Wednesday, February 6, 2013

First update for 2013

Wohoho..banyaknya nak diceritakan...tapi lately malas mengatasi segalanya..tak larat dah kot nak mengadap lappy ni dengan perut yang makin ke depan ni..hehe well today i have a very bad back pain..since yesterday's morning actually..tetibe jer rase menyucuk lepas mandi..

And this is the common sickness when you are already in your third trimester..dengan perut yang membulat, b***t yang membesar, berat yang mencanak2 naik which is i think now dah mencecah 70kg, my tulang belakang really need to be super strong to support all these..hehe 

Btw my cepatnya masa berlalu kan..kalau dihitung2 lagi 2 bulan lebih la nak sampai due date..tatottnyeee..dah yang ke 3 pon perasaan seriau tu ade lagi woo..and yes, you will encounter experiences that are completely new to you the 2nd or 3rd time around..sakit bersalin tak sama bagi setiap anak i could say..ape-ape pon semoga dipermudahkan olehNya..amin amin...

Oh ye last december, sempat bawak the kids ke pangkor..konon2 macam babymoon la kan..tapi dengan budak 2 orang tu takde maknenye kan..its more on bringing kids for an outing and all i can say is that was their holiday'..why?sebabnya what we did on this holiday was only entertaining them by bringing them down to the pool, mandi pantai, bina castle kat tepi pantai and what not..its all about kids activities..we stay for 3D2N at Pangkor Beach Resort which is Masyaallah sooo beautiful..and on the 2nd day we called the cutie pinky taxi (hehe) and went to jeti pangkor to buy some souveniers, ikan bilis yang bermacam jenis, sotong kering also bermacam jenis and ikan kering. Semuanya fresh!

Enjoy the pix yaw!


 mak buyong dan labu-labunya..hihi


inside the ferry..on our way to PBR..


oh, ketembaman terserlah disitu..;(

the kids having fun

bestnya..ammar yang sgt berani..

a good kakak

OMG ade duyong sesat..hihi

i think that's all for now..my pinggang dah cramp duk atas kerusi lame2..till next time!:)




p/s: self reminder : the next post must be about me and my hubby's birthday :)

Thursday, December 13, 2012

4days of happiness :)

Last Tuesday Selangor cuti..makanya berderet la 4 hari hubby cuti..on Saturday as usual we went to Bangi and stay there for one night and balik on Sunday..Ahad just lepaks rumah, on Monday pagi2 lagi pegi Pensonic Service Centre kat Jalan 223 Seksyen 15A, PJ hantar oven yang rosak tuh..nasib baik boleh repair and inshaAllah siap esok..aircond pulak die punya mechanic takde call2..diorang cakap nak dtg nnt call..

Takpelah at least settle satu masalah, masalah yang belum setel lagi termasuklah lubang bilik air bawah ni yang tersumbat..nak call plumber entah bile..

Balik dari PJ aritu singgahlah IKEA dengan niat boleh meronda2 dengan aman kononya kite jerlah yang cuti kan..sekali sampai sana, hambek kau..ingat kau sorang jer boleh cuti?selaut manusia kot kat dalam tu..so batalkan saje niat nak makan meatball bagai..beli ajer frozen meatball and gravy, sok buat kat rumah, boleh santap dengan aman..hehe sebelum pulang makan dulu kat Absolute Thai..best!nak makan tomyam thai yang best boleh la pegi sana lagi..malam pulak keluar lagi nak cari fries as a side dish for meatball ni..hubby belanja dinner pulak kat Bonjour Graden..ekekek berbahagialah mak buyong ni seharian tak masak..hubby makan lamb chop, i ngan anak2 belasah oxtail stew, paila rice and mushroom soup..:)


On Tuesday iaitu semalam pepagi dikejutkan cik hubby soh buat meatball Ikea..hehe so dengan mamai2 bangunlah mak buyong ni buat meatball..senangla sebab dah beli gravy siap2..tinggalkan nak panaskan dengan air then masukkan cream siap!


Lepas kemas2 kitchen, buat pulak sira pisang tanduk yang i beli ngan MIL kat Pasar Bangi aritu..petangnya pas Asar kitorang ke Aroma Ikan Bakar coz someone was craving for seafood..obviously not me..huhu i ni seafood ni jarang nak mengidam..kalau lamb jangan sebut..pantang!!pantang dengar..hahaha

Actually that was our second time there ..pertama kali datang dengan my family haritu tapi lupa nak snap gambor..hehe pueh hatiler orang yang mengidam itu makan ketam,udang, sotong sume..hehe anak i macam biasa mengganas macam gergasi..mak buyong ni sikittt lagi nak bertukar jadi reksasa hijau tau..last2 i gave up, makan cepat2, angkat punggung and angkut anak2 gergasi tersebut ke tepi muara sungai..biarlah mereka melepaskan kenakalan mereka di situ..takde mata sangat yang melihat, tak menarik perhatian ramai, mak buyong ni pon tak tensi hoih..huhu

Itulah saje..adios!

Friday, December 7, 2012

2 in 1 post

Yesterday was just like our usual days..same routine, same activities..but i woke up a bit late coz kakak mengigau2 malam tadi sampaikan ibu and adik tak boleh tido..huh sabar jerlah..so only few slices of toast with peanut butter for ayah's breakfast..

As hubby off to work, i whipped up some seafood carbonara for the kids and did the laundry..washed semua baju-bajan yang kena hand wash and kemas rumah..while waiting for the laundry rolling inside the washing machine,  sempat recite mathurat+amalam wirid semasa hamil and then sambung jemur kain, lipat kain semalam, budak2 bangun tidur mandikan dorang, suap makan. Since diorang pon bangun lewat semalam so makan pagi tu kira tuk tengahari la sekali.. petang tu gorengla naugget pulak, makan cereal,buah2, biskut2 tuk elakkan kebulur..hehe time anak2 nap petang i prepared dinner and buat dessert serawo durian..lame dah hubby teringin nak makan.. 

For our dinner, i cooked rosemary grilled chicken which taste yummylicious..tapi yang sedih sangat waktu i nak alihkan pemanggang ke aras bawah, sebab nampak ayam dah hangus sket, pemanggang tu terlepas dari tangan i..and since the pyrex casserole itself pon dah berat di tambah lagi dengan ayam sekor duk dalam tu so patahlah batang besi pemanas bahagian bawah tu...wuuuu...saddd....sampaikan black out sekejap rumah semalam sebab main fuse tendang..so sambung grill ayam tu atas pemanggang dapur gas..

And tak sudah kat situ je..waktu kitorang tidur malam tadi tetibe sekali lagi black out..and it happened few times..haih!ape lagi masalah ni..plug oven mmg dah tak pasang dah..ke peti ais pulak?ai dah panik ni..kalau peti ais yang shock sama matilaa..ribu riban tu..tapi Alhamdulillah bukan..and at last we found out aircond sebenarnya yang shock..tak tau la i ape yang rosak tapi tiap kali pasang pas 2 3 minit camtu fius tendang lagi..aduhaii dugaan dugaan..hopefully its still under warranty and boleh dibaikila..

So today's story, wake up this morning with a very bad mood..teringatkan 2 benda keperluan yang rosak (i sayang sangat oven tu tau..takdela aktiviti baking-membaking pasni...saddd!) and remote control tv and astro pulak asyik hilang je manjang bebudak ni sorok..so harini i will spend the whole day looking for the remote kalau tak jumpe jugak tak taulah..

Dah call Pensonic Customer Care tadi, dia cakap bawak oven tu ke PJ service centre untuk diorang cek dulu, nanti kalau rase berbaloi untuk di baiki boleh proceed..harap2nya adela spare part yang rosak tu..tak nak la beli baru..i dah biasa ngan oven ni..:(

Oklah nanti i sharekan resepi rosemary grilled chicken tu yer..don't forget to recite Al-Kahfi today..Friday is Al-Kahf's day..wasalam :)


p/s : I know its still early but am still contemplating between wan annur/ainur/arissa maryam..emmm..

Wednesday, December 5, 2012

Red velvet cake recipe

If i'm not mistaken this is my 4th time baking this cake..and i found this recipe is the best and simplest recipe from all..i baked this yesterday to celebrate hubby's birthday..nak buat kek lain tapi since bahan2 tak cukup, this is the only cake yang boleh buat..kek lain tu kite buat 14hb nanti lah..hehe

For my own reference in the future, this is the recipe and the picture will be uploaded later in my next post together with the photos of hubby's small birthday dinner :)

RED VELVET CAKE RECIPE
Source : Teratak Impian


5 biji telur grade B
250g unsalted butter
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu besar serbuk koko
2 cawan gula castor
4 sudu makan pewarna Red Bright
1 cawan buttermilk
1 sudu teh garam
1 sudu besar soda bikarbonat/serbuk penaik
1 sudu besar cuka makan

METHOD :

1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius
2. Ayakkan bahan bertanda dan asingkan di dalam satu mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengandun elektrik sehingga sebati.
4. Masukkan trelur satu persatu perlahan-lahan.
5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna dan kacau.
6.  Masukkan campuran tepung dan buttermilk berselang seli (T,B,T,B,T). Masukkan garan dan pukul sehingga adunan ringan.
7. Larutkan soda bikarbonat ke dalam cuka dan kaup balikkan dalam adunan sehingga sebati.
8. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar sehingga kek masak.


CREAM CHEESE FROSTING
500g cream cheese Philadelphia
1 cawan krim putar
'1/2 cawan icing sugar

1.Pukul cream cheese sehinga lembut dan masukkan krim putar sedikit demi sedikit.
2. Masukkan gula icing dan vanilla essence.

Potong kek kepada 2 bahagian, sapukan sedikit cream cheese frosting di bahagian tengah kek dan sapu selebihnya di sekeliling kek. Hias mengikut kreativiti.

Selamat mencuba!:)

Friday, November 30, 2012

cantik kan?

I stumbled upon this picture not so long ago in my fb's newsfeed..this is a sneak peak of Wardina's living room of her new house..first time tengok terus jatuh cinta..such a nice color combination and sangat calming..the sofa set is so elegant..and also love the colors of the arm chair..ala-ala vintage gitu..nanti dah siap sepenuhnya mesti lagi cantik..i wish i can have a living room like this one day inshaAllah..buat masa sekarang mari kita berangan :) 



That's all..need to pack up for Penang trip tomorrow..have a restful weekend ahead guys!

Surprise birthday party at KL Tower

Assalamualaikum..yesterday we celebrated my MIL's birthday party at Revolving Restaurant, KL Tower..first time i sampai sini i tell u..nak harapkan celebrate anniversary berdua-duaan punyalah payah dengan anak2 ni kan..hehe nasib baiklah my SIL suggested we all buat surprise birthday party here..so dapatlah merasa berputar di awan yang orang duk gembar gemburkan tu yer..huhu

We all plan nak surprisekan mami around 12pm camtu so kitorang ni siaplah awal2..tup2 kitorang dah sampai the 'birthday woman' still kat BBB lagi sbb ade kelas mengaji huhu so while waiting for them, sempat lah melayan the kids nak merasa naik kereta kuda ..tapi ya ampunnn RM30 per ride pusing satu bulatan jer..mahai benor..after one ride tuh, si kakak siap mintak 'one more time,one more time' oh no no..sekali 30, kalau 2 kali mau 60 kan..baik belanja ibu makan nak oii...ekekek


So here are the pictures of our family..semua sporting sanggup bercuti, EL, ponteng kelas semata2 nak menggembirakan hati seorang ibu..beruntungnya my MIL ni..:)


After the luncheon session, Ana and Ameer battled for this game..ape namenye yer?snake game ke?entahlah.. pada mulanya, Ana was leading the game but after one last balingan by pak uda, she was kicked down and Ameer won the game..yang kelakarnya, waktu Ameer went to the counter to redeem the prize, dia pon ikot sekali nak hadiah jugak..alahai sian anak ibu..hehe tapi one of the kakak yang baik hati kat counter tu gave her one bangle..:)


Then, we went to Setia City Mall..misi mencari handbag ibu yang masih tak jumpe2..dari belum raya haji lagi kot mencari..and also went to H&M again tapi surprisingly we walked out with only a pair of pants for Ana..hehe takde la menarik sangat kot!most are winter collections..kalau beli dan pakai, mau orang cakap budak ni gilak ka hapa kan..hehe 

Last but not least,  thank you, thank you, thank you ayah for one great day yesterday walaupun bukan celebrate birthday kita kan..tumpang makan pon jadilah..hehe and thank you sebab sudi melayan kerenah mok buyong ni mencari handbag yang amat payah itu..hehe sayang b ketat2!ewah!:)

Friday, November 23, 2012

Feeling guilty

Oh bukannye ape2..cumanya rasa bersalah sebab minggu ni banyak makan luar and jarang masak..aduh..nilah jadinya bile penyakit M tu datang...rasenye this week i just buat simple breakfast jer and lunch for kids..dinner minggu ni memang banyak makan luar..memang best sebab tak penat tapi still rasa tak best di dalam..am feeling guilty!;(