anak dare saye....dari kecik mmg kitorang tak ajar die tdo dalam buaian..katenyer Nenek and Nek ma die nanti kalo nak travel or jenjalan susah..tak pasal2 nak kene angkot buaian tu masok kereta..boleh??

So dari bacaan, banyak researchers mengatakan tido meniarap is the best way for baby to sleep...which baby yang tido meniarap kepale die akan cepat keras, tak mudah kembung perut, kalo muntah tak tertelan muntah tersebut and cepat merangkak..itu sudah bagos!!TAPI anak dare saye ni smpai skrg duk tdo macam tu jugak and yang bestnyer die nak jugak DUNLOPILLOW ayah die okay..SAMPAI SEKARANG!!

tak caye eh?ni contohnyer....



Naseb baik la ayah die punyer la penyabar...nak tido ngan ibu camni jangan harap la...kalo nak kene kick ngan baby dipersilekan..hehehe kalau nangis tengah malam pon inilah ubatnyer..tapi kesabaran hubbyku ade HAD nyer...kalau dah tak boleh dikawal lagi inilah jadiknyer yer puan-puan...




Hahahaha....kalau korang nak tahu kejadian ini terjadi last week pukul 2 pagi okay..entah ape punye hangin datang, bangun nangis tangah2 malam..so nilah akibatnyer yer...

So...duduk la awak dalam sinki yer..jangan sinki tu roboh sudah.......kang tak pasal2 ayah ngan ibu sekali kene mandi...


Ok..good nite!

Monday, December 6, 2010

tragedy 3rd december!

Saye sedeh sangat!sangat sangat sangat sangat okay!




nape??







ni hah......






'kekasih gelapku' di angkut orang.....!!!


Act'ly, I was accident on 3rd december 2010...and now i 'patah kaki' okay....dah tak leh nak g merewang memane..duk umah jerla yer...bosan amat!

Nak tau punca kejadian?(mcm soal siasat polis aritu la pulak)...sebabnyer saye duk sebuk melayan my dotter yg meragam...(tak ckpla sbb anak kan...nnt kang tak pasai2 tak leh claim insurans..heheh)..okay2, nak dijadikan cerite, kitorang nak p sumwhere..then of course la kalo nak soh die duk diam kene la kasi 'umpan'..kalo tak kasi makanan saye akan kasi die toys..sumtime my BB yg akan jadik mangse tuk die tgok muvi...(she will not just watch the videos but will delete them okay..kgkdg sume skali die akan delete) but last Friday die pegang PEN..i mintak die tak nak kasi balik so malas nak bertekak, i gave her a book...ok fine!hopefully die akan ralit drawing and duduk diam2 till we reach the destination...

But baru jer sampai simpang keluar dari taman kitorang, the pen dropped kat celah seat....adehlar! die dah start 'Nak Nak Nak' dah...i said ' Kejap yer...kat traffic light nnt ibu ambek...'yerlar bukan senang nak ambek kat celah seat tu ok..jari pon tak leh masok...kene gune chopstick tau...(kat dlm krete mmg dah standby chopstick siap2,just in case ape2 jatuh kat celah seat senang nak korek balik..haha)

Tapi kan... die still nak jugak and asyik ulang2 "Nak Nak Nak"...then dek kerane die tak nangis, sy biarkan jerla die..then tetibe die diam..so i guess die dah distracted ngan mende lain dah kot..so i keep on focusing kat depan...tetibe tengok kiri, die dah nak jatuh ke bawah nak amek pen tu sendiri...dah ler die punyer car seat tuh tinggi and the belt awal2 lagi die dah bukak...

So, i tried to pull her up tuk mengelakkan die jatuh menyembam kat handbreak tuh and lost focus on my driving then BAMMMM!! terlanggar divider jalan...!!!

AYARK!!

Tersangat panic and pelagi, i checked my dotter..Alhamdulillah she's okay..Tuhan masih sayangkan kami....but the car aka kekasih gelapku....both tyre depan belakang pecah...dalam hati nanti konfem2 kene berleter sbakul ngan hubby nih...tapi dah nak wat cemane kan...mende dah nak jadik...kite ni kemain lagi berhemah di jalan raye...hihihi


Tapi yang paling sedeh kan...we're actually on our way nak pick up the cake for hubby's bufday...so terpakse cancelkan last minute...petang tu, lepas jer urusan kat police station and workshop selesai, sy try ajak my hubby p dkt tmpt nak pick up cake tu...ckp kat die nak hantar brg customer..nasib baik die terperdaya and i got the cake!Thanx to Sherene from 4cakesinacup...korang nak tengok cake die boleh click link kat my previous entry...i ordered Butterscotch cake which is mmg Supper Yummy okay!

And this is the picture of pagi 4th dec after hubby potong cake..muke marah lagi tu sbnrnyer..tapi still manis kan..keh2!(fyi,due2 blom mandi lagi..hihihi)




So to my dear hubby...

Sorry amat for the "surprise" on your birthday eve...Hope u enjoy the cake and the gift...

Thanx for being the great husband and father ever..
You always have my utmost respect, admiration and love and I look forward to living out the rest of my life with you. Happy Birthday Sayang, I hope all your birthday wishes come true.. Love, Honey

Thursday, December 2, 2010

i'm sorry, baby.....


Pagi tadi pergi 7month pregnancy check-up dkt Klinik Dr.Zaini...seperti biase doctor ambil tekanan darah, berat and check baby's condition...Alhamdulillah..everything was ok..tapi doctor cakap muke saye pucat sgt..as well as tapak tgn and kaki...

So she asked me either i take the supplement (Obical and Pramilet) yang die kasi...GULP!

Oh dear doctor..memang saye amek ubat tu sume...tapi ade yang terskiplar..doctor soh makan tiap2 hari...tapi saye yang CULAS ini selalu luper lar...so, doctor advise i shud continue makan ubat tiap2 hari kalo tak nak cepat penat and kalau saya kesian kat baby dlm perut ni....patotlar sy cepat penat skrg....tak cukup bitamin rupenyer...hehehe dahler tak minum susu Anmum yang dibeli oleh encik hubby tu..ade lg terperuk kat dapur tu hah...mmg tak suke susu lar skrg........bolehlar takat telan skali skale tapi kalo tiap2 hari....mau muntah susu aku...tapi yang peliknyer time preggy kat Ana dulu elok jer duk minum susu tu tiap2 hari...pelik kan...

Akan tetapi..oleh kerana dah guilty sgt2 kat baby and diri sendiri, sy dengan ini berjanji (cewah!) akan makan supplement tu tiap2 hari okay..kene mintak tolong hubby remindkan ni....

okay!tu jer...:)

Tuesday, November 30, 2010

yummy!!!!!!

Oh dear!look at these..........very the tempting kan!!looks soo yummy kan!!naseb baik bukan bulan pose..kalo tak....hehehe

okay!sekarang dah ade idea untuk my hubby's birthday nanti....:)










btw, credit to 4 Cakes in A Cup..
kalo korang berniat nak order boleh click their website k..

Baby checklist

Ahaaa...arini saya dah 7 month and 10 days pregnant..even dah anak ke-2 tetap excited nak shopping lagi..mentang2la doctor ckp dis time boy kan....hehehe

Last week, we went 2 Mothercare...ade great SALE u..so terbeli one set baby suit untuk newborn baby..all blue okay..hehehe

And last week jugak, we bought a new stroller for our coming baby....since our Mia Moda stroller takde carrier and not suitable for new born baby, so we tried to find 1s et stroller that came along with the carrier...at first, wanna go for Quinny Zapp..tapi few frens complained about the Quinny stroller they bought..so we surveyed for another stylish, lightweight, zippy and compact stroller and we found THIS!!!

Nanti kite cite in detail psl Cybex Callisto stroller ni k...

Actually, arini nak share checklist brg2 untuk your coming new born and checklist tuk barang2 yg nak dibawak ke hospital...dah tersasar tajuk la pulak aku nih....ini AMAT penting okay...kalau tertinggal mmg akan menyusahkan diri sendiri..so check them out!


BABY CHECKLIST

THINGS YOU DEFINITELY NEED

  • Cot (plus mattress, sheets and blankets)
  • Car seats (its worth to spend money on this,SAFETY FIRST ok!)
  • Pram buggy or travel system
  • 6 sleepsuits/ long sleeved suits (kalo gender not confirmed yet,better choose white)
  • 6 vests/ short sleeved suits
  • Hat, mittens and bootees
  • Changing mat
  • Nappies (beli yg murah2 jer..baby ni kerap kene tukar lampin)
  • Feeding equipment or expressed milk
  • Nursing bra and breast pads (wajib ok!espcly tuk u all yg banyak susu..hehe)
  • Loads of bibs
  • Loads of towels/ flannels/ muslin squares (for bathing and dribbles!)
  • Loads of kitchen roll and cotton wool pads
  • Brush and comb
  • Baby bath and shampoo

THINGS THAT ARE HANDY, BUT ESSENTIAL

  • Moses basket/ crib (plus mattress, sheets and blankets)
  • Baby box or bag
  • Sling
  • Bouncy chair
  • Baby monitor
  • Changing bag
  • Steam sterilizer
  • Breast pump (i use Medela electrical pump)
  • Baby lotion
  • Baby wipes (Anakku brand recommended)
  • Bath thermometer
  • Nail scissor
  • Nappy wrapper

HOSPITAL CHECKLIST


FOR MOMMY
  • Front-opening nighties, going home outfit and slippers
  • Nursing bras, breast pads
  • Maternity, or super-absorbent sanitary pads and paper knickers
  • Toiletries, towels
  • Money and camera

FOR BABY
  • Nappies
  • Baby toiletries and cotton wool
  • Baby clothes
  • Shawl or cot blanket, hat & mittens if it’s cold
  • Car seat
  • Clothes and a coat if it’s cold

FOR HUBBY
  • Water spray to cool down and refresh the mum-to-be while she’s in labour
  • Comfortable shoes – you might be pacing the corridors!
  • A change of clothes, toothbrush and deodorant
  • Watch with a second hand to time contractions
  • Digital camera or camcorder (check with hospital first)
  • Address book, plus mobile phone or coins/ phone card
  • Snacks and drinks

Sunday, November 28, 2010

night at KLCC~

Lame betol saye tak menyinggah ke KLCC...adeh..sampaikan pegi last Saturday boleh sesat bagai...actually KLCC is not one the favourite tempat untuk saye menyopping..yerlah...brg2 die sume perggghhhh....boleh pokai ok!!

Tapi takat jalan-jalan then menikmati pemandangan indah kat luar KLCC tuh oklar ek..ana pon excited u..tengok air memancut2...hihihi

Layan pic la ek....:)




*
*
*
*
ok!3 pics jer....good nite!

Saturday, November 27, 2010

ceritera raya

Salam peeps...sehat kah?so wats ur school holiday plan?and also camane Aidiladha aritu?brape ekor lembu korang dpt kejar...?hehe :)

Last 2 weeks, sy balik kg jugak, even tho first raya we all braye kat Bangi...tapi on pagi 2nd raye we all cabut balik ganung kite lar..oleh kerane my hubby x dpt cuti a day before raye so sy pon drive to Bangi with Ana pepagi sebelum raye...and we started to cook juadah for pagi raye...sy ni pembantu chef yg tak bertauliah jer...the top chef of course lar my mom in law...:)

The menu for pagi raye ialah Nasi beriani, Kerutup daging, Dalca campur, and Kuzi ayam...sambil2 masak, sambil2 blajar, sambil2 curik resepi dak?hehehe...eh mane ade curi2..kite dah mintak izin dah...and dlm proses masak memasak tu banyak la soalan yang tak brape nak cerdik kluar dari mulutku ini...

contohnyer...

"Mami...carrot ni nok potong lagu mano?"

(almaklumla..my in law in precise sket pasal potong memotong ni...risau jugakler kalau tersalah potong..bukan takat carrot..kcg pnjg,timun,terung,bawang,halia..sume aku tanyer nak potong camanee..ayya!mcm tak penah msk lak kan...)

contoh lain...

"Mami...awah (rempah) ni nok tumis sapa bilo?"
(nasib Mami aku tak jawab tumis lar sapa bilo2 pon zihe....hehe (die panggil aku zihe instead of zihan..name manje gitu...hihihi)

and paling bangang aku rase ialah..

"Mami...gulai ni nok kene kuca ke lok jer?"

(transalation : Gulai ni nak kene kacau ke biarkan saje....ekeke...tak relevan punyer soklan...ko pk lar sendiri zihan...kalo dah lenguh lengan duk ngacau jer tu cakap jerla.....hahaha)

Sekali saye masak dengan in law saye ni mmg rase jahil sangat bab2 dapur ni...banyak mende yg tak tau and banyak prkare baru sy blajar..so its good to help out your in law...not only during perayaan..but also hari2 biase...sure dorang tak kedekut nak share ilmu dorang tu...lagi banyak korang tanye, lagi excited dorang nak cite...betol!!!trylar kalo tak caye...hihi

jom layan picture of the juadah and org yg tolong memasak snapped by my hubby..:)


Mak buyong di pagi raya..


siap rambu2 u....hihi


Ana khadeeja and the cousins


Ana khadeeja and ibu..


My cute and notti and comot girl...


Ameer pose with lembu yang tengah berdebar2 bakal kene korban...hikhik


So, this is it!
Dalca campur+Kuzi ayam+Acar timun = Heaven!


Kerutup daging..yummeh!